9. SINIFTA DİLSİZ HARİTALARIN KULLANIMINA YÖNELİK AKTİVİTE ÖNERİLERİ

Güncellenen Coğrafya Öğretim Programı’nda belirtilen amaçlara ve kazanımlara erişmede derste uygulanacak etkinliklerin önemi yadsınamaz. Bu amaçla programda belirlenen kazanımlara ulaşmada etkinlik örneklerine yönelik öneriler geliştirmek yararlı olacaktır. Coğrafya Öğretim Programı’nda kazanımlara ulaşmada dilsiz harita etkinlikleri önemli bir işlev üstlenebilir. Dilsiz harita aktivitelerinin sonuçları, bireylerin zihni haritalarındaki eksiklerin ve hataların belirlenmesinde ve zihni haritalarının kuvvetlendirilmesinde öğretmenlere önemli ipuçları verirler. Dilsiz harita aktiviteleri, coğrafya konularının öğretilmesi, uygulama yapılması, ölçme ve değerlendirmesinde yarar sağlar. Bu aktiviteler neticesinde öğrencilerin öğrenmesi ve gelişimiyle ilgili elde edilen sonuçlar öğretmenler tarafından kullanılacağı gibi öğrencinin kendini değerlendirmesine ve kişisel hedefler belirlemesine de yardımcı olur. Bu çalışmada, ortaöğretim coğrafya öğretim programının 9. sınıfa ait harita becerisi gerektiren kazanımlarına yönelik dilsiz haritalara ilişkin örnek etkinlik önerileri verilmiştir. Kazanımlara yönelik etkinlik örnekleri sunularak, kazanımlara erişmenin kolaylaştırılması hedeflenmiştir. Lise 1. sınıftaki coğrafya dersinin kazanımlarının 25’i yani % 80’i harita becerisi gerektirmektedir. Bu çalışmada, söz konusu 25 kazanımın her biri için dilsiz haritalara ilişkin etkinlik önerisine yer verilmiştir.

-

-
Keywords:

-,

___

  • Anderson, J., 1986, Teaching Map Skills: An inductive approach. Published by the National Council For Geographic Education. Indiana, PA.
  • Bent, B., 1999, Cartography: Thematic Map Design. Published by McGraw-Hill Companies Inc., New York.
  • Coşkun, M., 2004, Coğrafya Öğretiminde Kubaşık (İşbirliğiyle) Öğrenme. Kastamonu Eğitim Dergisi, sayı 12, no 1, Kastamonu.
  • Doğanay, H. 1993, Coğrafya’da Metodoloji: Genel Metodlar ve Özel Öğretim Metodları, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kitapları Dizisi, İstanbul.
  • Doğanay, H., 1997, Coğrafya’ya Giriş 1: Genel Yöntemler, İlkeler ve Fiziki Coğrafya’ya Giriş, Öz Eğitim Yay. No:17, Konya.
  • Duman, B., Girgin, M., “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Harita Okuryazarlığına İlişkin Görüşleri”. Doğu Coğrafya Dergisi, sayı 17, s. 185-203. Çizgi Kitabevi Konya.
  • GFL (Geography For Life)., 1994, The National Geography Standarts 1994. Washington D.C.: Geography Education Standarts Project,
  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı)., 2005, Coğrafya Dersi Öğretimi Programı (9., 10., 11. ve 12. sınıflar), Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.
  • Lambert, D., Balderstone, D., 2000, Learning to Teach Geography in the Secondary School. Rouledge Falmer London. Great Britain.
  • Özey, R. Demirci, A., Ünlü, M., Çomak, N., -2006, Ortaöğretim Coğrafya-9 Yardımcı Kitabı, Okyanus Yayıncılık, İstanbul.
  • Özgüç, N., 1984, Beşeri Coğrafya’da Veri Toplama ve Değerlendirme Yöntemleri, İstanbul Üniv. Edebiyat Fak. Yay. No:2511, 2.Baskı, İstanbul.
  • Taş, H.İ., 2003, “Zihinsel Haritalama ve Öğrencilerin Zihni Haritalarını Geliştirme Yolları”, Marmara Coğrafya Dergisi, sayı 8, Temmuz-2003, İstanbul.
  • Ünlü, M., Üçışık, S., Özey, R., 2002, “Coğrafya Eğitim ve Öğretiminde Haritaların Önemi”, Marmara Coğrafya Dergisi, sayı 5, İstanbul.