Hastanelerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine yönelik içerik analizi

Amaç: Bu çalışma ile hastanelerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerini uygulama durumları ve uygulanan faaliyetlerin hangi alanlarda toplandığını belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, İç Anadolu Bölgesi'nde hizmet veren hastanelerin web sitelerinde belirli bir dönem süresince yayınlanan kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin içerik analizini kapsamaktadır. Araştırmada, ‘sgk.gov.tr’ adresinden İç Anadolu Bölgesi’ne ait şehirler taranarak bulunan 72 özel hastane ve İç Anadolu Bölgesi'nde hizmet sunan Kamu Hastaneler Birlikleri'nin internet sayfaları taranarak elde edilen 115 devlet hastanesi incelenmiştir. Araştırma grubunu Kurumsal Sosyal Sorumluluk faaliyetlerini internet sitelerinde yayınlayan 95 hastane oluşturmuştur. Bulgular: Araştırma sonucunda, hastanelerin 100'ü (%60.2) il merkezinde, 66'sı (%39.8) ilçe merkezinde yer aldığı görülmüştür. Tüm hastanelerin %57.2'sinin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyeti uyguladığı ortaya çıkmıştır. Uygulanan faaliyetler sağlık eğitimi, kültürel faaliyet, sağlık hizmeti, toplumsal faaliyet ve çevresel faaliyet olarak gruplandırılmıştır. Hastanelerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri içeren temalardan sağlık eğitimine yönelik faaliyetlerin ilk sırada yer aldığı görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak hastane web sitelerinden elde edilen bilgilere göre hastanelerin neredeyse yarısına yakınının (%42.8) kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmadığı görülmüştür. Dolayısıyla birincil amacı sağlık hizmeti sunmak olan hastanelerin, çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk bilincine daha fazla vakıf olmaları adına bu konuda bilgilendirmeler yapılmalı, hastaneler ve çalışanları teşvik edilmeli, bu alanlarda etkinlik yapan hastaneler ödüllendirilmelidir.

___

  • 1. Vural ZB. ve Coşkun G. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ve Etik. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 2011;1:61-87.
  • 2. Yönet E. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Anlayışında Son Dönemeç: Stratejik Sorumluluk. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2005;8(13):239-265.
  • 3. Saran M. Coşkun G. İnal Zorel F. ve Aksoy Z. Üniversitelerde Sosyal Sorumluluk Bilincinin Geliştirilmesi: Ege Üniversitesi Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Yasar University, 2011; 22(6):3732-3747.
  • 4. Carroll AB. Corporate Social Responsibility. Business & Society, 1999;38(3):268-295.
  • 5. Glavas A. Corporate Social Responsibility and Organizational Psychology: An Integrative Review. Frontiers in Psychology, 2016;7:1-13.
  • 6. Dahlsrud A. How Corporate Social Responsiblity is Defined: An Analysis of 37 Definitions. Corporate Social Responsibility & Environmental Management, 2006;15(1):1- 13.
  • 7. European Comission. Corporate Social Responsibility: A Business Contribution to Sustainable Development. 2002. http://trade.ec.europa.eu/,Erişim Tarihi:14.11.2016.
  • 8. Solmaz B. İşletmelerin Değişen Konumuyla Gelişen Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bilinci ve Turkcell’in Desteklediği ‘Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları’ Projesinin Genel Bir Değerlendirmesi. Selçuk İletişim Dergisi, 2005; 4(1):116-125.
  • 9. Sert NY. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ve Aktivizm İlişkisinin Araştırılması: Türkiye’de Özel Sektör, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ve Aktivizm İlintisi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı, Doktora Tezi. 2012.
  • 10. Aktan CC. ve Börü D. Kurumsal Sosyal Sorumluluk. Kurumsal Sosyal Sorumluluk İşletmeler ve Sosyal Sorumluluk. Ed:Aktan, CC., İGİAD Yayınları, İstanbul. 2007.
  • 11. Süzen E. ve Akın I. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uygulamalarının Kurumlara Olan Katkıları Üzerine Bir Uygulama. 15. Ulusal İşletmecilik Kongresi Bildiriler Kitabı, 2016; 485-495.
  • 12. Erkman T. ve Şahinoğlu F. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerine İlişkin Çalışan Algıları İle Örgütsel Bağlılığın Hizmet Sektöründe İncelenmesi. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 2012;33(2):267-294.
  • 13. Papafloratos, T.Do Corporate Social Responsibility Initiatives Influence the Consumers?
  • pdfs.semanticscholar.org/e18e/c04805c83e610c2fd5f48afc2267fc80f425.pdf, erişim tarihi:12.10.2016.
  • 14. Torlak Ö. Tüketicilerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çabalarını Algılamaları. Kurumsal Sosyal Sorumluluk İşletmeler Ve Sosyal Sorumluluk, Ed:Aktan, CC., İGİAD Yayınları, İstanbul. 2007.
  • 15. Ateşoğlu İ. ve Türker A. Konaklama İşletmelerinin Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerine Yaklaşımı: Muğla İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2010;15(3):207-226.
  • 16. Özdemir Ö. Kurumsal Sosyal Sorumluluğun Marka İmajına Etkisi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2009; 8(15):57-72.
  • 17. Argüden Y. Kurumsal Sosyal Sorumluluk. Kurumsal Sosyal Sorumluluk İşletmeler ve Sosyal Sorumluluk, Ed:Aktan, CC., İGİAD Yayınları, İstanbul.2007.
  • 18. Carroll AB. The Pyramid of Corporate Social Responsibility: Toward the Moral Management of Organizational Stakeholders. Business Horizons. 1991. http://www-rohan.sdsu.edu/faculty/dunnweb/rprnts.pyramidofcsr.pdf. erişim tarihi:12.11.2016.
  • 19. Büyükyılmaz Y. ve Fidan O. Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Kavramsal Bir Bakış. Uluslararası İşletme ve Yönetim Dergisi, 2015; (3):364-381.
  • 20. Ulu AS. Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Bir Alan Çalışması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 2007.
  • 21. Jamali D. ve Mirshak R. Corporate Social Responsibility (CSR): Theory and Practice in a Developing Country Context. Journal of Business Ethics,2007;72:243-262.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Günlük pratikte kullanılan topikal oftalmik timolol’e bağlı gelişen ciddi bradikardi: Vaka örneği

Özcan ÖRSÇELİK, Buğra ÖZKAN, Emre Ertan ŞAHİN, Ali Orçun SÜRMELİ, İsmail Türkay ÖZCAN

Çarpıntı, göğüs ağrısı ve senkop yakınmalı çocuklarda holter monitorizasyon sonuçları: Sekiz yıllık deneyim

Olgu Hallıoğlu, Dilek Giray, Derya Karpuz, Abdullah Özyurt

Günlük pratikte kullanılan topikal oftalmik timolol'e bağlı gelişen ciddi bradikardi: Vaka örneği

Özcan ÖRSÇELİK, Buğra ÖZKAN, İsmail Türkay ÖZCAN, Ertan Emre ŞAHİN, Ali Orçun SÜRMELİ

Öğrenci hemşirelerde stres yaratan durumlar ve baş etme yöntemleri

Mualla Yılmaz, Zeliha Yaman, Semra Erdoğan

Hastane öncesi alanda ve hastane acil servislerinde çalışan sağlık ekibinin etik duyarlılıklarının belirlenmesi

Seçil TAYLAN, Sevban ARSLAN

Fetal tanı alan ve yenidoğan döneminde supraventriküler taşikardi geliştiren intraperikardiyal sol ventrikül duvarına invaze dev rabdomiyomlu bir olgu

Olgu HALLIOĞLU, Dilek GİRAY, Derya KARPUZ, Yalçın ÇELİK

Serebral palsili çocuklarda beslenme sorunları ve enerji gereksiniminin belirlenmesi

Nüket ÜNSAL, Nilüfer ACAR TEK

Ortodontik diş hareketini hızlandıran cerrahi yöntemler

Ekrem ORAL, Gökhan TÜRKER, Elif Dilara ŞEKER

Hastanelerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine yönelik içerik analizi

Aysun Yeşiltaş, Ramazan Erdem

Çocukluk çağı tiroid nodüllerine yaklaşım

Hakan Taşkınlar, Gökhan Berktuğ Bahadır, İsa Kıllı, Doğakan Yiğit, Rabia Bozdoğan Arpacı, Yusuf Vayisoğlu, Elvan Çağlar Çıtak, Ali Naycı