ADALAR DENİZİ VE BATI ANADOLU BÖLGESİ HAKKINDA

Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının birbirlerine iyice yaklaşmış oldukları konumda, aslında Atlas Okyanusu'nun bir parçası olan, Akdeniz kolları olan iç denizler bulunmaktadır. Akdeniz, batıdan Cebel-i Tarık boğazı ile Atlas Okyanusu'na bağlantılıdır. Doğudan ise yapay olarak, 1869 tarihinde açılan Süveyş Kanalı vasıtasıyla, Kızıldeniz'e ve oradan Hint Okyanusu’na bağlantı kurulmuştur. Akdeniz, güneyde Afrika platformunun yapısından kaynaklanan özelliğinden dolayı, kıtaya pek fazla sokulamamış ve böylece kıyılar genelde düz ve dik bir hat şeklinde gelişmiştir. Oysa kuzeyde yapı tamamen farklılaşmış ve Avrupa kıtasına doğru çeşitli yönlerden kıtanın içlerine kadar sokulmuştur. Batıda Tiren ve Adriyatik denizleri, doğuda Adalar Denizi ve oradan Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e bağlantı kurarak, Doğu Avrupa'nın ortalarına kadar sokulma imkanı bulmuştur. Son deniz istilasına bağlı olarak meydana gelen ve Akdeniz'in doğu bölümünde Yunanistan ile Anadolu yarımadası arasında yer alan deniz içinde, çok sayıda irili ufaklı adalar bulunmaktadır. Söz konusu bu adalar, konum itibariyle, Anadolu yarımadasına daha yakın olduğundan, kültürel bağlantıları Anadolu yarımadası iledir. Konum, jeolojik oluşum, yeryüzü şekilleri, iklim, toprak, bitki örtüsü, sosyal ve iktisadi yapı itibariyle, Anadolu'nun bir parçası olan tüm bu adalar; içinde bulunduğu denize, çok yönlü etkide bulunmaktadırlar. Büyük Okyanus 'un adalar üzerinde olan etkisinden dolayı, söz konusu bu okyanusun içinde bulunan tüm kara parçalarına “Okyanusya” adı verildiği gibi, Yunanistan ile Anadolu yarımadası arasında yer alan denize de, içinde bulunan çok sayıdaki adaların etkisinden dolayı, “Adalar Denizi” adı verilmiştir. “Adalar Denizi” adı, 1940’lı yıllardan itibaren, Yunan makamlarının çeşitli entrikaları ile uydurma bir mitolojik hikâyeye dayandırılarak “Ege Denizi” ne dönüştürülmüştür. Daha sonra, “Ege” kelimesi, büyük bir dalgınlık eseri olarak, Anadolu yarımadasının batı kesimini oluşturan Batı Anadolu Bölgesi 'nin adı olarak takdim edilmiştir. Bu tarihi bir yanılgıdır. Yunanistan ile Anadolu yarımadası arasındaki denizin adı; “Adalar Denizi", Anadolu yarımadasının batısında kalan toprakların coğrafi bölge adı ise; “Batı Anadolu Bölgesi "dir. 
Anahtar Kelimeler:

.

About The Archipelago and Western Anatolia Region

There are internal seas as the part of Mediteranean and Mediterranean herself indeed its a part of Atlantic Ocean, where at th point there Asia, Africa and Europe aproaches each other. Mediterranean is joined to Atlantic Ocean by Cebelitarık Strait. The other way is artificial by East to the Indian Ocean by Suez Cannal which opened in 1869 and Red Sea. Mediterranean had a sharp and linear form from south side because of the platform of Africa and therefore the shores was developed as a sharp and smouth line. The other hand at the nort side the structure has absolutly changed and went into inside to the continent in the Europe. Mediterranean found an opportunity to go inside to the continent at the west by Tiren and Adriyatic Sea, at the eazt by the way straits from The Archipelogo and Dardanelles, Sea of Marmara and Bosporus to the Black Sea. There are a number of big and small islands in the sea which had formed at the last sea events where is at the east of Mediterranean betiveen Greece and Anatolian peninsula. The islands which are mentioned in this article, have cultural relations with Anatolian peninsula owing to the closeness to Anatolia. The islands which are parts of Anatolia, have great effects due to different ways such as location, geological formation, morphology, climate, soil, vegetation, social and economical structure to the sea which are located in. As the sea is located between Anatolia and Greece, it was named as The Archipelago because it includes many numbers of islands. Similar to Oceania because of its effects on the island in. There is a similarity with Pasific Ocean where the landparts called “Oceania" because of the effects of Pacific Ocean. Since 1940's, the name for “The Archipelago " has replaced with “Aegean Sea by the plots of Greece politics. The claims are based on mythological sîorıes. Later, the word “Aegean” is presented as a name for the western Anatolian Region, as a result of a great unconciousness. This is a historical mistake. The name of the sea between Anatolia and Greece is "The Archipelago or Islands Sea, and the name of region which is at the west of Anatolian is called “Western Anatolia Region”. 
Keywords:

.,

___

  • ABDÜLKADÎR-MEHMET RÜŞTÜ-SÜREYYA., 1931, Mükemmel Umumi Atlas. Tefeyyüz Kitaphanesi, Şirketi Mürettibiye Matbaası, İSTANBUL.
  • ALİ TEVFİK, 1913, Memalik-i Osmaniye’nin Coğrafyası. Tefeyyüz Kitaphanesi, İSTANBUL.
  • DOĞANAY,H.,1989, “Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Bundan Kaynaklanan Dış Tehditler.” Türk Dünyası Araştırmaları, Şubat- 89, Sayı.58, İSTANBUL.
  • DURAN,F.S., 1938, Türkiye Coğrafyası. Kanaat Kitabevi, İSTANBUL.
  • DURAN,F.S., 1938, Umumi Coğrafya Dersleri. Kanaat kitabevi, İSTANBUL.
  • ERİNÇ, S-YÜCEL,T., 1988, Ege Denizi -Türkiye ile Komşu Ege Adaları. Türk Kültürünü Araştırma Ens. Yay.No:84, Seri:VII-Sayı:A.6, ANKARA.
  • KÂTİP ÇELEBİ, 1656, (Çev. Orhan Şaik Gökyay-1973), Tuhfetü’l-Kibar fı Esfari’l Bihar. Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı 1000 Temel Eser yayınları, Milli Eğitim Basımevi, seri no.71, İSTANBUL.
  • ÖZEY, R., 1998, Jeopolitik ve Jeostratejik Açıdan Türkiye. Marifet yayınları, İstanbul.
  • ÖZEY, R., 1999, Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Siyasi Coğrafya. Aktif yayınları, İstanbul.
  • ÖZEY, R., 2000, Dünya Hâkimiyet Teorileri ve Merkezi Hâkimiyet Teorisi.Marifet Yayınlan, İstanbul.
  • PİRİ REİS, 1519, (Çev.Yavuz Senemoğlu), Kitab-ı Bahriye (Denizcilik kitabı). Tercüman 1001 Temel Eser Serisi, 19, İSTANBUL.