TÜRKIYE’DE KATILIM BANKACILIĞI VE KATILIM BANKACILIĞINDA KAMU GİRİŞİMİ

Bu çalışmanın amacı kamu bankalarının katılım bankacılığı sektörüne girmesinin özel sektör kamu bankaları için dışlama etkisi yaratmadığını, aksine sektörde kendi payını yarattığını ve katılım bankacılığı sektörüne katkı sağladığını göstermektir. Devletin katılım bankacılığına girmesindeki amacı, sektörün aktif büyüklüğünün artması ve onuncu kalkınma planındaki hedeflerin gerçekleştirilmesidir. Kamu katılım bankalarının da sisteme katılması ile katılım bankacılığında var olan rekabet daha da artmıştır. Çalışmada devletin katılım bankacılığına girmesindeki amacı ve bu çalışmadaki amaçları ortaya koymak için kamu bankalarının katılım bankacılığı sektörüne girişinden sonraki süreçte sektör verileri ile kamu bankalarının sektörde yer almadan önceki sektör verileri mukayese edilerek kamu bankalarının sektörde yer almasının etkileri incelenmiştir.

___

  • 5411 sayılı Bankacılık Kanunu, (01.11.2005 tarih, 25983 sayılı T.C. Resmi Gazete)
  • BDDK.(2018).Aylık Bülten, http://www.bddk.org.tr/BultenAylik/ (Erişim Tarihi: 17.11.2018)
  • BULUT H. İ., Er, B. (2012). Katılım Bankacılığı ve Girişim Sermayesi, İstanbul, Türkiye Katılım Bankaları Birliği.
  • ERDOĞAN, D. (2011). Katılım Bankacılığı ve Türkiye Ekonomisine Katkıları, İstanbul, Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans Projesi.
  • ESKİCİ, M. (2007). Türkiye’de Katılım Bankacılığı Uygulaması ve Katılım Bankalarının Müşteri Özellikleri, Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
  • GÜNEY A. (2018). Türkiye’de Katılım Bankacılığı Uygulamaları ve Kamunun Katılım Bankacılığındaki Rolü ve Gelişiminin Değerlendirilmesi, Ankara, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi.
  • Finans Gündem, (27 Mayıs 2014), Mukim Öztekin’den yeni düzenleme sinyali, http://www.finansgundem.com/haber/mukim-oztekinden-yeni-duzenleme-sinyali/414933, (Erişim Tarihi: 17.11.2018)
  • Milliyet Gazetesi, (15 Şubat 2018), Türkiye’nin ilk GYO sukuk ihracı gerçekleşti. http://www.milliyet.com.tr/turkiye-nin-ilk-gyo-sukuk-ihraci-gerceklesti--yerelhaber-2597870/, (Erişim Tarihi: 17.11.2018)
  • ÖZSOY, M. Ş., SAYAR, Y, Kobiler İçin Adım Adım Katılım Bankacılığı, TKBB Yayınları, No:7, http://www.tkbb.org.tr/Documents/Yonetmelikler/kobiler-baski.pdf, (Erişim Tarihi: 17.11.2018).
  • SAVAŞAN, F., ÖZDEMİR, M., (2015), Faizsiz Bankacılıkta Yeni Dönem: Kamu Bankaları, http://www.tkbb.org.tr/Documents/Yonetmelikler/Pesa_Analiz_Bankaciliga_Yeni_Soluk_Savasan_Ozdemir.pdf , (Erişim Tarihi: 17.11.2018)
  • T.C. Kalkınma Bakanlığı, (2015), Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018, http://odop.kalkinma.gov.tr/dokumanlar/ODP_TOPLU_KITAP_yeni%20yapilan%2004122015.pdf (Erişim Tarihi: 17.11.2018) Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Mukayeseli Tablolar, http://www.tkbb.org.tr/mukayeseli-tablolar, (Erişim Tarihi: 17.11.2018)
  • TOSUN, M. (2000). Türk Mali Sisteminde Özel Finans Kurumları Deneyimi ve ÖFK’ların Türk Banka Sistemi İçerisindeki Payı, İstanbul: Albaraka Türk Yayınları.
  • UÇAR, M. (1992). Türkiye’de-Dünya’da Faizsiz Bankacılık ve Hesap Sistemleri, İstanbul: Fey Vakfı.
  • USTAOĞLU, D. (2014). Türkiye’de Katılım Bankacılığı Sektördeki Yeri ve Önemi, Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi.
  • Vakıf Katılım Bankası, https://www.vakifkatilim.com.tr/tr/hakkimizda/Pages/Vizyon-ve-Misyon.aspx, (Erişim Tarihi: 17.11.2018)
  • Ziraat Katılım Bankası, https://www.ziraatkatilim.com.tr/bankamiz/kurumsal-bilgiler/Sayfalar/ vizyon-vemisyon.aspx , (Erişim Tarihi: 17.11.2018)
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7262
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİR FİNANSALLAŞMA GÖSTERGESI OLARAK TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BORÇLARIN DÖNÜŞÜMÜ: 2002-2017

Togan KARATAŞ

İNOVASYON PERFORMANSININ REKABET GÜCÜ, FİRMA PERFORMANSI VE İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİRLEŞME VE SATIN ALMA İŞLEMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

T. Sabri ERDİL, Sibel AYDOĞAN, Bahadır AYAR, Özge GÜVENDİK, Seren DİLER, Kemal GUSİNAC

LATİN AMERİKA VE ABD HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDA RİSK YAYILIMI: MOMENTLERDE NEDENSELLİK TESTLERİNDEN YENİ BULGULAR

Bülent GÜLOĞLU, Pınar KAYA

FİNANSAL BAŞARISIZLIĞI BELİRLEYEN ETKENLER: TÜRKİYE İMALAT SEKTÖRÜ ÖRNEĞİ

Arhan S. ERTAN, Ömer ERSAN

TÜRKIYE’DE KATILIM BANKACILIĞI VE KATILIM BANKACILIĞINDA KAMU GİRİŞİMİ

Mehmet ERSOY, Aybüke SÜNER

MUHASEBE TEORISI VE YENI KAVRAMSAL ÇERÇEVEYE GÖRE VARLIK, BORÇ VE ÖZKAYNAK KAVRAMLARININ TANIMI VE SUNUMU: ÜLKELERARASI KARŞILAŞT

Yıldız ÖZERHAN, Banu SULTANOĞLU

THE ROLE OF FIRST-BEST GOVERNANCE INSTITUTIONS ON GROWTH IN LEAST DEVELOPED COUNTRIES

Adem GÖK

MUHASEBE TEORİSİ VE YENİ KAVRAMSAL ÇERÇEVEYE GÖRE VARLIK, BORÇ VE ÖZKAYNAK KAVRAMLARININ TANIMI VE SUNUMU: ÜLKELERARASI KARŞILAŞTIRMA

Banu SULTANOĞLU, Yıldız ÖZERHAN

BANKA VE FİNANSAL KURUMLARIN KREDİLER VE SORUNLU KREDİLER AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Hüseyin SELİMLER, Süleyman KALE

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI SONRASI SAĞLIK HİZMETİ MEMNUNİYETİ: İSTANBUL ÖRNEĞİ

Gülay AKGÜL YILMAZ, Müge YETKİN ATAER, Gözde NALBANT EFE