23 NO’LU KAZAK MUHASEBE STANDARDI: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE RAPORLAMA

Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde ekonomik yapının temel taşlarını Küçük ve Orta Boy İşletmeler KOBİ oluşturmaktadır. Gerek istihdam, gerek bölgesel kalkınmışlık, gerekse refah seviyesinin yükseltilmesinde KOBİ’ler önemli bir işlevi üstlenmişlerdir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri için büyük öneme sahip olan bu işletmelerin, üreteceği finansal bilgilerin, basit, anlaşılır, kolay uygulanabilir, karşılaştırılabilir olması yanında belirli ilkelere göre hazırlanması gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; Kazakistan’da küçük ve orta boy işletme olarak faaliyette bulunan, faaliyette bulunmayı arzu eden küçük ve orta boy işletme niteliğindeki yatırımcılara muhasebe düzeni ve raporlama konusunda uymak zorunda oldukları 23 nolu muhasebe standardını açıklamak ve onları bilgilendirmektir.

KAZAKHSTAN ACCOUNTING STANDARD-23: REPORTING IN SMALL AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES

In most of the developed countries in the world, SMEs are known as the basic power of the economical structure. SMEs have been playing their important role in employment, regional development and increasing the level of wealth. Especially financial data produced by SMEs in developing countries where these enterprises are so important, must be simple, clear, applicable and comparable. This surely requires that the financial data should be prepared in certain principles.The main objective of this study is to explain the 23rd Accounting Standard in Kazakhstan and giving the necessary information about it to Turkish investors who are in the category of SMEs and run or desire to run their own businesses in the obligatory of obeying this accounting standard in their accounting and financial reporting system.

___

  • Akay, H. (2006). Küçük ve Orta Boy İşletmelerde Finansal Raporlama ve Kazakistan Örneği
  • Bişkek/KIRGIZİSTAN, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Yayınları No: 86.
  • Arslan, Ö. (2003). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Çalışma Sermayesi ve Bazı Finansal Yönetim Uygulamaları, C.Ü., İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi,Cilt 4,Sayı 1.
  • Aymanbetova, G. Z. (2006), Vnedreniye MSFO v Kazahstane kak Neotyemlennıy Element Blagopriyatnogo İnvestisiyonnogo Klimata, II. Uluslararası ‘İşletme Yönetimi ve Kazakistan’da Yatırım İklimi’ Konferansı, Almatı.
  • Aypek, N. (2001). Kobi Finanslama Sürecinde Yeni Finansman Teknikleri. I. Avrasya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kongresi (23-26 Haziran 2001)
  • Bişkek/KIRGIZİSTAN, T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (Tika) Yayını.
  • Erarı, F. (2001). Küreselleşme ve KOBİ’lerin Önemi İle Dış Ticaretteki Yeri. I. Avrasya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kongresi, (23-26 Haziran 2001).
  • Fettahoğlu, A. (1993). Riziko Sermayesi Finansı, KOSGEB Yayını, Ankara.
  • Gümüş, İ. (2001). Avrasya Ülkelerinde KOBİ'lerin Pazarlama ve Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri, I. Avrasya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kongresi (23-26 Haziran 2001) Bişkek/KIRGIZİSTAN, T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (Tika) Yayını.
  • Hossaın, M.A – Rahman, A. (2007). Financial Reporting ın Kazakhstan, The Balkan Countries’ 1. International Conference on Accounting and Auditing (8-9 March 2007) Edirne/TURKEY.
  • Koçel, T. (1993). İşletme Yöneticiliği: Yönetici Geliştirme, Organizasyon ve Davranış, İstanbul.
  • Sarıaslan, H. (2001). Avrasya ve Türkiye’de Kobi’lerin Ekonomik Kalkınmadaki Yeri ve Önemi, I. Avrasya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kongresi (23-26 Haziran 2001) Bişkek/KIRGIZİSTAN, T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (Tika) Yayını.