KONAKLAMA HİZMETLERİNDE MALİYETE DAYALI FİYATLAMA VE FİYAT DEĞİŞİMİNİN BÖLÜM KARLILIĞINA ETKİLERİ

Öz Fiyatlandırma sürecinde, faydalı bilgilerin temelini ürününhizmetin maliyeti ve talebi oluşturur. Yöneticiler, optimal fiyatlama kararı almak için maliyet muhasebesi bilgi sistemine başvururlar. İşletmenin devamlılığı açısından fiyatların maliyeti karşılaması gereklidir. Farklı maliyet sistemleri esas alınarak fiyat belirlenebilir. Marjinal maliyet ve marjinal gelir hesaplanabilir. Değişken maliyet sistemi esas alınarak fiyatlandırma yapılması oldukça yaygındır. Bu yöntemde elde edilen katkı payının hem sabit maliyetleri hem de beklenen kârı karşılaması arzulanır. Hedef kârı belirleyen diğer önemli husus ise belirlenen fiyatın ortaya çıkaracağı talep miktarının saptanmasıdır. Farklı maliyet fonksiyonlarına göre fiyat farklılaştırılması sonucunda oluşacak talebe göre bölüm kârlılıkları hesaplanabilecektir. Bu çalışmanın amacı, kısmen bilinmeyen bir talep ortamında, maliyet fonksiyonları esas alınarak, fiyatlandırma kararlarına rasyonel ve tutarlı bir yaklaşım önermek için nasıl bir temel oluşturulabileceğini gösterebilmektir. Bu amaç için karar verme kuralı fiyatlarda bir değişmenin sonucu olarak kârın değişebileceği yönünde güçlü göstergeyi yönetime sağlayabilir. Belirli koşullar altında farklılaştırılan fiyatlar, daha fazla kârlılık sağlayabilir. Doğru maliyet bilgisi, işletmenin fiyatlama politikalarına rehber olur ve daha güçlü rekabet için bir temel oluşturur. İşletme, ürün / hizmet fiyatlarında değişiklik yapmak zorunda kaldığında, gereken talep esnekliğinin belirlenmesi hususundaki belirsizlikleri azaltabilir. Yöneticiler, özellikle piyasa dalgalanmaları bağlamında potansiyel fiyat değişmelerini değerlendirmek için talep esnekliği ve maliyet analizi yapmalıdırlar. Esnek olmayan talep kalıpları ve yüksek değişken maliyetlerle yaygın olarak karşılaşacak hizmet işletmelerinde, sürdürülebilir fiyat stratejilerinde, fiyat indirim yapılıp, yapılamayacağının araştırılmasında rasyonel yöntemler kullanmalıdırlar. Düşük talep ve yüksek maliyetin olduğu endüstrilerde talep esnekliğini ve maliyet ilişkisini belirlemek, karar alıcılara fiyatlama konusunda yardımcı olabilecektir.

___

Abbey, J. (1983), Is discounting the answer to declining occupancies? International Journal of Hospitality Management 2 s.77-82 Cited By in Scopus.

BOCUTOĞLU, Ersan, Metin Berber, Kenan Çelik, 1998 “İktisada Giriş” Derya Kitapevi, I. Baskı Trabzon,

Bonoma, T.V , V.L. Crittenden and R.J. Dolan, (1988). “Can we have rigor and relevance

in pricing research?. In: T.M. Devinney, Editor, Issues in Pricing”: Theory and Research,

Lexington Books, Toronto

Canina L. and S. Carvell, (2005),” Lodging demand for urban hotels in major metropolitan markets,” Journal of Hospitality & Tourism Research 29 (3)

Dayoğlu, M.Ayhan, (2006) .”Rekabet ve Nash Dengesi”, www,dayoglu.com. 26 Eylül 2066

Diamantopoulos, A. and B.P. Mathews, (1995). “Making pricing decisions:” a study of managerial practice, Chapman and Hall, London

Dorward, N. (1987).”The Pricing Decision”: Economic Theory and Business Practice, Harper and Row, London

Enz, C.A., Canina, L.,( 2006). “Why discounting still doesn’t work”: a hotel pricing update. Center Report; 6(2), Cornell University School of Hotel Administration, The Center for Hospitality Research, Ithaca. Fog, B. (1994) “Pricing in Theory and Practice, Handelshİjskolens forlag”, Copenhagen

Hanks, R,D, R.G. Cross and R.P. Noland, (2002) “Discounting in the hotel industry: a new approach,” Cornell Hotel & Restaurant Administration Quarterly 43 (4), s. 94–104.

Harris, P.J. (1992). Profit Planning, Buttersworth-Heinemann, Oxford

Karadağ,I. and W.G. Kim, (2006) “Comparing market-segment-profitability analysis with department-profitability analysis as hotel marketing- decision tools, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly 47 (2) 155-173

Karakaya, Mevlüt, 2004 “Maliyet Muhasebesi”, Gazi Kitapevi, I.Baskı Ankara.

Karcıoğlu, Reşat, 2000 Stratejik Maliyet Yönetimi, Aktif Yayınevi, I.baskı, İstanbul

Kimes, S.E. (2002), “A retrospective commentary on discounting in the hotel industry: a new approach,” Cornell Hotel & Restaurant Administration Quarterly 43 (4) s. 92–93.

Krakhmal, V. (2006) “Customer profitability accounting in the context of hotels.” In: P.J. Harris and M. Mongiello, Editors, Accounting and Financial Management:Developments in the International Hospitality Industry, Elsevier- Butterworth-Heinemann, Oxford).

Nash, J.F. (1975), “A note on cost–volume–profit analysis and price elasticity”, The Accounting Review 50 (2) s. 384–386.

USAL, Alparslan, O.Avşar Kurgun, (2006) “Turizm işletmelerinde Maliyet Analizi” 3.baskı Detay yayıncılık Ankara

Van der Rest I. Jean-Pierre . ve Peter J. Harris (2008) “ Optimal imperfect pricing decision-making: Modifying and applying Nash’s rule in a service sector context.” International Journal of Haspitality Management Volume 27, Issuse 2.

Van der Rest,J.I. (2003), “Prijsverlaging geen Antwoord op Teruglopende Kamerbezetting”, Hospitality Management 12 (3) s. 8.

Yükçü, Süleyman, 1999 ”Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi” cem offet I.baskı İzmir

Young, H.Peyton,(1994) “Equity in Theory and Practice”Princeton, NJ.Princeton University Pres, NA cloth….ss.208-210 Walker, T. (1997), “ Calculating breaking point in the hotel pricing game”, Hotels 31 (11) s. 105.