ANLAM ÇÖZÜMLEME TABLOLARININ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE KULLANIMI

Anlam çözümleme tabloları bir öğrenme etkinliği olarak kullanıldığı gibi değerlendirme aracı olarak ta kullanılmaktadır. Öğrencilerin bilgi, kavrama, sınıflandırma, karşılaştırma, yorumlama düzeylerinde neler öğrendiğini ortaya koymada önemli bir yere sahip olan anlam çözümleme tabloları bu araştırmada da değerlendirme aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma modeli durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubunu 2010-2011 eğitim öğretim yılında Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ana bilim dalında 1. sınıfa devam etmekte olan 60 öğrenci teşkil etmektedir. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan anlam çözümleme tabloları ve yarı yapılandırmış görüşme aracılığıyla elde edilmiş ve betimsel analiz vasıtasıyla çözümlenmiştir. Sosyal Bilgiler dersi öğretmen adaylarına Felsefe dersinin final sınavında hem geleneksel türdeki sorular yöneltilmiş hem de anlam çözümleme tablosuna dayalı değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Öğretmen adaylarına 4 adet anlam çözümleme tablosuna dayalı soru yöneltilmiştir. Bunlardan elde edilen bulgular analiz, sentez, sınıflandırma ve karşılaştırma gibi çeşitli düşünme becerileri açısından kategorize edilerek çözümlenmiştir.

-

-
Keywords:

-,

___

  • Birgin, O. 2008. Alternatif Değerlendirme Yöntemi Olarak Portfolyo Değerlendirme Uygulamasına İlişkin Öğrenci Görüşleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. Kış 2008. 6(1). 1-24.
  • Çağlayan, Ç. 2006. Sekizinci Sınıf Fen Bilgisi Dersi Genetik Ünitesinin Öğretiminde Kavram Haritalarının Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına ve Kavram Kazanmalarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim ABD. Adana.
  • Davey, L. 1991. The Application of Case Study Evaluations. Practical Assessment, Research & Evaluation. Çev: Tuba Gökçek. llköğretim Online, 8(2). s:1-3, 2009. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr.
  • Frederricks, A. D. & Cheeseburg, D. L. (1993). Science for All Children: Elemantary School Methods. Harper Collins Publishers: New York (USA).
  • Gürlek, M., 2002. Orta Öğretim Biyoloji (Botanik) Öğretiminde Anlam Çözümleme Tabloları, Kavram Ağları ve Kavram Haritalarının Uygulanması, Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Eğitimi ABD. Van