MESLEKİ AÇIDAN COĞRAFYANIN ÖNEMİ VE TÜRKİYE’DE KULLANIMI

Coğrafya bilimi, sahip olduğu çağdaş metot ve araç-gereçlerle 21. yüzyılda, insanoğluna çok büyük hizmet ve kolaylıklar sunmaktadır. Gerek karşılaşılan problemlerin çözümünde gerekse yeryüzünün tüm sistemlerinden sürdürülebilir bir şekilde istifade edilebilmesinde gerekli olan bilgi, coğrafya bilimi sayesinde geliştirilmektedir. Coğrafya bilimi, yeryüzünün sadece fiziki yapısı ile değil aynı zamanda, üzerinde yaşayan insanoğlu ve onun tüm aktiviteleri ile de ilgilenmektedir. Bu ilgileniş sayesinde ortaya çıkan bilgi, ülkelerin sosyal, ekonomik, kültürel, bölgesel ve siyasal yönden gelişebilmeleri için son derece önemlidir. Geniş algılanış tarzı ile coğrafya, toplumun çeşitli kesimlerinde gerçekten ihtiyaç duyulan coğrafi bilginin doğru olarak tespiti, üretilmesi ve iletilmesinden tutun da bu alanda eğitim görmüş coğrafyacıların, coğrafyacı kimlikleri ile toplumun hemen hemen her alanında istihdam edilebilmelerine kadar uzanan bir yelpazede, ülkelere çok büyük avantajlar sunmaktadır. Ancak Türkiye, modem coğrafya bilimi ve çalışmalarının sunduğu bu avantajlardan, toplumun gerçekten ihtiyaç duyduğu coğrafi bilginin tespiti, üretilmesi ve öğretilmesinde karşılaşılan bir takım problemlerden dolayı yeterince istifade edememektedir. Bu çalışmada öncelikle; coğrafya biliminin toplum açısından neden önemli olduğu ve kullanılması gerektiği üzerinde durulacak, sonrasında ise, Türkiye'de modem coğrafya biliminden ne ölçüde yararlanıldığı konusunda, coğrafyacı mesleği açısından bir değerlendirmede bulunulacaktır. 
Anahtar Kelimeler:

.

The Importance of Geography in Terms of Occupation and its Usage in Turkey

Contemporary geographic Science has much to offer in the 21st century, such as Solutions to sustainable development and integration of human needs with whole earth Systems. Modem geography includes the study of human activities alongside physical earth dynamics. Understanding the depth and breadth of modern geographic Science is critical to a country’s development, in terms of its social, economic, cultural, regional, and political aspects. This expanded perception of geography benefits countries on a large scale, from determining, producing and transmitting essential geographic data to different sectors of society, to employment opportunities in almost all sectors of life. However, Turkey has been unable to take full advantage of the benefits offered by modem geographic studies, partly because it faces roadblocks in determining, producing and teaching necessary geographic knowledge. İn this study, the potential of contemporary geographic Science will be compared to the actual use of it in Turkey, especially in regards to geography as an occupation. 
Keywords:

.,

___

  • AAG: The Association of American Geographers, http://vvww.aag.org.
  • BERGMAN, F., E., MCKNİGHT, T., L., -1993: Introduction to Geography, Prentice-Hall, Inc, USA.
  • CHRÎSTOPHERSON, R., W., -1997: Geosystems: and introduction to physical geography, Prentice-Hall, Inc. USA. DOGANAY, H., -1993: Coğrafya’ya Giriş, “Metodlar, tikeler ve Terminoloji”, Gazi Büro Kitabevi, Ankara.
  • GETİS, A., GETİS, J., VE FELLMANN, J., -1994: Introduction to Geography, Macmillan Publishing Co., Inc., USA.
  • GÖNEY, S., -1993: Siyasi Coğrafya, İ. Ü. Yay. No, 103 cilt II, İstanbul.
  • GÜNEL, K., -1994: Coğrafyanın Siyasal Gücü, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul. HAGGETT, P., 2001, Geography A Global Synthesis. Prentice Hail, USA.
  • ÖZEY, R., -2002: Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Siyasi Coğrafya. Aktif Yayınevi, İstanbul.
  • ÖZEY, R., -2002: Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği. Aktif Yayınevi, İstanbul.
  • SMİTH, K., -1998: Environmental Hazards, Assessing Risk and Reducing Disaster, Routledge, USA.
  • U.S. Department of Labor Bureau of Labor Statistics, 2002, Occupational Outlook Handbook, USA.