İlk ve Ortaokul Yöneticilerinin Çatışma Yönetimi Stilleri İle Benlik Saygısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Çalışma, Antalya ilinde ilk ve ortaokullarda görev yapan okul yöneticilerinin çatışma yönetimi stilleri ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.  Araştırma evrenini Antalya ilindeki ilk ve ortaokulları yöneticileri, çalışma evrenini ise Serik ve Manavgat ilçeleri ilk ve ortaokul yöneticileri oluşturmaktadır. Serik ve Manavgat ilçelerinde 179 resmi ilk ve ortaokullarda görev yapan okul yöneticilerinden 241 kişinin katılımı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Trakya Üniversitesi Benlik Saygısı Ölçeği (TÜBSÖ)” ve “Rahim Örgütsel Çatışma Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma testi, t-testi, tek yönlü Anova testi, Tukey testi kullanılmıştır. Anlamlılık testinde 0.05 düzeyi esas alınmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda yöneticilerinin kullanmış oldukları çatışma yönetim stilleri ve benlik saygıları belirlenmiştir. Okul müdürlerinin kullanmış oldukları çatışma yönetim stilleri ve benlik saygısı ölçek değerleri; yaş, cinsiyet, branş, hizmet yılı, yönetici olarak hizmet yılı, gelir gurubu, okuldaki öğretmen ve destek personeli sayısı gibi değişkenler arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bununla birlikte, okul müdürlerinin benlik saygısı ölçek değerleri ile çatışma yönetim stilleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi sonucunda okul müdürlerinin yaş, cinsiyet, branş, hizmet yılı, yönetici olarak hizmet yılı, lisansüstü eğitim durumu, gelir gurubu, okuldaki öğretmen ve destek personeli sayısı, yöneticilik ile ilgili eğitim gibi değişkenler çatışma yönetim stratejileri ile benlik saygısı arasında farklılıklar bulunmuştur. 

___

  • Açıkgöz, A. (2009). Okul yöneticilerinin çatışma yönetim stilleri ile öğret-menlerin örgütsel adalet algısı arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Akbaba, A. ve Keleş, E. (2015). İlk ve ortaokul müdürlerinin çatışma yönetim stratejilerine ilişkin öğretmen algıları, International Journal of Social Science, 31, 21-43.
  • Atay, K. (2001). Okul müdürlerinin çatışmaları çözümleme stratejilerine ilişkin öğretmen, okul müdürü ve denetmen algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 7(25), 21-31.
  • Bridge, B. (2003). Eğitimde vizyoner liderlik ve etkin yöneticilik. İstanbul: Beyaz Yayınları.
  • Büyükşahin Ç, G. (2017). Üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rolleri ve çatışma çözme stillerinin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(3), 1017-1034. DOI: 10,17860/mersinefd.320021
  • Erçetin, Ş. (2000). Lider sarmalında vizyon (2.Baskı). Ankara: Nobel Dağıtım. Gravetter, F. ve Wallnau, L. (2014). Essentials of statistics for the behavioral sciences (8th Edition). Belmont, CA: Wadsworth.
  • Gümüşeli, A. İ. (1994). İzmir ortaöğretim okulları yöneticilerinin öğretmenlerle aralarındaki çatışmaları yönetme biçimleri (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Karasar, N. (2012). Araştırmalarda rapor hazırlama. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kılıç, S. (2006). Özel okul öğretmenlerinin çatışma yaklaşımları ile çatışmayı yönetme stilleri (Yüksek Lisans Tezi). Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kıngır. S. & Okçu, V (2011). Etik liderlik, yönetimde çağdaş ve güncel konular (Edt: İ. Bakan). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Koçel, T. (2007). İşletme yöneticiliği, yönetim ve organizasyon-organizasyonlarda davranış-klasik-modern-çağdaş yaklaşımlar. İstanbul.
  • Korkmaz, M. (1994). Yetişkin örneklem için bir benlik saygısı ölçeğinin güvenirlik ve geçerlik çalışması (Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Özdemir, S. (1998). Eğitimde örgütsel yenileşme. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Özgan, H. (2006). İlköğretim okulu öğretmenlerinin çatışma yönetimi stratejilerinin incelenmesi (Gaziantep Örneği) (Yüksek Lisans Tezi). Gaziantep Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.
  • Rahim M. A. (1983). Rahim organizational conflict ınventories: professional manual. Palo Alto, CA: Consulting Psychologists Pres.
  • Tezcan Ö, S. (2017). Okul müdürlerinin çatışma yönetimi stratejileri ve iletişim tarzlarına yönelik öğretmen görüşleri. http://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/handle/1/2753
  • Tufan, B. & Süleyman Y. (1993). Geri dönüş sürecinde ikinci kuşak. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
  • Yalçın, S. (2018). 21. yüzyıl becerileri ve bu becerilerin ölçülmesinde kullanılan araçlar ve yaklaşımlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 51(1), 183-201. DOI: 10,30964/auebfd.405860
  • Yalım, F. E. (2001). Yükseköğretim öğrencilerinde benlik saygısının akademik başarı ve ana-baba ilişkisi (Yüksek Lisans Tezi). Kocaeli Üniversitesi, İstanbul.
  • Yaşar, T. (2020). Yaşar Kemal‟ın „İnce Memed.1‟ ve Kemal Tahir‟ın „Rahmet Yolları Kesti‟ adlı eserlerinde çocuk eşkıyalar. International Social Sciences Studies Journal, 6(62), 21-64.
  • Yörükoğlu, A. (1993). Gençlik çağı ruh sağlığı ve ruhsal sorunlar (8. Baskı). İstanbul: Özgür Yayınları.