Basılı Ulusal Ve Uluslararası Yönetim Muhasebesi Kitaplarının Değerlendirilmesi

Bilimsel alanlarda yazılan kitaplar hem öğrenciler için hem de eğitimciler için önemli eğitim materyallerinden birisidir.  Günümüzde bilim, teknoloji, üretim ve hizmet sektöründe robotik süreç ve küreselleşme olgusunun hızla gelişmesi gerçeği, bilimsel alanların yapısını da bu gelişim ve değişimden senkronize olarak etkilenmektedir. Çalışmanın temel amacı, yönetim muhasebesi alanında yazılmış olan ulusal ve uluslararası kitaplar incelenerek yönetim muhasebesinin geçmişten günümüze olan sürecini bilimsel açıdan değerlendirip, yeni yaklaşımları tespit etmeye çalışmaktır. Çalışmada, araştırma örneklemini yönetim muhasebesi alanında basılmış12 adet ulusal kitap ve 7 adet uluslararası akademik kitap oluşturmaktadır. İlgili kitapların içerikleri çalışmada tablo olarak sunulmuştur. Bu değerlendirme sonucunda alan yazınındaki ilgili kitapların birbirlerinden farklılıkları ve benzerlikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Akademi dünyasında bilimsel disiplinler birbiriyle keskin sınırlarla ayrılırken aynı zamanda birbiriyle ilintili bir yapıda ilerlemektedir. Bu nedenle dijital dönüşümün etkili olduğu günümüzde yazılan eserleri kısıtlamadan farklı disiplinlerle işbirliği içerisinde güncelleyebilmek önemlidir. Çalışma sonucunda alan yazınına katkı sağlayacak yeni basılması planlanan kitaplar için alternatif güncel bölüm başlıklarının yer aldığı ve olması gereken bölümlerin önerisi araştırmacılar tarafından sunulmuştur.

___

  • Apak, İbrahim - Duman, Haluk - Özpeynirci, Rabia - Karakışla, Enver. (2016), “Türkiye’de Muhasebe Eğitimi: Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu Örneği”, International Journal of Human Science, 13(1), ss.169-197.
  • Apostolou, Barbara - Dorminey, W. Jack - Hassel, M. Jhon - Rebele, E. James.(2016), “Accounting Education Literatüre Review (2015)”, Journal of Accounting Education, 35, pp.20-55.
  • Arslan, C. Mihriban. (2017), “Yönetim Kararlarında Geçerli Maliyet Analizlerine Alternatif Bir Yöntem: Bulanık TOPSIS Yöntemi”, Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, 3(2), ss.72-101.
  • Aslan, Ümmühan - Özerhan, Yıldız. (2017), “Big Data, Muhasebe ve Muhasebe Mesleği”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi. 19(4), ss.862-883.
  • Dönmez, Adnan - Ağyar, Ercan - Ersoy, Ayten. (2010). “Uluslararası Dört Muhasebe Eğitimi Dergisi Üzerine Bir Literatür Taraması Ve Analizi (2000-2008)”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 12(1), ss.25-48.
  • Erserim, Alper. (2016), “Türkiye’de Muhasebe Disiplininin Gelişimi: İlk İşletme Dergileri Üzerine Bir İnceleme”, Istanbul University Journal of the School of Business, 45(Özel Sayı), ss.70-80.
  • Mirzaey, Mehdi - Jamshidi; Muhammad - Hojatpour, Yousef. (2017), “Applications of Artificial Neural Networks in Information System of Management Accounting”, International Journal of Mecathronics, Electricial and Computer Technology (IJMEC),7(25), pp.3523-3530.
  • Sledgianowski, Deb - Gomaa, Mohammad - Tan, Christine. (2017), “Toward Integration of Big Data, Technology and Information Systems Competencies into the Accounting Curriculum”, Journal of Accounting Education, 38, pp.81-93.
  • Şen, K. İlker - Hatunoğlu, Zeynep - Terzi, Serkan. (2017), “Muhasebe Araştırmalarında Muhasebe Eğitiminin Yeri Ve Önemi: Muhasebe Dergileri Üzerinde Bibliyometrik Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 19(1)
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)