Uluslararası İletişim Ve Ötekilikler Bağlamında Tarihsel, Düşünsel ve Pratik Unsurlarıyla Türkiye-İsrail İlişkileri Ve Krizleri

Ulus devletlerin büyük bölümünün kurucu miti, homojen bir ulus yaratma ve mevcut topraklar ile iktidarı bu yolla koruma kaygısı olarak ortaya çıkmaktadır. Sözü edilen koruma ve/veya korunma pratikleri dâhilinde en çok öne çıkan olgu ise; ulus devlet misyonu çerçevesinde, ulusal-milli değerlerimizi üzerinden tanımladığımız uluslararası ötekilerimiz ve bu ötekilere dair, ulusal tüm araçlarla aldığımız önlem ile ürettiğimiz pratiklerdir. Medya ise, toplumları inandırmada çağın en büyük gücü olarak ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel kaygısı da; ‘dördüncü güçten birinci güce’ uzanan bir sıfatlandırma çerçevesinde tartışmalara konu olan medyanın, ulusal ve uluslararası kaygı ile çıkarlar ekseninde nasıl ve ne ölçüde işlevsel hale gelebildiğini, Türkiye’de belirginleşen bir örnek olay üzerinden ortaya koyabilmeye yönelmiştir. Bu çerçevede, Türk basınının İsrail yargısı çeşitli gazeteler ele alınarak, ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye ve İsrail arasında 2009-2010 yılları arasında şekillenen kriz maddeleri ele alınarak incelenmiştir. İncelenen gazeteler, Hürriyet ve Cumhuriyet gazeteleri olmakta, bu gazetelerin her biri dönemin farklı genel yayın politikalarına sahip gazeteleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada gazetelerin ilk sayfalarındaki haberlerin başlıkları ele alınmış, örneklemler, genel amaçsal söylem analizine uygun şekilde incelenmiştir. İnceleme, ‘söylem bir mücadele alanıdır’ diyen dilbilim profesörü Norman Fairclough’un geliştirdiği, eleştirel söylem analizi yöntemine başvurularak yapılmıştır. Amaç; başlıklarda seçilen kelimelerin, metnin üreticisi basın-yayın kurumunun kullandığı dilin, iktidarla ilişkisini, ideolojik zeminini, dini bakış açısını ve hedef kitlesine karşı nasıl ortaya koyduğunu yansıtmaya yöneliktir.  

Turkey-Israel Relations And Crises In The Context Of International Communication And Others With The Historical, Institutional And Practical Factors

Most of the nation states emerged as constituent states, creating a homogeneous nation, and the existing territories and power as anxiety of protection in this way. The mentioned protection and / or protection practices are the most prominent case; in the framework of the nation-state mission, our international peoples, which we have defined through our national-national values, and the practices that we produce with the measures we take with all national means. The media, on the other hand, have come to the forefront as the greatest power of the century in convincing societies. In this context, the main concern of the study is to determine how and to what extent the media, which is the subject of controversy in the context of an adjective ranging from ‘the fourth power to the first one’, can become functional in the axis of national and international anxiety and interests. In this framework, the Israeli judge of the Turkish press tried to put forward various newspapers. In this context, the crisis between Turkey and Israel between 2009 and 2010 has been examined. The newspapers examined are Hürriyet and Cumhuriyet newspapers, each of these newspapers; the period has emerged as a journalist with different general publishing policies. The headings of the first pages of the newspapers were discussed and the samples were analyzed in accordance with the analysis of the general purpose discourse. The method of examination was based on the critique of discourse analysis, developed by Professor of Linguistics Professor Norman Fairclough, who said, ‘Discourse is a field of struggle.’ The aim is to reflect how the chosen words in the titles reflect the language used by the producer-based press, the relationship with power, the ideological background, the religious outlook, and the target mass.

___

Arı, T.(2013): Uluslararası İlişkilere Giriş, Bursa: MKM Yayıncılık.

Aydemir, E.(2005): Uluslararası Krizlerde Kriz İletişimi ve Uygulaması, sayı: 205, Konya: SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi.

Balcı, A.(2010): İsrail Sorunu: Ortadoğu’nun Gordion Düğümü, Derleyen: Kemal İnat, Burhanettin Duran ve Muhittin Ataman, Dünya Çatışmaları: Çatışma Bölgeleri ve Konuları, c.1, İstanbul: Nobel Yayınları.

Balcı, A.(2011): Türkiye’nin Dış Politikası ve İsrail: 1990’lar ve 2000’lere İlişkin Bir Karşılaştırma, cilt: 2, sayı 4,.İstanbul: Ortadoğu Etütleri.

BBC Türkçe (2009): Türkiye'yle İsrail Arasında Dizi Krizi, 15.10.2009, Londra http://www.bbc.com/turkce/haberler/2009/10/091015_israel_turkey.shtml (Çevrimiçi) CNN Türk(2009): Davos'ta Kriz, 29.01.2009, Davos, İsviçre www.cnnturk.com/2009/dunya/01/29/davosta.kriz/511241.0/index.html (Çevrimiçi)

CNN Türk(2011): Erdoğan: Mavi Marmara'ya saldırı savaş nedeni, 11.09.2011, Ankara, http://www.cnnturk.com/2011/turkiye/09/11/erdogan.mavi.marmaraya.saldiri.savas.nedeni/628927.0/index.html (Çevrimiçi)

Dural, A. B. (2012): Milletten Milliyetçilige Uzanan Kuramsal Bir Degerlendirme, Türk Yurdu Dergisi, c.32, sayı; 295, İstanbul, 329-344.

Georgeon, F.(2006): Osmanlı-Türk Modernleşmesi, Seçilmiş Makaleler 1900-1930, çev.Ali Berktay, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Hobbes, T.(2007): Leviathan veya Bir Din ve Dünya Devletinin İçeriği, Biçimi ve Kudreti, çev. Semih Lim, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Huntington, P. S. (2014): Medeniyetler Çatışması, çev. Murat Yılmaz, İstanbul: Vadi Yayınları.

Keyman, F. (2013): Uluslararası İlişkilere Giriş, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları.

Kürkçüoğlu, Ö. (2010):Türkiye’nin Arap Ortadoğu’suna Karşı Politikası(1945-1970), Ankara: Barış Kitabevi.

NTV (2010): Tel Aviv Büyükelçisi Alçak Koltukta, Kudüs, 12.01.2010, http://www.ntv.com.tr/dunya/tel-aviv-buyukelcisi-alcak koltukta,aGB4P2dRVk66Ctf1k7-9nA (Çevrimiçi)

Oran, B. (1998): Atatürk Milliyetçiliği- Resmi İdeoloji Dışı Bir İnceleme, Ankara: Bilgi Yayınevi.

Oran, B.(2009): Türk Dış Politikası, Kurtuluş Savaşı’ndan Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, cilt:1,1919-1980, İstanbul: İletişim Yayınları.

Ortaylı, İ.(1981): 2. Abdülhamit Döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu, Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları.

Özdalga, E.(2007): İslamcılığın Türkiye Seyri- Sosyolojik Bir Perspektif, çev. Gamze Türkoğlu, İstanbul: İletişim Yayınları.

Öke, M..K(1991): Kutsal Topraklarda Siyonistler ve Masonlar, İstanbul: Çağ Yayın Evi,.

Özsüer, E.(2015): Tarihin “Öteki” Yüzü: Türkiye ve Yunanistan Örneğinde Tarihi Yeniden Algılamak, Türk Tarih Eğitimi Dergisi, 07.10.2015, 4. Sayı.www.tuhed.org/article/view/5000148450/5000135115 (Çevrimiçi)

Pirinççi, F.(2013): Uluslararası İlişkiler Kuramları-2, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları.

Radikal Gazetesi(2002): İsrail Soykırım Yapıyor, 05.04.2002, Ankara, www.radikal.com.tr/turkiye/israil-soykirim-yapiyor-628905/ (Çevrimiçi)

Said, E.(1998): Oryantalizm, çev. Nezih Uzel, İstanbul: İrfan Yayımcılık.

Shahak, I.(2004): Yahudi Tarihi, Yahudi Dini, çev. Ahmet Emin Dac, İstanbul: Anka Yayınları.

Therborn, Göran (2008): İktidarın İdeolojisi İdeolojinin İktidarı, çev. İrfan Cüre, İstanbul: Dipnot Yayınları.

Uğrasız, B. (2003): Uluslararası İlişkilerde İki Farklı Yaklaşım: İdealizm ve Realizm, c.5, s.2, İzmir: 9 Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.

Waltz, K. ve G.H. Quester (1982): Uluslararası İlişkiler Kuramı ve Dünya Siyasal Sistemi, çev. Dr. Ersin Onulduran, Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları.

Tavlaş, N.(1999): Türk-İsrail Güvenlik ve İstihbarat İlişkileri, Avrasya Dosyası (İsrail Özel), c.5, s.1, İstanbul.

Torlak, M.(2010): Siyonizmin Penceresinden Arap-İsrail Çatışmalarının Orta Doğu’daki Güç Dengesine Yansımaları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul:.Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Türel, Y.(2010): Türkiye-İsrail İlişkileri: Tarihten Günümüze, cilt:5, sayı:1, Ankara: Akademik Ortadoğu.