Avrupa’nın Mülteci Politikalarına Oryantalist Yaklaşımı: Suriye Krizi Sonrası Avrupa ve Türkiye İlişkileri

Makalede Avrupa’nın son yıllarda karşılaştığı göç ve iltica sorununa yönelik yürüttüğü koruyucu politikalar Oryantalizm üzerinden tartışılmıştır. Batı’nın Doğu’yu anlamak için çok uzun süre önce geliştirdiği Oryantalizm, Bat’ının Doğu’yu ötekileştirerek kendisini tanımlamasıdır. Suriye’deki çatışma nedeniyle yaşanan göçler karşısında Avrupa Birliği ülkeleri duyarsız ve yetersiz kalmıştır. Batı dışı bir medeniyetin üyesi olan ve batıya gitmeye çalışan Suriyeli mülteciler, modern Avrupa’nın kutsal değerleri için bir tehdittir. Türkiye ile imzalanan AB anlaşmaları ile mülteciler Avrupa sınırlarından uzaklaştırılmış ve Avrupa Birliği’nin Ortadoğu’ya açılan sınırı olan Türkiye’de bekletilmişlerdir. Avrupa Birliği, Avrupa merkezli bu yaklaşımı ile mülteci sorununu yorumlamış ve Türkiye’nin konumunu şekillendirmiştir.

European Orientalist Approach to Refugees Policy: Relationship Between Eruope and Turkey After Syria Crisis

In this article, the immigration and protective policies carried out for asylum by Europe, has been discussed with the understanding of orientalism. Orientalism which is developed by Western countries in order to understand the East, is also anther way to define themselves by an otherization perspective. EU countries remained insensitive and inadequate to the migration due to the çivil war in Syria. As a member of non-western civilization, Syrian refugees are seen as a threat to the sacred values of modern Europe. By the agreements signed by Turkey and EU, refugees are removed from the borders of Europe and are held within Turkey’s borders. EU has commented on refugee problem within this approach and have shaped the position of Turkey. 

___

  • Referans 1 Arendt, Hannah (2014), Totalitarizmin Kaynakları-2 Emperyalizm, (İstanbul: İletişim Yay.) (Çev: Bahadır Sina Şener).