Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu İle İşletmelerin Finansal Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Kurumsal yönetim derecelendirme notu işletmelerin kurumsal yönetim ilkelerine uyumu doğrultusunda değerlendirilerek, derecelendirme notu vermeye yetkili bir kuruluş tarafından verilen notu ifade etmektedir. Bu kapsamda; işletmelerin paydaş haklarına verdikleri önem düzeyinin artması, kamuyu aydınlatma kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin istenilen düzeyde olması, işletmelerin kredibilitesini arttırarak, kurumsal yönetim derecelendirme notunu da olumlu yönde etkilemektedir. Diğer açıdan, yaşanan global krizler ve işletme iflasları paydaşların işletmelere duydukları güven düzeyinin azalmasına sebep olmakla birlikte, hem kurumsal yönetimin önemini hem de yatırım açısından işletmelerin finansal başarılarının iyi bir düzeyde olması gerekliliğinin önemini arttırmıştır.Çalışmamızın amacı, Borsa İstanbul (BİST) Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan imalat sektöründeki işletmelerin 2012-2016 yılları arasında aldıkları kurumsal yönetim derecelendirme notu ile finansal başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İşletmelerin finansal başarılarının veya yatırım açısından risk taşıyıp, taşımadığının incelenmesi için literatürde sıkça kullanılan Altman (1968), Springate (1978), Fulmer vd. (1984) ve Zmijewski (1984) modellerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonuçlarımız doğrultusunda, işletmelerin kurumsal yönetim derecelendirme notu arttıkça iflas olasılıklarının azaldığı ve dolayısı ile finansal başarılarının arttığı tespit edilmiştir.

___

  • Acaravcı, Songül K.- Kandir, Serkan Y. - Zelka, Ahmet (2015), “Kurumsal Yönetimin BIST Şirketlerinin Performanslarına Etkisinin Araştırılması”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(1), ss. 171-183.
  • Akdoğan, Nalan- Gülhan, Ozan - Aktaş, Melike (2016), “Borsa İstanbul ’da Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Düzeyinin Bağımsız Denetçi Görüşlerine Etkisi ve Bağımsız Denetim Piyasa Yapısı Ulusal Pazar-Gözaltı Pazarı Kurumsal Yönetim Endeksi Karşılaştırması”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 18(Özel Sayı-1), ss. 1-22.
  • Altman, Edward (1968), “Financial Ratios, Discriminant Analysis and the Prediction of Corporate Bankruptcy”, The Journal of Finance, 23(4), ss. 589-609.
  • Bozkurt, İbrahim (2014), “ İflas Olasılığı ile Sistematik Risk İlişkisinin İncelenmesi ve Etkin İflas Göstergesi Modellerinin Tespiti: BİST’ de Ampirik Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(4), ss. 127- 142.
  • Ege, İlhan- Topaloğlu, Emre E. - Özyamanoğlu, Murat (2013), “Finansal Performans ile Kurumsal Yönetim Notları Arasındaki İlişki: BİST Üzerine Bir Uygulama” , Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi / Journal of AcademicResearches and Studies, 5(9), ss. 100-117.
  • Fulmer, JG.- Moon, JE. -Gavin, TA.- Erwin, MJ.,(1984), “A Bankruptcy Classification Model For Small Firms”, Journal of Commercial Bank Lending, 66(11), pp. 25-37.
  • İskenderoğlu, Ömer - Karakozak, Özlem (2013), “2008 Küresel Finansal Krizinin Finansal Oranlar Üzerine Etkisi: BIST' de İşlem Gören İmalat Sanayi İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(2), ss. 99-129.
  • Kulalı, İhsan (2016), “Altman Z Skor Modelinin BİST Şirketlerinin Finansal Başarısızlık Riskinin Tahmin Edilmesinde Uygulanması”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 22(27), ss. 283-291.
  • KYD ve OECD. 2005. OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri 2004. İstanbul: KYD Yayınları.
  • Miller, Warren (2009), Comparing models of corporate bankruptcy prediction: Distance to default vs. Z-score. Morningstar, Inc.
  • Muigai, Robert Gitau (2016), Effect of capital structure on financial distress of non-financial companies listed in Nairobi securities exchange. Dissertation of Doctor of Philosophy in Finance in the Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology.
  • Nedzveckas, J., Jurkevičius, E. - Rasimavičius, G. (2003), “Testing of Bankruptcy Prediction Met-hodologies for Lithuanian Market”, Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 3(1), pp. 54-64.
  • Okan, Tarhan- Sarı, Selcen ve Nas, Tülay İ. (2014), “Yönetim Kurulu Yapısı ile Finansal Performans Arasındaki İlişkide Uluslararası Çeşitlenmenin Aracılık Etkisi”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 25(77), ss. 39-78.
  • Ross, Stephen A- Westerfield, Randolph W.- Jaffe, Jeffrey, (2005), Corporate Finance, 3. Baskı, Irwin, McGraw-Hill.
  • Sermaye Piyasası Kurulu. (2005, Şubat). Kurumsal Yönetim İlkeleri. Ankara, Türkiye.
  • Shleifer, Andrei- Vishny, Robert W. (1996). A Survey Of Corporate Governance. National Breau of Economic Research. NBER Working Paper 5554.
  • SPK, (2). (2005), Sermaye Piyasasında Derecelendirme Faaliyeti ve Derecelendirme Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği.
  • Springate Gordon LV. (1978), “Predicting the possibility of failure in a Canadian firm. Unpublished MBA Res. project, Simon Fraser Univ”, January, pp. 42-47.
  • Yıldız, Ayşe (2014), “Kurumsal Yönetim Endeksi ve Altman Z Skoruna Dayalı Lojistik Regresyon Yöntemleriyle Şirketlerin Kredi Derecelendirmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(3), ss. 71-89.
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Finansal Performans Ölçümünde TOPSIS’e Basit Bir Finansal Alternatifin Test Edilmesi

Lokman TÜTÜNCÜ, Zafer UYSAL

İşletmelerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uygulamalarında Kurumsal Yönetim Yapılarının Etkisi: BİST 100 Üzerine Bir Uygulama

Şerife ÖNDER, Erdoğan KAYA

Makroekonomik Faktörler ve Pay Senedi Getirisi: BIST Banka Endeksi Firmaları Üzerine Panel Veri Analizi

Emre Esat TOPALOĞLU, Özlem KARAKOZAK

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu İle İşletmelerin Finansal Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Nilgün KAYALI, İrem DOĞAN

Faaliyet Kiralaması İşlemlerinin Aktifleştirilmesinin Finansal Tablolara Ve Finansal Oranlara Etkisi Üzerine Bir Telekomunikasyon Şirketinin Vak’a İncelemesi

Destan Halit AKBULUT

Telekomünikasyon Sektöründe Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporlaması: ABD, İngiltere ve Türkiye Vakası

Can ÖZTÜRK, Beyhan MARŞAP

Kurumsal Yönetim İle Kurumsal Risk Yönetimi Arasındaki İlişki: Borsa İstanbul Örneği

Süleyman Serdar KARACA, Zekai ŞENOL, Özge KORKMAZ

Mermer Üretim İşletmelerinin Sosyal Sorumluluk Kavramı Kapsamında Çevre ve Çevre Muhasebesine Yaklaşımları: Bir Araştırma

Ali APALI

Kısa Vadeli Borçlanmanın İşletmelerin Aktif Karlılıkları Üzerine Etkisi: BİST Çimento Sektörü Üzerine Bir Uygulama

Murat KAYA, Hakan TUNÇ, Fatih TOPÇUOĞLU

BİST 100 Endeksinin Spektral Analiz Yöntemiyle İncelenmesi

Selim BEKÇİOĞLU, Yusuf KADERLİ, Batu VARLIK