Türkiye’de Akademik Enflasyon: “Her İle Bir Üniversite Politikası” Sonrasında Türk Yükseköğretim Sistemi

Türk yükseköğrenim sistemi, 1980’li yıllardan bu yana uygulanan “her ile bir üniversite politikası” (HİBÜP) ile birlikte, büyük bir dönüşüm sürecinin içerisine girmiştir. Bu çalışmada, HİBÜP’ün genel olarak Türkiye ekonomisinde, özel olarak da yükseköğrenim sisteminde ölçülebilir ve kalıcı nitelikte bir iyileşmeye yol açmadan, akademik enflasyon sorununa neden olduğunu ileri sürülmektedir. Akademik enflasyon, lisans derecesine sahip mezunların, arzu ettikleri pozisyonlarda ve beklenti içine girdikleri göreceli yüksek ücret seviyelerinde istihdam edilememesi durumudur. Bugün, birçok yazarın “genç işsizlik” adını verdiği yapısal sorunun kaynağında, bilim ve teknoloji alanında politika yapıcıların, akademik enflasyona yol açan HİBÜP konusundaki ısrarı yatmaktadır.

Academic Inflation in Turkey: The Turkish Higher Learning System After the Policy of “A University in Every City”

Since the 1980s, the so-called policy of “a university in every city” has transformed the Turkish higher learning system. In this paper, we argue that the increase in the number of academic institutions in Turkey has given rise to academic inflation without any significant improvements in the country’s higher learning system. Academic inflation is a process in which university graduates are not able to find jobs that offer them higher wages and more attractive working conditions. The policy of “a university in every city” that the governments have kept running, against all the criticisms, has led to a structural problem in the Turkish economy that has been known as “youth unemployment”. 

___

  • Referans 1 Arap, Sultan Kavali (2010), “Türkiye Yeni Üniversitelerine Kavuşurken: Türkiye’de Yeni Üniversiteler ve Kuruluş Gerekçeleri”, AÜ SBF Dergisi, 65 (1): 1-29.