BALIKESİR İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNİN YÖNETSEL VE ÖRGÜTSEL ANALİZİ

Bu çalışmada Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin yönetsel ve örgütsel yapısı araştırılmıştır. Bu kuruluştan anket yolu ile veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, kurum çalışanlarının büyük bir çoğunluğunun eğitim seviyesi olarak üniversite mezunu olduğu, kurum içinde karar alırken kendi deneyimlerine güvenmekle birlikte diğer çalışan ve yöneticilerin fikirlerine önem verdiği, yöneticilerin ve çalışanların etkin bir şekilde karar alma mekanizmasına katıldığı, kurumda belirli bir organizasyon şemasının bulunduğu, ancak zaman zaman işbölümü ve uzmanlaşmanın yeterliliğine ilişkin kararsızlıklar olabildiği, yeterli sayıda nitelikli insan kaynağı ve performans değerlendirme sistemi olduğu, iş gören devir oranının düşük olduğunu, işe almalarda en yüksek oran Kişisel Başvuru ile işe alma olmakla birlikte İş Dünyası ile de işe alma yöntemlerinin kullanıldığı, mesleki eğitimin yüksek oranda gerçekleştirilmesi ile birlikte liderlik, proje yönetimi, hukuk ve iletişim ile ilgili eğitim konularında dış destek ile yetersizliklerin giderildiğine ilişkin bilgiler elde edilmiştir.

THE ANALYSIS OF MANAGERIAL AND ORGANIZATIONAL STRUCTURE OF BALIKESİR CATTLE BREEDING ASSOCIATION

In this study, managerial and organizational structure of Balikesir Cattle Breeding Association is researched and in this regard, the data collected through surveys from the association and analyzed. As a result of research, the majority of employees have high level of education, employees rely on their own experiences and give importance of other employees and managerss ideas, employees participate in decision making effectively, institution has a specific organization chart, employees have an instabilities about adequate division of labor and specialization, there is an adequate number of qualified human resources and performance evaluation system, low turnover rate, mosthly hiring personel from business and relative contact, high occupational retraining and insufficient leadership, law and communication training are found in the result of research.

___

  • ANDERSEN, J. A., 2002, Organizational Design: Two Lessons to Learn Before Reorganizing, International Journal of Organization Theory and Behavior, Vol:5, Issue:3/4, January, 343-358.
  • DRUCKER, P.F., 1990, Managing The Non-profit Organizations, Oxford: ButterworthHeinemann.
  • EREN, E., 1993, Yönetim ve Organizasyon, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.
  • ERTÜRK, M.,2011, İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta, İstanbul.
  • GÜRGÜZ, D. Ve Yaylacı, G. Ö.,2004, İletişimci Gözüyle İnsan Kaynakları Yönetimi, Mediacat
  • Yayımları, İstanbul. KOÇEL, T.,2005, İşletme Yöneticiliği, Arıkan Basım Yayım, İstanbul
  • NOE, R.A. Çev. Çetin, C., 1999, İnsan Kaynaklarının Eğitim ve Gelişimi, Beta, İstanbul. TAYŞİR, E.A. ve Pazarcık, Y., 2011, Türkiye’nin Önde Gelen Sivil Toplum Kuruluşlarının Yönetsel ve Örgütsel Analizi, Beta Basım Yayım, İstanbul
  • ÜNSALAN, E. ve ŞİMŞEKER, B., 2012, İşletme Yönetimi I-II, Detay Yayıncılık, Ankara www.balikesirdsyb.org , 02014, Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği