Neoliberal Politikaların Küresel Krize Etkisi

Neoliberal dönem olarak adlandırılan 1980 sonrası dönemde, daha önceki yıllara göre finansal krizler daha sık yaşanmıştır. 2007 yılında ABD’de başlayan finansal kriz ise 2009 yılında tüm dünyada etkisini gösteren küresel bir krize dönüşmüştür. Bu kriz 1929 Bunalımından sonra yaşanan en derin kriz olarak literatüre girmiştir. Ancak küresel kriz ülkeleri farklı düzeylerde etkilemiştir. Bu farklılığı belirlemek üzere kullanılan ekonomik serbestlik endeksine göre, ekonomik serbestlik düzeyi daha yüksek olan gelişmiş ülkelerin krizden daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Çalışmada uygulanan regresyon analizlerinde de kriz öncesi ekonomik serbestlik düzeyi, cari işlemler açığı (%GSYH) ve yurtiçi kredi oranı (%GSYH) daha büyük olan ülkelerin krizden daha derin etkilendiği tespit edilmiştir.

The Impact of Neoliberal Policies to Global Crisis

After 1980s, which is named as neoliberal period, financial crises occured more oftenlycompared to the previous years. The finacial crisis which started in 2007 in the United States, transformed to a global crisis in 2009 that showed effects worlwide. This crisis has been recorded as the deepest crisis since the 1929 Great Depression. According to the economic freedom index which is used to determine this difference, it has been determined that the countries which have a higher economic freedom level have been affected more by the crisis. In the regression analysis applied in this study it has been found out that the countries which have higher pre-crisis levels of economic freedom, current account deficit (% GDP) and rate of domestic credit (% GDP) have been affected deeper by the crisis

___

  • Referans1 Aiginger, Karl (2011), “Why Growth Performance Differed across Countries in the Recent Crisis: the Impact of Pre-crisis Conditions”, Review of Economics and Finance, (1): 35-52.