Genetik Algortima ile Portföy Seçiminde Kriz Dönemi Etkisi, BİST-30’da Bir Uygulama

Amaç: Çalışmada temel amacımız, portföy optimizasyonunda genetik algoritma kullanımının finansal kriz dönemleri açısından farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Yöntem: Genetik algoritma kullanımının kriz dönemlerindeki etkinliğini ortaya koyabilmek adına, çok amaçlı genetik algoritma yöntemi kullanılarak portföy optimizasyonuna çalışılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucu elde edilen bulgular dönemler itibariyle farklılıklar göstermiştir. Kriz döneminde (2008-2011) portföye en fazla hisse senedi (9) dahil edilmiştir. Kriz öncesi dönemde en fazla getiri sağlayan portföyün yaklaşık 2 ile 3 hisse senedinden oluştuğu görülmüştür. Kriz sonrası dönemde ise en önemli özellik hisse senetlerinin aylık getirilerinde önemli bir artışın olmasıdır. Tüm dönemler itibariyle baktığımız zaman ise optimum portföyün yaklaşık olarak 5 veya 6 hisseden oluştuğu portföyler olduğu görülmüştür. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda çok amaçlı genetik algoritma kullanımının, kriz dönemlerine duyarlı olduğu ve portföy optimizasyonunda olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.

___

  • Benbouziane, M. ve S. Sefiane (2012). Portfolio Selection Using Genetic Algorithm. Journal of Applied Finance & Banking. 2. 4, 143-154.
  • Chang, C. L. ve Y. T. Liu (2007). Genetic Algorithms for Portfolio Selection problems with Minimum Transaction Lots. European Journal of Operational Research. 185. 34, 547-566
  • Demirtaş, Ö. ve Z. Güngör (2004). Portföy Yönetimi ve Portföy Seçimine Yönelik Uygulama. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi. 1. 4, 103-109.
  • Roudier F., (2006), Portfolio optimization and genetic algorithms., Master’s thesis, Department of Management, Technology and Economics., Swiss Federal Insqtitute of Technology (ETM), Zurich.
  • Guennoun, Z. ve F. Hamza (2012). Stock Portfolio Optimization Using Classification and Genetic Algorithm. Applied Mathematical Sciences. 6. 94, 4673-4684.
  • Keskintürk, T (2007). Portföy Seçiminde Markowitz Modeli için Yeni Bir Genetik Algoritma Yaklaşımı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 18. 56, 78-89.
  • Küpeli H. (2013). Çok Amaçlı Atama Probleminin Çözümü için Genetik Algoritma ile Bir Yaklaşım, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Lai, K., Yu, L., Wang, S., & Zhou, C. (2006). A double-stage genetic optimization algorithm for portfolio selection. In Neural Information Processing(pp. 928-937). Springer Berlin/Heidelberg.
  • Lin, C. M., & Gen, M. (2007). An effective decision-based genetic algorithm approach to multiobjective portfolio optimization problem. Applied Mathematical Sciences, 1(5), 201-210.
  • Mani, G. ve S. Mahfoud (2010). Financial Forecasting Using Genetic Algorithms. Applied Artificial İntelligence: An İnternational Journal. 10. 6, 547-566.
  • Markowitz, H (1952). Portfolio Selection. The Journal of Finance. 7. 1, 77-91.
  • Vural M. (2005). Genetik Algoritma Yöntemi ile Toplu Üretim Planlama. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi FBE.
  • Oh, K. J., Kim, T. Y., & Min, S. (2005). Using genetic algorithm to support portfolio optimization for index fund management. Expert Systems with Applications, 28(2), 371-379.
  • Özdemir, M. (2011). Genetik algoritma kullanılarak portföy seçimi. Iktisat Isletme ve Finans, 26(299), 43-66.
  • Soam, V., Palafox, L., & Iba, H. (2012, June). Multi-objective portfolio optimization and rebalancing using genetic algorithms with local search. In Evolutionary Computation (CEC), 2012 IEEE Congress on (pp. 1-7). IEEE.
  • Toloie-Eshlaghy, A., Abdolahi, A., Moghadasi, M., & Maatofi, A. (2011). Using genetic and particle swarm algorithms to select and optimize portfolios of companies admitted to Tehran stock exchange. Research Journal of Internatıonal Studıes-Issue, 95.
  • Zeren, F ve Bayğın, M. (2015). Genetik Algoritmalar ile Optimal Portföy Seçimi: BİST-30 Örneği. Journal Of Business Research Türk, 7(1), 309-324.
İşletme Bilimi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çevik Üretim Tarzı Faaliyet Gösteren Geleneksel Türk El Sanatları İşletmelerinin Canlandırılması Çalışmalarının Bulanık Topsis Yöntemi ile Değerlendirilmesi

Hakan Murat ARSLAN, Selami ÖZCAN

Testing McLoughlin’s Trust Model on Turkish Information Technology Employees

Emrah ÖZSOY, Dominic McLoughlin, Osman Uslu

Toplam Verimli Bakım Uygulayan Bir İşletmede Bakım Personelinin Performans Değerleme Puanlarının Entropi Tabanlı VİKOR Sıralaması ile Karşılaştırılması

Emre BİLGİN SARI

ÖĞRENEN ORGANİZASYONLARIN TEMEL KARAKTERİSTİKLERİ İLE FİNANSAL PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Yunus Emre TAŞGİT, Gül Büşra ÖZDAMAR, Faruk Kerem ŞENTÜRK

MOBİL BANKACILIK UYGULAMALARININ BENİMSENMESİNE YÖNELİK DAVRANIŞSAL NİYETLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Kadir Kurt, Aykut Hamit TURAN

SİNEMA FİLMLERİNDEKİ MUHASEBECİ KARAKTERLERİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ HOLLYWOOD FİLMLERİ İNCELEMESİ

Şeyda ALANKAYA, Sema AKPINAR

5018 Sayılı Kanun Kapsamında Kamu Kurumlarında İç Kontrol Sistemi: Maliye Bakanlığı Uygulamasının İncelenmesi

Yılmaz ÇALIŞKAN, Yavuz ÇİFTCİ

Finansal Okuryazarlık: Hane Halkı Üzerine Bir Araştırma

Emine GÜLER, Hakan TUNAHAN

DENİM PANTOLONU ÜRETİMİNDE DEĞER AKIŞ HARİTALANDIRMA YÖNTEMİNİN UYGULAMASI

Sibel ESER, Mehmet Selami YILDIZ

DIŞARIDAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETİ SAĞLAMA MODELLERİNDEN BİRİ OLARAK TÜRKİYE’DE UYGULANAN ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ HİZMETLERİNİN ETKİNLİĞİ: ÖRNEK BİR UYGULAMA

Serdar ORHAN, Elifnaz ÖZKAN, Sezgin UYSAL