DÜNYANIN BATILILAŞMASI*

Lille Üniversitesi (Paris) Hukuk Fakültesi’nde ve Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma Araştırma Enstitüsü’nde çalışmış olan, Emeritüs Profesör Serge Latouche, bilgi kuramı uzmanıdır. Latouche Dünyanın Batılılaşması1 adlı eserinde, dünyanın bir örnekleşmesinin anlamına, önemine ve sınırlarına değinmektedir. Latouche’a göre dünyadaki bütün devlet yapılanmaları ve bütün toplumlar, hemen hemen her yönden Batı tipini kendilerine örnek olarak almışlardır. Bu durum ise, dünyada mevcut bulunan kültürlerin, kendi öz köklerinden ayrılmasına ve dünyanın tek tip bir kültüre doğru yürümesine neden olmuştur. Latouche, eserinde bu olgular dizinini açıklamalı bir şekilde ortaya koymakta ve hem ulusal hem de uluslararası manada meydana gelen modernleşme krizine dair bir farkındalık yaratmaya çalışmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

batılılaşma

___

  • ADORNA, Theodor W. (2008). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi, (Çev. Elçin Gen, Nihat Ülner, Mustafa Tüzel), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • ÇETİN, Halis. (2007). Modernleşme Krizi İdeoloji ve Ütopya Arasında, Ankara: Orion Yayınevi.
  • DOĞAN, Mehmet. (1978). Batılılaşma İhaneti, İstanbul: Dergâh Yayıncılık.
  • HABERMAS, Jürgen. (1997). Kamusallığın Yapısal Dönüşümü, (Çev. Tanıl Bora ve Mithat Sancar), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • LATOUCHE, Serge. (1993). Dünyanın Batılılaşması/Gezegenimizin Birörnekleşmesinin Anlamı Önemi ve Sınırları Üstüne Bir Deneme, (Çev. Temel Keşoğlu), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.