Factotum Ve Paterson Filmlerinde Ahlaksal Öznenin Kurulumu

Michel Foucault’da etik, bireyin kendisiyle olan ilişkisi sonucunda kendisini davranışlarının ahlaksal öznesi olarak kurması biçiminde ele alınır. Bireyin kendisi ile olan ilişkilerinin açığa çıkarılması için Foucault, kendilik kaygısı incelemelerine başvurur. Kendilik kaygısı temelde kendine özen gösterme ilkesine dayanan, bireyin bedenen ve ruhen kurduğu bir kendilik ilişkisini kapsar. Antikçağda bir kültür olarak var olan kendilik kaygısı, aynı zamanda toplum yaşayışı içinde başkalarıyla olan ilişkilerle birlikte, bir etkileşim içinde gerçekleşir. Çalışmada, kendi edebi söylemleri yoluyla bilinçli bir var olma çabası içinde olan karakterlerin hikâyesini anlatan Factotum ve Paterson adlı filmler ele alınmıştır. Chinaski ve Paterson adlı kahramanların kendilerini gerçekleştirmek adına kendileriyle nasıl bir ilişki kurdukları, kendilerini nasıl davranışlarının etik birer özneleri haline getirdikleri kendilik pratikleri aracılığıyla incelenmiştir. Kendilik kaygısının toplumsal boyutu, başkalarıyla olan ilişkiler,  hikâyelerde kahramanların yakın ilişki içinde oldukları insanlar ve çalışma hayatları ile birlikte iktidar ilişkileri başlığı altında ele alınmıştır.

Establisment Of The Moral Subject In Factotum And Paterson Films Abstract

Ethics in Michel Foucault, handled in its form that to set up oneself as the moral subject of one's behaviour as a result of the ındividual’s relationship with oneself. In order to reveal the individual's relations with oneself, Foucault apply to self-anxiety studies. The self-anxiety that essentially based on the principle of self-attention, involve self-relations that individual set up physically and mentally. The self-anxiety that exists as a culture in antiquity also together with relations with others in the life of society, actualize in an interaction. In this study, Factotum and Paterson movies, which tell the story of characters who are trying to make a conscious existence effort through their own literary discourses, are discussed. Characters that named Chinaski and Paterson how formed a relationship with themselves in order to realize themselves, and how they made turn into the ethical subjects of their behavior were examined through the self-practice. Social dimension of self-anxiety, relations with others, the people that had close relationship with heroes in stories, it is discussed under the title of power relations together with their working lives.

___

BAYRAM, Ahmet Kemal (2018), “Foucault'nun Yöntemi: Hakikatin Söylemsel İnşasının Arkeolojisi ve Soykütüğü”, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Degisi, 6 (2), s.217-230.

BUKOWSKİ, Charles (2016) Factotum, A. Pardo (çev), Metis Yayınları, İstanbul.

CEYLAN, Can (2015), “Foucault ve İronik Özgürlük”, Akademik Bakış Dergisi, 51, s.183-194.

EROĞLU, Hülya Özçağlar (2016) "Foucault'nun İktidarları", Amme İdaresi Dergisi, 49 (2), s.39-54.

FOUCAULT, Michel (2015), Seçme Yazılar 3, (4. Basım), Işık Ergüden ve Ferda Keskin (çev), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, s.198.

FOUCAULT, Michel (2015a), Seçme Yazılar 4, (4. Basım), Işık Ergüden (çev), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, s.173.

FOUCAULT, Michel (2016), Seçme Yazılar 1, (4. Basım), Işık Ergüden, Osman Akınhay ve Ferda Keskin (çev), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, s.92.

FOUCAULT, Michel (2016a), Seçme Yazılar 2, (5. Basım), Işık Ergüden ve Osman Akınhay (çev), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, s.26-254.

FOUCAULT, Michel (2017), Cinselliğin Tarihi, (Sekizinci Basım), (Hülya Uğur Tanrıöver (çev), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, s.132-332.

FOUCAULT, Michel (2017a), Öznellik ve Hakikat, Sibel Yardımcı (çev), İstanbul Bilgi Üniveristesi Yayınları, İstanbul, s.257, 259.

GÜNDOĞDU, Hakan (Güz 2013), "Foucaultcu Eleştiri Nasıl Anlaşılmalı?", Kaygı Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 21, s.37-54.

HAMER, Bent (2005), Factotum, (Sinema Filmi).

IŞIK, Sever (Bahar 2012), "Foucault'da İktidar, Özgürlük ve Direniş", Ekev Akademi Dergisi, 51, s.103-114.

IŞIK, Sever (Bahar 2014), "Foucault'da Kendilik Etiği ve Sanat Yapıtı Olarak Yaşam", Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, 17, s.101-116.

JARMUSCH, Jim ( 2016), Paterson, (Sinema Filmi).

URHAN, Veli (2010), Fikir Mimarları Dizisi-24 Foucault, Say Yayınları, İstanbul, s.249-261.

URHAN, Veli (2013), Michel Foucault ve Düşünce Sistemleri Tarihi, Say Yayınları, Ankara, s. 20-235.