SOSYAL TURİZMİN GELİŞİMİNDE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ VE YAPILAN UYGULAMALAR

Sosyal turizm, sahip olduğu özellikleriyle toplumsal yaşama ve çalışan bireylerin büyük çoğunluğunun yaşamlarına olumlu katkıda bulunmaktadır. Temel amacı, ekonomik gücü zayıf bireylerin turistik faaliyetlere katılarak bedensel ve zihinsel yıpranmalarını azaltmak ve çeşitli açılardan gelişmelerini sağlamak olan sosyal turizm, bu amaçlarına ulaşabilmek için çeşitli araçlara sahip olmalıdır. Bu araçlar turizmin gereksinimleri ele alındığında parasal olarak büyük kaynakları gerektiren araçlardır. Bu nedenle sosyal turizmin amaçlarına ulaşmada kullanabileceği ana araç, devlet ve devletin kuruluşlarıdır. Kamu kuruluşları, dinlenmenin ve gezmenin bir hak olduğu gerçeğinden hareketle sosyal turizm kapsamına giren birçok hizmeti, ücretsiz olarak toplumdaki bireylere sunmaya çalışmaktadır. Bu kamu kurum ve kuruluşları arasında, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel yönetim kuruluşu olan belediyeler en önemli hizmeti yerine getirmektedir. Bu çalışmada, belediyelerin, ilk aşamada turizm ile ilgili görev ve sorumlulukları açıklanacaktır Aynı zamanda sosyal turizm kapsamında yüklendikleri görev ve sorumluluklar örnekler ile açıklanmaya çalışılacaktır

THE ROLE AND PRACTICES OF LOCAL GOVERNMENTS IN DEVELOPMENT OF SOCIAL TOURISM

Social tourism with its characteristics, contributes to the working individual’s life and the social life. Social tourism whose main purposes are to decrease the individuals’, whose economic power is low, physical and mental damages by participating tourism activities and to provide improvement for various points, should have various implements. This implements requires big sources as financial when needs of tourism activities are considered. Therefore, the main implement source is the government to achieve the purposes of social tourism. A public institution tries to provide the service which is included in social tourism for free of charge to the citizens on the fact that it’s a main right to travel and rest. Among all these public institutions the first one, The Republic of Turkey The Ministry of Culture and Tourism, as the second one, municipalities as local government agencies accomplish the most important services. In this study, at the first stage, municipalities’ general duties and responsibilities, after that, in other stages, their duties and responsibilities in social tourism are tried to explain

___

Çamur, S. 1986. Sosyal turizm, Planlama Dergisi, (2), 23-25.

Kozak, N. ve Diğerleri (2011), Genel Turizm, Ankara: Detay Yayıncılık.

Toskay. T. (1983), Turizm-Turizm Olayına Genel Yaklaşım, İstanbul: Der Yayınları.

Usta, Ö. (1982), Sosyal Turizm, İzmir: Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Yayınları, No:12.

Usta, Ö. (2008), Turizm-Genel ve Yapısal Yaklaşım, Ankara: Detay Yayıncılık.

Erişim:http://egitek.meb.gov.tr/aok/aok_kitaplar/AolKitaplar/Turizm_1/5.pdf., 26 Nisan 2012.

Erişim:http://www.festtravel.com/tr/avrupada-sosyal-turizm-barcelona- bildirgesi, 27.04.2012.

Demir,E.Ö.2012.SosyalTurizm.Erişim:http://www.turizmdebusabah.com/yazar _detayhaber No~59862~f~sosyal_turizm.htm., 15 Nisan 2012.

Erişim:http://www.slideshare.net/emirerten/ab-ve-turizm-sosyal-turizm., 20.04 Nisan 2012.

Erişim:http://disiliskiler.kulturturizm.gov.tr/TR,22151/uluslararasi-sosyal- turizm-burosu-bits.html., 21 Nisan 04 2012.

Erişim:http://www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr/TR,11699/turkiye-turizm- stratejisi.html.,29 Nisan 2012.

Erişim:http://www.belediyesorunlari.com/Default.asp?USTID=485&KOKID=6 12&MODUL=DinamikWeb&DIL=tr, 01 Mayıs 2012.

Erişim:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.5393...0.., 30 Nisan 2012.

Baş, M. ve Diğerleri 2007. Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Turizm. Erişim:http://www.mevzuatdergisi.com/2007/11a/01.htm, 25 Nisan 2012.