Turizm Lisans Eğitimi Alan Öğrencilerin Kariyer Planları ve Turizm Sektörüne Yönelik Tutumu

Turizm işletmelerinde çalışan personelin kişisel kariyer planlaması, iş yaşamına giriş kararının alındığı eğitim yılları ile başlamaktadır. Buradan yola çıkarak çalışmada, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu’nda lisans eğitimi alan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin kariyer planları ve turizm sektörüne yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri, 143 öğrenciden, anket soruşturması ile toplanmıştır. Araştırmada, öğrencilerin çoğunluğunun gelecekte turizm endüstrisinde kariyerlerine devam etmek istedikleri ve uzun dönemde turizm işletmelerinin üst pozisyonlarında yer almak istedikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin turizm endüstrisine yönelik olumlu bir tutuma sahip oldukları, ancak sektörün genel yapısından kaynaklanan olumsuz durumların da farkında oldukları görülmüştür

UNDERGRADUATE TOURISM STUDENTS' CAREER PLANNINGS AND THEIR ATTITUDES TOWARD TOURISM SECTOR

The career planning of tourism employees usually begin within the educational process. The aim of this study is to determine the career planning of undergraduate students in High School of Tourism and Hotel Management in Kyrgyz -Turkish Manas University. In the study, attitutes of students toward tourism industry was also analyzed. Data collected from 143 students in 3th and 4th class by a questionnaire indicate that students’ desire to work in tourism industry and their genereal attitutes to tourism. The main results of the study indicate that students wish to pursue their career in tourist industry in the future and they wish to occupy leading positions in tourism industry in the long term. Also, positive attitude of students toward tourism industry can be noted, and they were aware of the unfavorable conditions of the tourism sector

___

  • Anafarta, N. (2001). Orta Düzey Yöneticilerin Kariyer Planlamasına Bireysel Perspektif. Akdeniz UniversityFaculty of Economics&AdministrativeSciencesFacultyJournal, 1(2), 115-127.
  • Baltaci, F.,Üngüren, E., Avsalli, H., ve Demirel, H. N. (2012). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Memnuniyetlerinin ve Geleceğe Yönelik Bakış Açılarının Belirlemesine Yönelik Bir Araştırma. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(1), 17-25.
  • Beach, D.S. (1980). The Management of People at Work, McMillian Publishing Co. Inc. New York
  • Bingöl, D. (2003). İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul 5. Baskı, Beta Yayınevi.
  • Birdir, B. (2002). Turizm ve otel işletmeciliği eğitimi alan lisans öğrencilerinin turizm endüstrisinde çalışmayı tercih etmemelerinin temel nedenleri: Bir nominal grup tekniği araştırması, Turizm Eğitimi Konferans-Workshop Turizm Bakanlığı Turizm Eğitim Genel Müdürlüğü,495-504.
  • Choy, D. J. L. (1995). Thequality of tourismemployment, Tourism Management, 16(2), 129-137.
  • Dale S. B. (1980). The Management Of People at Work, McMillan Publishing Co., New York. s. 20.
  • Dinçer. F. İ., Akova. O. ve Kaya. A. G. F. (2012). Meslek Yüksekokulu Turizm Ve Otel İşletmeciliği Programı Öğrencilerinin Kariyer Planlaması Üzerine Bir Araştırma: İstanbul Üniversitesi Ve Gümüşhane Üniversitesi Örneği, 3.Uluslararası Meslek Yüksekokulu Sempozyumu Bildirisi, 42-56.
  • Duman. T., Tepeci, M. ve Unur, K. (2006). Mersin’de Yükseköğretim ve Orta Öğretim Düzeyinde Turizm Eğitimi Almakta Olan Öğrencilerin Sektörün Çalışma Koşullarını Algılamaları ve Sektörde Çalışma İsteklerinin Karşılaştırmalı Analizi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17(1), 51- 69.
  • Erdinç, S.B. ve Yılmaz, G. (2012). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilere Yönelik Betimleyici Bir Araştırma: Turizm, Turist Ve Antalya İle İlgili Görüşleri, 13. Ulusal Turizm Kongresi, 833-844.
  • Gürkan, A.,(2005). Alaylı –Mektepli http://www.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=19485 (erişim, 18.02.2014).
  • Karmer, (2011). Kariyer Planlama Ve Geliştirme El Kitabı, Ankara, Turgut Özal Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama Ve Araştırma Merkezi.
  • Kılıç. G. ve Öztürk, Y. (2009). Kariyer Yönetimi: Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama,Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(1), 45-60.
  • Kozak, M. A. ve Kızılırmak, İ., (2001). Türkiye’de Meslek Yüksekokulu Turizm-Otelcilik Programı Öğrencilerinin Turizm Sektörüne Yönelik Tutumlarının Demografik Değişkenlere Göre Değişimi: Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 12(1), 9-16.
  • Kozak, M.A, (1999). Konaklama Sektöründe Kariyer Planlama Yöntemleri Ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar Üzerine Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, (10), 9-16.
  • Kozak. A.M. (2009). Akademik Turizm Eğitimi Üzerine Bir Durum Analizi,Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE), (22), 1-20.
  • Kuşluvan, S. ve Kuşluvan. Z., (2000). PerceptionsandAttitudes of UndergraduateTourismStudentsTowardsWorking in theTourismIndustry in Turkey, Tourism Management, 21(3), 251-269.
  • Küçükusta, D. (2007). Konaklama İşletmelerinde İş-Yaşam Dengesinin Çalışma Yaşamı Kalitesi Üzerindeki Etkisi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Mısırlı, İ. (2002). Turizm Sektöründe Meslek Standartları ve Mesleki Belgelendirme Sistemi (Sertifikasyon), Anatolia: Turizm Araştırma Dergisi, 13(1), 39-55.
  • O’leary, S. ve Deegan, J. (2005). CareerProgression of IrishTourismandHospitality Management Graduates, International Journal of ContemporaryHospitality Management, 17(5), 421-432.
  • Pehlivan, H. (1994). Eğitim Bilimleri Öğrencilerinin Öğrenim Gördükleri Bölümlere Yönelik Tutumları, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 49-53.
  • Pelit, E. ve Öztürk, Y. (2010). Kariyer Tercihinde Kişisel Değişkenlerin Rolü: Turizm Ve Öğretmenlik Eğitimi Alan Öğrenciler Üzerinde Bir Araştırma,İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(17), 207-234.
  • Sav, D. (2008). Bireysel Kariyer Planlamada Etkili Olan Faktörler Ve Üniversitelerin Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, Isparta.
  • Tarlan, D. ve Tütüncü, Ö. (2001). İş Doyumu Konaklama İşletmeleri Başarım Değerleme İş Tanımlama Endeksi,Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(2), 141-163.
  • Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED). Erişim: 15.02.2014, http://www.tuyed.org.tr/
  • Türkay, O. ve Eryılmaz, B. (2014). Kariyer Değerleri Ve Kariyer Yolu Tercihleri İlişkisi: Türk Turizm Sektöründen Örnekler, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE), (24), 179- 200.
  • Uçar, S. (2010). Emniyet teşkilatında kariyer planlaması ve bir model önerisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Uygur, A. (1998). Örgütlerde Kariyer Geliştirme ve Planlaması: Otel İşletmelerinde Bir Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Uzunbacak, H.H., (2004). Türk Emniyet Teşkilatının Amir Sınıfının Mesleki Durgunluk (Kariyer Platosu) Döneminin Geciktirilmesine Yönelik Kariyer Planlaması, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Isparta.
  • Yılmaz, İ.A, Dursun, K., Pektaş, B. ve Alpay, A. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Seçimlerinin Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi: Pınarhisar Myo Örneği,Electronic Journal of VocationalColleges, (12), 9-21.
  • Zengin, B., Şen, M. ve Taşar, O. (2011). Marmara Bölgesi’nde turizm lisans öğrencilerinin konaklama sektöründe cinsiyete göre kariyer düşünceleriyle ilgili bir araştırma. In SESSION 3B: Turizm ve Mikroekonomi, International Conference On EurasianEconomies, Bildiri Kitabı, 217-225.