Orta Sınıflar Ne İster? Rusya ve Türkiye’de Orta Sınıflar Üzerine Bir Karşılaştırma

Bu makale Rusya ve Türkiye’nin orta sınıflarına tarihsel oluşum süreçlerinden başlayarak farklı çerçevelerde karşılaştırmalı olarak bakmaya çalışmıştır. Rusya’da orta sınıflar son yıllarda ekonomide ve yaşam şartlarında yaşanan olumsuzluklara karşın hakim siyasal iktidara desteğini arttırmakta, önceleri olduğu gibi demokratikleşme taleplerini gündemlerine almamaktadırlar. Buna karşın Türkiye’de orta sınıf, iktidarla gerilimli bir ilişki içindeki seküler bir grup ve iktidarla Rusya’dakine benzer biçimde dayanışma içinde olan muhafazakâr grup biçiminde ayrışmıştır. İki ülkenin orta sınıfların tarihsellik anlayışlarının, geçmişten bugüne ve geleceğe yüklediği anlamların bu sınıfların tutumlarında ekonomi dışı önemli etkenler olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Rusya, Tarihsellik

WHAT THE MIDDLE CLASSES DEMAND? A COMPARISON ON MIDDLE CLASSES AMONG RUSSIA AND TURKEY

This article examines Russian and Turkish middle classes in a comparative framework, from their historical formation to the present. In today’s Russia, despite strains on the economic situation and living standards of the middle classes, they strongly support state power and have effectively abandoned previous demands for democratization. By contrast, the Turkish middle classes remain divided between secularists, who are in a tense relationship with the ruling party, and conservatives, who are in solidarity with the government. Divergent views of historicity and the meaning of the past for the present and future provide non-economic frameworks in which to analyze the attitudes of these two classes. 

___

  • Andreotti, A., Le Galès, P. ve Moreno-Fuentes, F. J. (2015). Globalised Minds, Roots in the City: Urban Upper-middle Classes in Europe. Sussex: Wiley.
  • Atay, F. R. (1931). Yeni Rusya. Ankara: Hakimiyeti Milliye Matbaası.
  • Atay, F. R. (1932). Moskova – Roma. Ankara: Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi.
  • Augustynowicz, P. (2014). State-owned Enterprises in Russia The Origin, Importance and Principles of Operation. É. Voszka ve G. D. Kiss (Ed.), Crisis Management and the Changing Role of the State. Szeged: University of Szeged Faculty of Economics and Business Administration. http://www.eco.u-szeged.hu/download.php?docID=40328 adresinden 21 Eylül 2016 tarihinde edinilmiştir.
  • Aytemur, J. Ö. (2010). Türkiye’de Yönetim Düşüncesinin Erken Dönemleri Sümerbank (1930-1945). İstanbul: Libra Yayıncılık.
  • Balesescu, A. (2011). Investment, fashion and markets in the Muslim World. Ö. Sandıkçı ve G, Rice (Ed.), Handbook of Islamic Marketing içinde. Cheltenham: Edward Elgar Publishing.
  • Balzer, H. (1998). Russia's Middle Classes, Post-Soviet Affairs, 14:2, 165-186.
  • Bourdiue, P. (2006). Pratik Nedenler Eylem Kuramı Üzerine. (H. U. Tanrıöven, Çev.). İstanbul: Hil Yayınları.
  • Buğra, A. ve Savaşkan O. (2015). Türkiye’de Yeni Kapitalizm Siyaset, Din ve İş Dünyası. (B. Doğan, Çev.), İstanbul: İletişim Yayıncılık.
  • Chamberlin, H. W. (1987). The Russian Revolution 1917-1921 Vol. I, New Jersey: Princeton Univesity Press.