FELSEFENİN SUNDUĞU BİR İMKÂN OLARAK UYGULAMALI ETİK

Bu makalede ahlâk, etik ve uygulamalı etik kavramları incelenmiş, bilim ve tek‐nolojinin gittikçe etkin hale geldiği ve beraberinde ciddi sorunlar getirdiği yaşam dünyasında felsefenin pratik sorunlara bakışını yansıtan uygulamalı etik genel hatlarıyla tartışılmış; birey, toplum ve doğa ilişkilerinin daha iyi anlaşılmasında üstlendiği rol açıklanamaya çalışılmıştır. Ahlâk üzerine düşünmek, birey ve toplum hayatında ahlâkın taşıdığı önem, ahlâkın ne olduğu ve nasıl ahlâklı olunduğuna dair rasyonel mülahazalar evrensel bir tema olagelmiştir. Bilebildiğimiz her medeniyet, kültür, din ve sanat; iyi ve kötüye, güzel ve çirkine, haram ve helale dair belli bir ölçü ortaya koyarak, insanların bireysel ve toplumsal hayatlarında uyması gereken kurallar ortaya koymuştur. Bu yönüyle ahlâk; antropoloji, sosyoloji, teoloji gibi bir‐çok bilim tarafından ele alınıp değerlendirildiği bir vakadır. Bu çalışmada amacımız; ahlâkı felsefî bakımdan ele alıp, genel bir ahlâk felsefesi değerlendirmesi sunmak ve buna bağlı olarak ahlâk felsefesinin uygulamada, insanın günlük hayatında nasıl karşılık bulduğunu tartışmak olacaktır. Ahlâkın felsefe açısından ne anlama geldiğini genel hatlarıyla ortaya koymak, çalışmamızın ana konusunu oluşturan ve ahlâk felsefesinin pratik sorunlara uygulanması olan uygulamalı etik (applied ethics) kavramını anlamak bakımından önemlidir.
Anahtar Kelimeler:

Ahlâk, Etik, Uygulamalı Etik, Bilim

___

  • Almod, Brenda. Applied Ethics: a Normative View, Edgar Morscher, Otto Neumaier, Peter Simons. 1998: Applied Ethics in a Troubled World, içinde. Kluwer Academic Pulisher: Dordrecht/Boston/London.
  • Aristotle, 1954: The Nichomachean Ethics. London: Oxford University Press.
  • Bunnin, Nicholas and Yu, Jiyuan. 2004: The Blackwell dictionary of Western philosophy. Blackwell Publishing: Oxford.
  • Cevizci, Ahmet. 2002: Etiğe Giriş. Paradigma Yayınları: İstanbul.
  • Edgar Morscher, Otto Neumaier, Peter Simons. 1998: Applied Ethics in a Troubled World. Kluwer Academic Pulisher: Dordrecht/Boston/London.
  • Haldane, John. Applied Ethhics. Bunnin, N. And Tsui‐James, E:P.2003: The Blackwell Companionto Philosophy, içinde. Blackwell Publishing. Malden.
  • Kemp, Peter. From Ethics to Bioethics. Richard Kearney and Mark Dooley (Ed.) 2002: Qustioning Ethics:Contemporary Debates in Philosophy, içinde. Routledege: London and New York.
  • MacIntyre, Alasdair. 2001: Ethik’in Kısa Tarihi. Çev. Hakkı Hünler, Solmaz Zelyüt Hünler. Paradigma Yayınları: İstanbul.
  • Plato.1992: Republic. Trans. (Çev.) G.M.A. Grube. Hackett Publishing Company: Indiapolis.
  • Winkler, Earl R. Applied Ethics, Overview. Ruth Chadwick (Ed). 1998. Encyclopedia of Applied Ethics, içinde. Academic Pres: California.