GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE YARATICI SINIFIN GÖÇ EĞİLİMLERİNE ETKİ EDEN DİNAMİKLER : İSTANBUL ÖRNEĞİ

1970`li yıllarından itibaren Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim küresel ölçekte üretim biçimlerini etkileyerek Florida (2002) tarafından ‘Yaratıcı Sınıf’ olarak tanımlanan profil olgusunu da beraberinde getirmiştir. Yeni Ekonomi’nin (Castells,2000) güçlü oyuncuları bu değişime hızlı adapte olabilen ve yatırımlarını bu yönde revize eden toplumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla, özellikle yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin üretiminde bir ülkenin rekabet gücü, sahip olduğu yaratıcı sınıfın varlığına bağımlıdır. Bu nedenle Yaratıcı Sınıfın göç eğilimleri ve buna sebep olan sebepler, araştırılması gereken ana alanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’nin uluslararası rekabet ortamındaki konumunda önemli bir role sahip olan ve ‘Yaratıcı Sınıf” (Florida, 2002) tanımına uyan 400 kişilik bir örneklemin demografik bilgileri ve göç tercihlerini etkileyebilecek, bölgesel ve işyerine bağlı değerlendirmeleri analiz edilmiştir. Bulgularımız ‘yüksek tölerans seviyesi’ ve ‘güvenli bir yaşam’ tercihinin ‘daha iyi bir gelir’ ve ‘daha iyi yaşam’ standartlarının yanısıra göç kararını etkilediğini göstermektedir.  

DYNAMICS OF MIGRATION TENDENCY OF CREATIVE CLASS IN EMERGING MARKETS: ISTANBUL CASE

Since 1970s, rapid development in Information and Communication Technologies has been changing the production strategies on global scale and finally has led to the era of the “Creative Class” as introduced by Florida (2002). The powerful actors of the New Economy (Castells, 2000) stand out to be those that have the ability to adjust to recent innovations and simultaneously revise their investment strategies accordingly. Therefore, competitiveness of a country, especially with regards to high-tech productions, depends mainly on the existence of its creative class. Thus, tendency of migration of Creative Class(Florida, 2002) and its underlying dynamics is one of the key research fields to be investigated. In this study, we analyze the 1 Bu çalışma doktora tezinden üretilmiştir. 90 migration tendency of 400 individuals that comply with the definition of Creative Class, given demographic properties and attitudes about work/living place. Our findings highlights the fact that high level of tolerance and better security standards are also significant factors affecting migration decisions, besides better income or better living standards.  

___

  • BARAN, A.G (1992). Sanayi Sonrası Enformasyon Toplumu Üzerine Tartışmalar. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, sf.53-69.
  • BELL, D. ( 1973). The Coming of Post-Industrial Society: A Venture in Social Forecasting. New York: Basic Books.
  • CLIFTON, N. (2008). The ‘Creative Class’ in the UK : An Initial Analysis. Geografiska Annaler: Series B., Human Geography, 90 (1), 63-82.
  • CASTELLS, M. (2000). The Rise of the Network Society; The Information Age: Economy, Society and Culture Vol. I. Cambridge, MA; Oxford: Blackwell.
  • CASTELLS, M. (2001). The Internet Galaxy: Reflections on the Internet, Business and Society. Oxford: Oxford University Press.
  • DABIS, K. ( 2006, June 14.) Creative Economy is Smart Business. URL http://articles.philly.com/2006-06-14/news/25403489_1_creative-economy-creativeinnovation-philadelphia, erişim: 17.06.2014.
  • DRUCKER P.F. (1968). The Age of Discontinuity. New York: Harper& Row.
  • EVREN, G,. (2014). Online iletişim ağları'nın bilimsel araştırma ve inovasyona etkisi: Yaratıcı sınıf ve online iletişim ağları Türkiye örneği üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • FLORIDA, R. &Gates, G. (2006 ). Technology and Tolerance: The Importance of Diversity to High- Technology Growth. Center on Urban and Metropolitan Policy, Sf.1-12.
  • FLORIDA, R. (2002). The Rise of the Creative Class. New York:Basic Books.
  • FLORIDA,R.L. (2005).Cities and the Creative Class. New York: Routledge.
  • MACHLUP, F. (1962). The Production and Distribution of Knowledge in the United States. Princeton: Princeton University Press.
  • MASUDA, Y. (1980). The Information Society as Post-Industrial Society. Transaction Publishers.
  • ÖZSAĞIR, A. (2007). Bilgi Ekonomisi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • PETRO, A.N. (2007). A Look Beyond Metropolis: Exploring Creative Class in the Canadian Periphery. Canadian Journal Periphery, 451-474.
  • UNCTAD & UNDP. (2010). Creative Economy Report. UNCTAD & UNDP
  • WRIGHT, E.O. (1996). Classes Counts. Cambridge: Cambridge University Press.