Kadın Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Stres Nedenlerinin Demografik Özelliklere Göre İncelenmesi: Kayseri İli Örneği

Muhasebe meslek mensuplarının iş hayatlarında yoğun bir stres yaşadıkları bilinmektedir. Bu durum muhasebe meslek mensuplarının verimliliklerini ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle de ülkemizde kadınların iş hayatına katılım seviyelerinin düşük olmasında mesleki stres faktörlerinin önemli bir rolü vardır. Çalışmanın temel amacı, kadın muhasebe meslek mensuplarını etkileyen temel mesleki stres nedenlerini ortaya koymaktır. Bununla birlikte mesleki stres faktörlerinden etkilenme nedenlerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bu amaçla; Kayseri ilinde çalışan kadın muhasebe meslek mensuplarına 2 bölümden oluşan anket uygulanmış ve elde edilen bulgulara faktör analizi uygulanarak mesleki strese neden olan 9 faktör belirlenmiştir. Bu faktörler üzerinden yapılan varyans analizi (ANOVA) sonucunda kadın muhasebe meslek mensuplarının çalışma şekillerine göre zaman, mesleki tecrübelerine göre paydaşlarla iletişim, yaş ve eğitim durumlarına göre de algısal etkenler faktörlerinden etkilenme seviyelerinin farklılık gösterdiği belirlenmiştir.

___

  • Alpar, Reha (2017), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler (5. Baskı), Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Balcı, Ali (2000), Öğretim Elemanlarının İş Stresi: Kuram ve Uygulama (1. Baskı), Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Bayram, Nurhan (2014), Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi (4. Baskı), Ezgi Kitabevi, Bursa.
  • Bekçi, İsmail – Ömürbek, Vesile – Tekşen, Ömer (2007), "Muhasebe Meslek Mensuplarında Stres Kaynağının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma", Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(1), ss. 145-161.
  • Chen, Jui-Chen – Silverthorne, Colin (2008), "The Impact of Locus of Control on Job Stress, Job Performance and Job Satisfaction in Taiwan", Leadership & Organization Development Journal, 29(7), pp. 572-582.
  • Çil Koçyiğit, Seyhan – Çına Bal, Emine – Öztürk, Veli (2010), "Muhasebe Meslek Mensuplarının Örgütsel Stres Kaynaklarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Ankara İli Örneği", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), ss. 253-275.
  • Deran, Ali – Erduru, İncilay – Keleş, Dursun (2016), "Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Sorunları ve Meslek Odalarından Beklentilerinin Demografik Özellikler ve Faaliyet Gösterilen Ekonomik Çevre Açısından Değerlendirilmesi: Ordu Örneği", Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16(32), ss. 84-109.
  • Gücenme Gençoğlu, Ümit – İşseveroğlu, Gülsün (2010), “Türkiye’de Meslek Yüksekokullarındaki Eğitimin Muhasebe Mesleğine Katkısı Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 47, ss.28-40.
  • Hacıhasanoğlu, Tansel – Karaca, Nevran (2014), "Bağımsız Çalışan Muhasebe Meslek Mensuplarının ve Muhasebe Çalışanlarının Tükenmişlik, İş Tatmini ve Stres Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması", Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(4), ss. 153-170.
  • Henson, Robin K. - Roberts, J. Kyle (2006), “Use of Exploratory Factor Analysis in Published Research: Common Errors and Some Comment on Improved Practice”, Educational and Psychological Measurement, 66(3), pp. 393-416.
  • Kaiser, Henry F. (1960), “The Application of Electronic Computers to Factor Analysis. Educational and Psychological Measurement”, 20(1), pp. 141-151.
  • Kalaycı, Şeref (2014), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Teknikler (6. Baskı), Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kaplanoğlu, Emre (2014), "Mesleki Stresin Temel Nedenleri ve Muhtemel Sonuçları: Manisa İlindeki SMMM’ler Üzerine Bir Araştırma", Muhasebe ve Finansman Dergisi, 64, ss. 131-150.
  • Katkat Özçelik, Münevver (2018), "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Sorunları ve Bu Sorunların Cinsiyet Boyutu: Artvin ve Rize Örnekleri", Karadeniz Araştırmaları Dergisi, 58, ss. 99-125.
  • Kaya, Ali – Kaya, Yasemin (2007), “Küçük ve Orta Boy İşletme Yöneticilerinin Stres Kaynaklarını Tespit Etmeye Yönelik Kayseri İlinde Bir Araştırma”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23, ss. 41-62.
  • Kelly, Teresa – Barrett, Mary (2011), "The Leading Causes and Potential Consequences of Occupational Stress: A Study of Irısh Traınee Accountants", Irish Accounting Review, 18(2), pp. 31-55.
  • Tepeli, Yusuf – Heybeli, Burhan – Kayıhan, Burak (2014), "Muhasebe Meslek Mensuplarında Strese Neden Olan Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Muğla İli Örneği", Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(35), ss. 742-756.
  • Üçüncü, Kemal - Taşdemir, Taner (2011), “Akademik Performansı Etkileyen Stres Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Çalışması”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8 (2), ss. 387-399.
  • Williams, Brett - Onsman, Andrys - Brown, Ted (2010), “Exploratoryn Factor Analysis: A Five - Step Guide for Novices”, Journal of Emergency Primary Health Care, 8(3), pp. 1-13.
  • Yanık, Ahmet (2017), "Muhasebe Meslek Mensuplarının Algıladıkları Stres Düzeyine Yönelik Bir Araştırma", Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 3(1), ss. 99-107.
  • Yıldırım, Suat (2008), "Muhasebe Öğretim Elemanları ve Meslek Mensuplarının Mesleki Stres Düzeyi Üzerine Bir Araştırma", Muhasebe ve Finansman Dergisi, (38), ss. 153-162.
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tarımda Kira Sertifikalarının (Sukuk) Kullanımı, Muhasebeleştirilmesi Ve Hukuki Boyutu

Sabri Burak ARZOVA, Bertaç Şakir ŞAHİN

Çalışma Sermayesi İle Faaliyet Performansı Göstergesi Olan Etkinlik Arasındaki İlişkinin Tespiti

Gülgün KARAGÖZOĞLU, Rabia AKTAŞ, Koray KAYALIDERE

İşletmelerin Dupont Karlılık Analiziyle Performansının Belirlenmesi: Borsa İstanbul İmalat Sektörü Örneği

Fatma AKYÜZ, Tolga YEŞİL, Ebru KARA

Banka ve İmalat Sanayi Sektörü İhtiyatlılık Skorları: Karşılaştırmalı Bir Analiz

Gizem ÇOPUR VARDAR, Aslı YIKILMAZ ERKOL

Yeşil Hastanelerde Çevre Maliyetleri ve Maliyet Hesaplarının Sınıflandırılması

Vedat EKERGİL, Ali Bertan SAVAŞ

Entelektüel Sermaye Bileşenlerinin Teknoloji Şirketleri Üzerine Etkisi: BİST’ de Ampirik Bir Uygulama

Gülsün İŞSEVEROĞLU, Cuma ERCAN

Doğrudan ve Portföy Yabancı Yatırımlarının E7 Ülkelerinde Borsa Getirisine Etkisi

Emre Esat TOPALOĞLU, Serkan ŞAHİN, İlhan EGE

Türkiye’de Kamu Katılım Bankalarının Bankacılık Sektörü Bazında Değerlendirilmesi: CAMELS Analizi İle 2015-2017 Yıllarına İlişkin Bir İnceleme

Tuğba EYCEYURT BATIR

Türkiye’de Banka Ve Sigorta İşlemlerinden Kaynaklanan Uyuşmazlıkların Çözümünde Tahkim Uygulaması

Derviş BOZTOSUN, Selahattin KOÇ, Barış AKSOY

Özkaynak Yatırımlarının UFRS 9 Finansal Araçlar Standardı Uyarınca Muhasebeleştirilmesi

Olcay AKÇİN, İlker KIYMETLİ ŞEN