Ulusal ve Ulusötesi Toplumsal Hareketler ve Yeni Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Internet tabanlı iletişim teknolojilerinin yerel, ulusal ve ulusötesi toplumsal hareketler tarafından giderek daha fazla kullanılır hale gelmesiyle ve buna bağlı olarak toplumsal hareketlerin iletişim, mobilizasyon ve protesto dinamiklerinde meydana gelen değişimlerle beraber, yeni Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) konusu toplumsal hareket çalışmalarının gündeminde önemli bir yer edinmeye başlamıştır. Küresel Adalet Hareketi, Arap Baharı ve Wall Street’i İşgal Et gibi toplumsal hareketler, geniş kitlelere ulaşmak, katılımcı ve destekçi sayısını arttırmak ve hedeflerine ulaşabilmek için yeni iletişim teknolojilerinden ağırlıklı olarak faydalanmıştır. Bu makalede, toplumsal hareket çalışmaları alanında geliştirilen kavram ve kuramlara dayanarak, yeni BİT ve toplumsal hareketler arasındaki ilişki incelenecektir. Bu bağlamda, yeni BİT’in kullanım amaçları, yarattığı fırsatlar, avantajları ve dezavantajları farklı toplumsal hareketlerden örnekler verilerek analiz edilecektir. Çalışmamız, yeni BİT’in zemin hazırladığı toplumsal değişimlerle birlikte, toplumsal hareketlerin oluşum, iletişim, mobilizasyon ve protesto dinamiklerinde de değişimler gerçekleştiğini iddia etmekte ve yeni BİT kullanımının toplumsal hareketlere etkilerini inceleyerek toplumsal hareketler literatürüne katkı yapmayı amaçlamaktadır.

National and Transnational Social Movements and New Information and Communication Technologies

With the increasing usage of Internet-based communication technologies by local, national and transnational social movements and the resultant changes in the communication, mobilization and protest dynamics of these movements, new Information and Communication Technologies (ICTs) have become the focus of much academic research in social movement studies. In order to publicize their demands, attract potential participants and realize their aims, social movements such as the Global Justice Movement, the Arab Spring, and the Occupy Wall Street have employed new communications technologies. Drawing on the conceptual and theoretical tools developed by social movement researchers, this study focuses on the relationship between new ICTs and social movements in terms of the opportunities they open up and their advantages and disadvantages, referring to different social movements from around the world. This study aims to make a contribution to the existing literature by uncovering the changing dynamics of mobilization, communication and protest of social movements as a result of the usage of new ICTs

___

  • Referans 1 Benford, Robert D. ve David A. Snow (2000), “Framing Processes and Social Movements: An Overview and Assessment”, Annual Review of Sociology, 26: 611-639.