KASTAMONU ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKINDA ARAZİ KULLANIMININ ANALİZİ

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü içerisinde yer almaktadır. Sahip olduğu flora ve fauna özelliklerinin korunması amacıyla milli park ilan edilen bu bölge,  son senelerde gelişen kış turizmi ile ülkemizin önemli kış turizmi merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Bu sebeple Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın arazi kullanım durumunun ortaya konmasının, burada yapılması muhtemel olan planlanmalarda önemli rolü olacaktır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak yapılan değerlendirmede Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın arazi kullanım açısından doğal yapısının orman örtüsü olduğu tespit edilmiştir. Burada başta saf Göknar ve Sarıçam meşcereleri ile orman içi açıklık (OT) niteliğinde alanlar bulunmaktadır. Buradaki arazi kullanım durumu harita ve tablolarla incelenerek mekansal veri tabanı elde edilmiştir. Araştırma alanının eğim ve bakı analizi yapılarak milli park kullanımı açısından durumu değerlendirilmiştir. Milli park alanı içerisinde turizm faaliyetlerinde kullanılmak üzere kayak tesisi ve bunlara bağlı olarak yollar mevcuttur. Var olan mevcut tesisler milli park alanının sürdürülebilirliği açısından risk oluşturmaktadır. Mevcut tesisler CBS ortamında harita katmanlarının üzerine işlenerek gösterilmiştir. Alanda ayrıca kış turizmi açısından kullanılan alanlar ortaya konulmuştur. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın doğal yapısının korunarak gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu çalışma ile Ilgaz Dağı’nın mekansal analizi yapılmış, böylece gelecekte yapılması muhtemel olan beşeri müdahale yönlendirilebilmesi veri tabanı oluşturulmaya çalışılmıştır.

-

-
Keywords:

-,

___

  • Avcı, M., (1998), Ilgaz Dağı ve Çevresinin Bitki Coğrafyası, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Dergisi, Sayı:6, İstanbul.
  • Blumenthal, M., (1948), Bolu civarı ve Aşağı Kızılırmak mecrası arasında Kuzey Anadolu silsilelerinin jeolojisi. MTA yayını. Seri B, 13, 165.
  • Demirci, A., Avadams, A.A., Alagha, O., Karakuyu, M., (2006), The relationship between land use change and water quality in Küçükçekmece lake watershed, 4. CBS Bilişim Günleri Bildiriler Kitabı, 27-34.
  • Erduran, F., (2006), Ilgaz Dağı Milli Parkının Koruma ve Kullanım İlkeleri Açısından Turizm-Rekreasyon Potansiyelinin Hesaplanması, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt:37, Sayı:2, Ankara.
  • Gürer, İ., Özbek, T., Gürer, N., (2004), Determination of Design Criteria for Winter Tourism Area, Gazi University Researc Fund, Ankara.
  • İbret, B.Ü.,(2003), Ilgaz’da Kış Turizmi, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı:41, İstanbul.
  • İbret, B.Ü., (2000), Devrez Havzasının Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Köse, S., Başkent, E.Z.,(1993), Coğrafi Bilgi Sisteminin Ormancılığımızdaki Önemi, I. Ormancılık Şurası, 1-4 Kasım 1993, Tebliğler ve Ön Çalışma Gurubu Raporları, Cilt III, 195- 204, Ankara.
  • Lee, Y. C., Zhang, G. Y., Development of GIS Technogy Journal of Surveying Engineering, Page: 304-323, 1989.
  • Öcal, S., Usul, N., (2006), Developing A Geographic Information System for Sarıkamış Winter Tourism Center, 26th Annual Esri International User Conference, August 7–11.
  • Özdemir, Y., (2009), TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi, 02-06 Kasım 2009, İzmir.
  • Özgür, E.M., (2010), Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Ders Notları Bölgesel Coğrafya Ders Notları.
  • EsriInternationalUserConferenceProceedings,http://proceedings.esri.com/ library/userconf/proc06/papers/abstracts/a2330.html.