İSTANBUL’UN GÜNEYBATI İLÇELERİNDE (BEYLİKDÜZÜ, SİLİVRİ VE BÜYÜKÇEKMECE) ULAŞIMIN NÜFUS VE YERLEŞMEYE ETKİSİ

Günümüzde yerleşmeleri beşeri ve ekonomik bakımdan birbirine yakınlaştıran en önemli faaliyet ulaşımdır. Ulaşım faaliyetini bir alanda sadece fiziksel olarak var olan bir unsur olarak göremeyiz. Çünkü ulaşım faaliyeti gerek kara, gerek deniz gerekse de hava ulaşımı vasıtalarıyla yerleşim yerleri üzerinde beşeri bakımdan büyük etkiler yaratır. Bu etkilerden en önemlisi, “Yerleşme-nüfus etkisi”dir. Ülkemizin en büyük “Mega Şehri” olan İstanbul, sahip olduğu topografik şartlardan dolayı kara ulaşımına oldukça elverişlidir. Şehrin doğu-batı istikametinde uzanan D100 Karayolu ve TEM Otoyolu, güzergahları boyunca yerleşim alanlarını sanayi, ticaret, yerleşme, nüfus gibi özellikler bakımından etkilemektedir. Bu etkileşim özellikle son yıllarda nüfusu hızla artmaya başlayan ve kent merkezine yaklaşık 60-80 km mesafede bulunan Silivri, Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinde belirgin bir şekilde gözlenmektedir. Aynı zamanda Marmara Denizi’ne de kıyısı bulunan bu ilçelerin karayolu güzergahları ile ilişkisinin incelendiği bu çalışmada son 15 yıllık nüfus verileri ışığında değerlendirmeler yapılmıştır.

The Effect of the Transportation on the Settlement and Population in Southwest District (Beylikdüzü, Silivri and Büyükçekmece) in İstanbul

Nowadays, transportation is the most important activity that has gathered settlements in terms of economy and human. We cannot accept the transport activity as a factor existing only physically in one area. Because the transport activity produces huge effects on settlements in terms of human through the agency of both land and sea and air transports. The most considerable effect is settling – population. İstanbul, the biggest “Mega City” in our country, is conuenient for road haulage because of its topographical conditions. The D100 motorway and the TEM highway, extending from east to west across the city, affect the residential areas along their paths with regard to facilities such as industry, trade, settling and population. This interaction is significantly seen especially in Silivri, Büyükçekmece and Beylikdüzü of which the populations have started to increase rapidly, distanced approximately 60-80 kilometres from the city centre. At the same time, this study analysing the relationship between the countries located on the shares of the Marmara Sea with the highway route has been evaluated in the light of 15 years’ population data.

___

  • Aksel, A. (1994). Silivri İlçesi, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 6, 557-558.
  • Büyükçekmece Belediyesi Stratejik Plan 2015-2019, (2015). 03 Ekim 2016 tarihinde https://www.buyukcekmece.bel.tr adresinden edinilmiştir.
  • Doğan, M. (2009). Demographic movements in the township of Büyükçekmece. University Prof Dr Assen Zlatarov Academic Journal 5(2), 66-75.
  • Doğan, M. (2013). Geçmişten günümüze İstanbul’da sanayileşme süreci ve son 10 yıllık gelişimi. Marmara Coğrafya Dergisi, 27, 511-550.
  • Doğan Sertkaya, Ö. (2009). Nüfus coğrafyası açısından bir inceleme: Silivri. Marmara Coğrafya Dergisi, 20, 1-19.
  • Geçmişten Günümüze Beylikdüzü Belgeseli (2016). 29 Eylül 2016 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=fMHfSXuUD7Q adresinden edinilmiştir.
  • Hayır, M. (2009). Büyük kentlerde kentin merkezinden etrafına olan göç süreci: İstanbul Beylikdüzü örneği. Akademik İncelemeler Dergisi, 4(1), 35-52.
  • TUİK, (2016). 28 Eylül 2016 tarihinde http://www.tuik.gov.tr/https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr adresinden edinilmiştir.
  • Tümertekin, E. & Özgüç, N. (2009). Ekonomik Coğrafya. İstanbul: Çantay Kitabevi.
  • Üçoş, Z. (2016). Silivri şehrinin gelişimi: Sorunlar ve çözüm önerileri. (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul).