ORTAÖĞRETİM COĞRAFYA DERSLERİNDE CBS YOLUYLA HARİTA OKUMA BECERİSİNİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK BİR UYGULAMA

2005 Yılından itibaren kademeli olarak yürürlüğe konan Coğrafya Ortaöğretim Programı ile birlikte derslerde bilgi ve iletişim teknolojilerinin ve özellikle CBS kullanımının önemi daha da artmıştır. Bu kapsamda yeni programda CBS kullanımını içeren etkinlik sayısının 20’yi aşkın olduğu görülmektedir. Yeni programın en önemli hedeflerinden birisi de öğrencilere harita okuma becerisinin kazandırılmasıdır. Bu çalışma öğrencilere harita okuma becerisinin CBS kullanımı yoluyla kazandırılmasını içermekte ve eş yükselti haritasını üzerinden yer şekillerinin tespitine yönelik bir çalışma ile CBS uygulamasının bir bileşimini öngörmektedir. Dört aşamadan oluşan bu uygulamanın ilk aşamasını topografya haritası üzerinden yer şekillerinin tespiti, ikinci aşamasını CBS uygulaması, üçüncü aşamasını ilk iki aşama sonunda elde edilen verilerin karşılaştırılması ve son aşamasını ise öğrenmenin ölçme ve değerlendirilmesi oluşturmaktadır

-

-
Keywords:

-,

___

  • Audet, R., & Ludwig, G. (2000). GIS in Schools, California: USA: Esri Press.
  • Bednarz, S. W. (2004). Geographic Information Systems: A Tool to Support Geography and Environmental Education? GeoJournal, 60, 191-199.
  • Bednarz, S. W., and Van der Schee, J. (2006). Europe and the United States: The Implementation of Geographic Information Systems in Secondary Education in Two Contexts. Technology, Pedagogy and Ecuation, 15 (2), 191-205.
  • Demirci, A. (2008). Evaluating the Implementation and Effectiveness of GIS-Based Application in Secondary School Lessons. American Journal of Applied Sciences, 5 (3), 169-178.
  • Dikau, R. (1989). The Application of a Digital Relief Model to Landform Analysis in Geomorphology. In J. Raper (Ed.), Three Dimensional Applications in Geographic Information Systems (51-78). Bristol and London: Taylor & Francis.
  • Doğanay, H. (2002). Coğrafya Öğretim Yöntemleri: Orta Öğretimde Coğrafya Eğitiminin Esasları, İstanbul: Aktif Yayınları.
  • Fitzpatrick, C., Maguire, D. J. (2000). GIS in Schools: Infrastructure, Methodology and Role. In D. R. Green, (Ed.), GIS: A Sourcebook for Schools (62-73). Taylor & Francis.