DERİ KONFEKSİYON İŞLETMESİNİN ÜRETİM BÖLÜMÜNDEKİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İnsanoğlunun dünya üzerinde varoluşu ile kullanmaya başladığı deri; işlenerek farklı şekil ve biçimlerde ele alınan ilk malzemelerden biridir. Derinin giysi oluşturma sürecinde dikkatli çalışmayı gerektiren hammadde özelliği, hata kabul etmeyen dikim işlemleri, ihracata yönelik ve katma değeri yüksek bir üretim yapısına sahip olması deri konfeksiyon üretimini önemli bir konuma getirmektedir. Bu araştırmada deri konfeksiyon üretimi yapan bir işletmede, belirlenen bir bantta iyileştirilmesi önerilen işlemler ile ilgili çalışmalar yapmak ve önerilen iyileştirme çalışmalarının uygulanması ile elde edilecek zamansal değişimleri ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışmada; geliştirilen araçların kullanılması öncesi ve sonrasında ön işlemler bandında bir model üzerinde zaman etüdü çalışması ile elde edilen standart zamanların karşılaştırılmasının sonuçları değerlendirilmiştir. Ön işlemler bandında üretim sürecinde yer alan yedi işlemde de toplam üretim süresinde azalma olduğu görülmüştür. Ön işlemler bandında yer alan yedi adet işlem için mevcut üretim sistemi ile toplam 16,03 dakika harcanırken önerilen iyileştirme çalışmaları ile bu süre 14,15 dakikaya inmiş ve toplamda %12’lik bir iyileştirme sağlanmıştır. Bu toplam üretim süresi içerisinde ön işlemler bandında dört adet ürün artışı sağlamaktadır. İşlemlerin kesintisiz ard arda devam ettiği göz önüne alındığında bu rakamsal artışın toplam tamamlanan ürün sayısında da etkili bir değişikliğe neden olduğu ortaya çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Deri Konfeksiyon, Zaman Etüdü

___

  • Referans1 Akyüz, I. (2012). Yatak Odası Mobilyası Üretiminde Zaman Etüdü Uygulaması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans2 Beshah B.,Kitaw D. ve Gelan M.(2013). Workstation Design In An Ethiopian Small Scale Leather Garment Industry, Procedia-Socialand Behavioral Sciences, 75, 434-442.
  • Referans3 Bilen, G. (2007). Tekstil İşletmesinde İş Etüdünün Verimliliğe Etkisi ve Bir Tekstil Fabrikasında Uygulamalı Çalışma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Referans4 Çakmak, A. (2011). Mobilya Üretiminde Levha Boyutlandırma ve Delgi İşlemlerine Ait İş Etüdü Uygulamaları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans5 Doğan, A.,ve Asil, N. (1996). Deri Giyim Sanayinde Faaliyet Gösteren Üç İşletmede Bir Verimlilik Göstergesi Olarak Kayıp Zamanlar. Ankara: MPM Yayınları
  • Referans6 Doğruer, İ.M.(2008).İş etüdü. İstanbul: Açılım Kitap.
  • Referans7 Gencer, A. (2006). Verimlilik Analizinde İş Etüdünün Kullanılması ve Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans8 Güner , M.G. (2010). Tekstil ve Konfeksiyonda İş Etüdü. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 47.
  • Referans9 Hwang, B. & Soh, C. (2013). Trade-Level Productivity Measurement: Critical Challenges and Solutions. J. Constr. Eng. Manage., 139(11), doi: 04013013.
  • Referans10 İlleez, A.,(2006). Konfeksiyon Sektöründe Süreç Planlamasında Kullanılabilecek Matematiksel Yöntemler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans11 Kantarlı, Ç. (1999). Tam Zamanında Üretim Yönetimi ve Deri Sanayinde Uygulanabilirliği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Manisa: Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Referans12 Kayabaşı, N. ve Özdemir M. (2004). Derinin El Sanatları İçerisindeki Yeri Ve Kullanım Alanları, I.Ulusal Deri Sempozyumu’nda sunulmuş bildiri, Ege Üniversitesi,İzmir.
  • Referans13 Kayar, M. (2012). Üretim Ve Verimlilik Temel Esaslar Ve Uygulama. Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Referans14 Kobu, B. (2006). Üretim yönetimi.(13. Basım). İstanbul: Beta Basım-Yayım.
  • Referans15 Kurt, M. ve Dağdeviren, M. (2011). İş etüdü. Ankara:YESD Stratejik Danışmanlık Merkezi Yayın No: 8.
  • Referans16 Mete, M.H.(2010). İmalat Sanayi İşletmelerinde Verimlilik Yönetimi ve Karşılaştırmalı Bir Alan Çalışması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Referans17 Özçörekçi, M. ve Öngüt, E.(2005). Dünya’da ve Türkiye’de Deri ve Deri Ürünleri Sanayinin Gelişme Eğilimleri ve Geleceği. Ankara: DPT Yayınları
  • Referans18 Prokopenko, J. (2011). Verimlilik Yönetimi Uygulamalı El Kitabı. Ankara: MPM Yayınları
  • Referans19 Seri, K. (2010). Zaman Etüdünün Uzun Vadeli Verimliliğe Etkisi- Bir Gıda Firmasında Ampirik Bir Değerlendirme. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Aydın:Adnan Menderes Üniversitesi,Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Referans20 Üreten, S. (1997). Üretim/İşlemler Yönetimi Stratejik Kararlar ve Karar Modelleri. Ankara.
İşletme Bilimi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HATA TÜRÜ ETKİLERİ ANALİZİ VE OTOMOTİV PARÇALARI ÜRETİMİNDE BİR UYGULAMA

Yılmaz SÖNMEZ, M. Cahid UNĞAN

FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BİREYSEL VE ÖRGÜTSEL SONUÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: İMALAT FİRMALARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Metin BAYRAM, Abdullah Hulusi KÖKÇAM, Hüseyin İSKENDER

THE LEVEL AND COST BURDEN OF ABSENTEEISM AMONG HEALTH CARE PROFESSIONALS

Aysun KANDEMİR, Bayram ŞAHİN

AZERBAYCAN-TÜRKİYE DIŞ TİCARET İLİŞKİLERİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ

Ahmet Yağmur ERSOY, Sedat DURMUŞKAYA, Ayaz İBRAHİMLİ

ÖRGÜTSEL ERDEMLİLİĞİN PERSONEL GÜÇLENDİRMEYE ETKİSİ VE OTANTİK LİDERLİĞİN ARACI ROLÜ

Mahmut AKBOLAT, Ayhan DURMUŞ, Özgün ÜNAL

THE INFLUENCE OF COUNTRY OF ORIGIN ON BRAND IMAGE AND BRAND ATTITUDES: AN EMPRICAL STUDY ON TURKEY

Erdoğan KOÇ, Senem NART, Onur BAŞ

DERİ KONFEKSİYON İŞLETMESİNİN ÜRETİM BÖLÜMÜNDEKİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Hamide Tuba KIZILKAYA, Fatma ÖZTÜRK

ULUSLARARASILAŞMA MODELLERİNİN TÜRK FİRMALARININ ULUSLARARASILAŞMA EĞİLİMLERİNİ AÇIKLAMA GÜCÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Ali TAŞ, Esin CEVRİOĞLU, Bayram BOLEL

THE FIRST TURKISH SOCIOLOGIST TO PROPOSE PRIVATE ENTERPRISE: PRINCE SABAHATTIN

Sezen ÖZEK, Serdar YENER, Candaş CAN

İŞLETME FAKÜLTESİ VE EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN MOBİL ÖĞRENMEYE YÖNELİK TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Adem AKBIYIK, Talha KANTAROĞLU