ULUSLARARASI GÖÇ VE KALKINMA TARTIŞMALARI: BEYİN GÖÇÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Son yıllarda,uluslararası göç ve kalkınma tartışması, uluslararası kuruluşlar, akademisyenler ve politikacıların artan ilgisini kazanır hale gelmiştir. Bu tartışmalarda, göç ve kalkınma üzerine iyimser beklentiler yükselişe geçmektedir. Göç ve kalkınma sorunu, havaleler, geri dönüş ve diaspora etkileri olmak üzere üç ana kanal üzerinden tartışılmaktadır. Bu çalışma beyin göçü üzerinden, uluslararası göçün kalkınma üzerine etkilerini araştırma amacı taşımaktadır. Çalışmanın temel varsayımı, göçün tüm göç veren ülkeler için otomatik olarak gelişme etkisi yaratmayacağıdır. Bu etki göç biçimine ve göç veren ülkelerin ekonomik, sosyal ve siyasal koşullarına göre değişecektir. Bu varsayım temelinde, çalışma, genel olarak beyin göçü düzleminde havalelerin pozitif etkisinin ortaya çıkmadığını; potansiyel olarak geri dönüş ve diaspora etkisinin, havalelere göre daha büyük olduğunu göstermektedir. Bu potansiyel ise, ancak gerekli ortamın yaratılması durumunda ortaya çıkacaktır. Bu ortamın yaratılması ise, genel olarak “beyin göçünden beyin gücüne” yaklaşımını amaçlayan, kamusal politikaların oluşturulması ve uygulanmasına bağlıdır.

Uluslararası Göç ve Kalkınma Tartışmaları: Beyin Göçü Üzerine Bir İnceleme

Keywords:

-,

___

  • ABADAN-UNAT, Nermin(2002), Bitmeyen Göç: Konut ĀĂçilikten Ulusötesi YurttaĂlıÿa (Āstanbul:Āstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları No:30).
  • ADAMS, Richard H.(2003), International Migration, Remittances and The Brain Drain (Washington D.C. World Bank Policy Research Working Papers 3069).
  • APPLEYARD, Reginald T.(1989), “Migration and Development: Myths and Reality,” Internationa Migration Review, 23/3:486-499.
  • BHAGWATI, Jagdish (1976), “The Brain Drain,” International Social Science Journal, 27/4: 691- 729.
  • CASTELLS, Manuel (2005), Aÿ Toplumunun YükseliĂi (Āstanbul: Āstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıNo: 97) (Çev.: Ebru Kılıç)