COĞRAFYA EĞİTİM VE ÖĞRETİMİNDE HARİTALARIN ÖNEMİ

Haritanın sözlük anlamı; Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. olgularla ilgili yeryüzünün ya da bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı olarak ifade edilir. Coğrafi anlamda harita ise; (Almanca:Karte, Landkarte, Fransızca: Carte, İngilizce: Map) Yeryüzünün bir bölümünün alınan ölçeğe göre bir düzlem üzerinde çizilmiş durumudur. Harita üzerinde doğal ve beşeri olguları tanıtmak, bunları açıklamaya çalışmak için haritadan faydalanmaya harita okumak denir. Harita okuma, Coğrafya Eğitiminde oldukça önemlidir. E. C. Bentley; “Coğrafya, haritalar hakkındadır,  Ama Biografi adamlar hakkındadır. ” demektedir. Gerçekten de öyledir. Okullarda öğretilen coğrafya bilgilerinin haritalar üzerinde gösterilmesi adeta zorunlu bir hal almıştır. Bu nedenle, haritalara “Coğrafyanın aleti eri” denmektedir. Coğrafyanın aletleri olan haritaları tam anlamıyla kullanmak, coğrafya biliminin öğretilmesinde önemli bir aşamadır. Coğrafyada haritasız bir anlatım, öğrencilerin konulan anlamakta güçlük çekmelerine yol açmakta ve ezberciliğe yöneltmektedir. Bu nedenle haritalar, coğrafya konularının anlayarak öğrenilmesinde büyük rol oynamaktadırlar. Coğrafya eğitimi ve öğretiminde, birinci derecede rol oynayan haritaların okunması kadar hazırlanması da önemlidir. Haritalar ne kadar iyi hazırlanmışsa, coğrafya o kadar iyi açıklanır. Haritalar ne kadar doğru kullanılırsa, coğrafya o kadar iyi anlaşılır. Bu bildiride, haritaların hazırlanması, çeşitleri, kullanılması araştırılacak ve Coğrafya Eğitimi ve Öğretiminde haritaların önemi ortaya konmaya çalışılacaktır. 

The Importance of the Maps in Geography Education and Instruction

The dictionary meaning of the map; it is explained as the sketch of a part or whole of the surface, drawn on a plane by reducing it according to a certain ratio, related with the phenomenon’s such as geography, history, language, population etc.The Geographical meaning of the map; (German: Karte, Landkarte, French: Carte, English: Map) it is the a part of the surface drawn on a plane according to a taken ratio. To show the natural and human phenomenons and making use of them to explain these is called mad reading. Map reading is very important in Geography Education. E.C. Bertley says that: “Geography is about maps, But the Biography is about chaps” It is in fact true. It has been almost a must to show the geographical knowledge thought in the schools, on maps. For this reason, maps are called “Tools of Geography”. It is a very important rank in teaching geography Science to use the maps, which are tools of geography perfectly. Teaching without maps, students can not understand the subjects easily and force them to memorisation. For this reason, maps play a big role in learning the geography subjects perfectly. Preparation of the maps are also important besides reading them, which plays a first degree role in geography education and instruction. The explanation of geography is related with the preparation of the maps. And geography can be understood of the maps. And geography can be understood well if the maps are used correctly. In this announcement, besides putting forward the importance of maps in geography education, preparation of maps, their types and their way of use should be researched. 

___

  • ALKAN, C., KURT, M. - 1998: Özel Öğretim Yöntemleri. Anı yayınları, Ankara.
  • BİLGİN, T., -1986: Genel Kartoğrafya EL İst. Üniv. Yayını 1676, İstanbul.
  • COBUN, T.C., -1968: Media and Puclic School Communication. In R. A. Weisberger. Instructional Process and Media Innovation. Rand Mc Nally and Company. Chicago.
  • ÇİLENTİ, K., -1985: Fen Eğitimi Teknolojisi. Ankara.
  • DOGANAY, H., -2002: Coğrafya Öğretim Yöntemleri. Aktif Yayınevi. Erzurum.
  • DOGANAY, H., -Türkiye Beşeri Coğrafyası. Gazi Büro Kitabevi, Ankara.
  • EFE, R., -1997: Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar Coğrafya Eğitiminde Çağdaş Yöntem ve Teknikler. Marmara Coğrafya Derg. Sayı 1, s. 135-151, İstanbul.
  • GARDNER, W. E., vd. -1996: YÖK-Dünya Bankası, Sosyal Bilimler Öğretimi. Ankara.
  • GÜNGÖRDÜ, E., -2002: Coğrafyada Öğretim Yöntemleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • İZBIRAK, R., -1992: Coğrafya Terimleri Sözlüğü. MEB. Yayınları, Öğretmen Kitapları Dizisi no 157. İstanbul.
  • KINDER, J.S., -1873: Using Instructional Media. Litton Educational pub. Inc. New York.
  • KOLUKISA, E.A., -1996: Coğrafya Öğretimi. Ankara.
  • KURTER, A., -HOŞGÖREN, M.Y., -1986: Jeomorfoloji Tatbikatı. İst. Üniv. Edb. Fak. Yay. No 1944, İstanbul.
  • ÖZEY, R.,-1998: Türkiye Üniversitelerinde Coğrafya Eğitimi ve Öğretimi. Özeğitim yayınları 33, İstanbul.
  • ÖZGÜÇ, N., 1994: Beşeri Coğrafyada Veri Toplama ve Değerlendirme Yöntemleri. İst. Üniv. Yay. no 3849, İstanbul.
  • ÖZGÜÇ, N., -TÜMERTEKİN, E., -2000: Coğrafya, Geçmiş, Kavramlar, Coğrafyacılar. Çantay Kitabevi, İstanbul.
  • TANOĞLU, A., -1966: Nüfus ve Yerleşme, s. 2, İst. Üniv. Yay. no 1183, İstanbul.