FRANCIS BACON’IN ORTAYA KOYDUĞU HAKİKAT ÖLÇÜSÜ ve BİLGİ KAYNAĞI ÇERÇEVESİNDE YENİDÜNYA İNSANI SORUNSALININ ÇÖZÜMÜ

Her filozof kendi sistemi içinde, çağının ya da coğrafyasının bir problemini ortadan kaldırmak adına çözüm önerileri sunmuş ve bu önerilerin hayata geçmesini sağlayacak metotları belirlemiştir. Bu çerçevede bakıldığında Francis Bacon’ın kendi döneminde düşün insanları ve ardılları için oldukça dikkate değer fikriler ortaya koyduğu bir gerçektir. Bacon kendi toplumunun yaşadığı sıkıntıların çözümünü bilimde ve bilgide aramış; bulmakla kalmamış, bu konuda çalışması gereken her kesime yöntemsel davranış biçimleri sunmuştur. Tecrübeye dayalı öğrenmenin ve bilgi edinmenin, önce tek tek bireyler, ardından genel çerçevede toplumlar üzerinde olumlu ve sağlıklı bir davranış biçimi oluşturarak akli bir yaşama ve düşünme biçimi geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Bacon, karşısındaki Skolastisizm yandaşlarına karşı sağlam argümanlarla çıkabilen nadir isimlerden biridir. Bu çalışmada, özellikle günümüz insanın karşılaştığı ve aşmakta zorluklar çektiği zamane problemlerinin, Bacon ve onun ardından gelenlerin düşünceleri ve önerileriyle üstesinden gelinebileceği aktarılmaya çalışılmıştır. 

___

  • Akkaş, S. (1996), “Francis Bacon’un Novum Organum Adlı Eseriyle Düşünce Tarihine Getirdiği Yenilikler”, Felsefe Dünyası Dergisi, Sayı 19, Türk Felsefe Derneği Yayını, Ankara.
  • Bacon, F. (1999), Novum Organum, S. Ö. Akkaş (Çev.), Doruk Yayıncılık, Ankara, Birinci Basım.
  • Cevizci, A. (1999), Paradigma Felsefe Sözlüğü, Paradigma Yayınları, İstanbul, Üçüncü Basım.
  • Çotuksöken, B. (2002), Felsefe: Özne-Söylem, İnkılap Kitabevi, İstanbul, Birinci Baskı.
  • Çotuksöken, B. (2001), Felsefeyi Anlamak Felsefe İle Anlamak, İnkılap Kitabevi, İstanbul, Birinci Baskı.
  • Gökberk, M. (1999), Felsefe Tarihi, Remzi Kitabevi, İstanbul, Onuncu Basım.
  • Reichenbach, H. (1981), Bilimsel Felsefenin Doğuşu, C. Yıldırım (Çev.), Remzi Kitabevi, İstanbul, Birinci Basım.
  • Thilly, F. (2000), Felsefenin Öyküsü, Cilt 2, İ. Şener (Çev.), İzdüşüm Yayınları, İstanbul, Birinci Basım.
  • Topdemir, H. (1999), “Francis Bacon’un Bilim Anlayışı”, Felsefe Dünyası Dergisi, Sayı 30, Türk Felsefe Derneği Yayını, Ankara.

___

APA 40867475900, M. (2019). FRANCIS BACON’IN ORTAYA KOYDUĞU HAKİKAT ÖLÇÜSÜ ve BİLGİ KAYNAĞI ÇERÇEVESİNDE YENİDÜNYA İNSANI SORUNSALININ ÇÖZÜMÜ . Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi , (2) , 10-17 .