BALIKESİR’DE HOBİ BAHÇELERİ: ÖZELLİKLER VE SORUNLAR

Şehirler doğadan uzak yerleşmelerdir. Bu özellik Sanayi Devriminden günümüze daha belirgin bir hal almış; yerleşmeler beton yığınına dönüşmüştür. Açık ve yeşil alanlar büyüyen şehirlerde yaşayan insanların, güneşe, ışık, hava, bitki ve ferah alanlara duydukları ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Açık ve yeşil alanların bir örneği de hobi bahçeleridir. Bunlar insanların doğayla ilişkilerini yeniden düzenleme potansiyeline sahip alanlardır. Avrupa’da geçmişi eski olan hobi bahçeleri, Türkiye’de 1980’li yılların ortasından itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmada Balıkesir şehrinde bulunan hobi bahçelerinin yer seçimi, planlama açısından özellikleri, kullanıcı ihtiyaçlarının ve taleplerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada verileri anket uygulaması ile elde edilmiş ve istatistiki olarak çeşitli özellikler arasında çapraz sorgulama da yapılmıştır. Sonuç olarak görülmektedir ki hobi bahçeleri birçok olumlu özelliğe sahiptir. Ancak ortak kullanım alanları ve yer seçiminde eksilikler söz konusudur. 

Hobby Gardens in Balıkesir City: Properties and Problems

Cities are settlements remote from nature. These settlements have turned into a pile of concrete, which become even more evident from the industrial revolution to the present day. Open fields need of people living growing cities emerged from the needs of sun, light, air, plant. Hobby gardens are an example of open fields. These are areas where people have the potential to organize their relations with nature. Hobby gardens which have old past in Europe have become widespread since the mid-1980s in Turkey. In this study, we aimed to learn hobby gardens characteristics situated in Balıkesir city in terms of site selection, planning and user demand and needs. The date in this study obtained by survey and statistically cross-examination is conducted between various properties. As a result, it is seen that hobby gardens have many positive features. However, there are certain deficiencies in the choice of place and the communal areas.

___

  • Birky, J. (2009). The modern community garden movement in the United States: Its roots, its current condition and its prospects for the future. (Master dissertation, University of South Florida, Department of Geography, Florida).
  • Bulut, Z., Kılıçaslan, Ç., Deniz, B. & Kara, B. (2010). Kentsel ekosistemlerde sürdürülebilirlik ve açık-yeşil alanlar. 3. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi içinde (s. 1484-1493, Cilt: IV). Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi.
  • Erduran, F. & Sülüşoğlu, M. (2006). Hobi Bahçelerinin Kent Ekolojisinde ve Gelişmesinde Önemi ve Kocaeli-İzmit Örneği. VI. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi içinde (s.169-175).
  • Erduran, F., Kabaş, S., Ayhan, Ç.K. & Kelkit, A. (2008). Çanakkale kentinde hobi bahçesi amaçlı kullanılan alanların peyzaj mimarisi açısından değerlendirilmesi. Çanakkale Kenti Çevre Sorunları Sempozyumu, (s. 148-157).
  • Kef, F. Ş. (2015). Hobi bahçelerinin planlanması ve tasarımı: Konya Karatay Karaaslan Hobi Bahçesi. (Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın).
  • Kılıç, H. (1995). İzmir kent örneğinde küçük bahçeleri planlama olanakları üzerine araştırmalar. (Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir).
  • Oğuz, D. (2000). Hobi bahçeleri ve Avrupa ülkelerinden örnekler. Türk-Koop Ekin Dergisi, 14.
  • Önder, S. & Polat, A.T. (2008). Peyzaj tasarım süreci kapsamında Konya kenti için yeni bir hobi bahçesi oluşturulması. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(46), 18-25.
  • Özkan, B., Kaplan, A., Aslan, N. & Kılıç, H. (1996). Ülkemizde kent küçük bahçe parklarının gelişimi üzerinde bir araştırma. Ekoloji ve Çevre Dergisi, 18, 18-21.
  • Yılmaz, H., Turgut, H. & Demircan, N. (2006). Erzurum kent halkının hobi bahçesi hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 1, 96-110.