FİNANSAL OPSİYONLARLA REEL OPSİYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE GERÇEK BİR YATIRIM PROJESİNDE REEL OPSİYONLARIN HESAPLANMASI

Opsiyon, sahibine belirli bir zaman dilimi içerisinde herhangi bir yükümlülük altına girmeden anlaşma konusu olabilecek herhangi bir varlığı önceden belirlenmiş bir fiyattan alma (Call option) veya satma (Put option) hakkını verir. Opsiyonların gerçek hayatta reel varlık yatırımları için de kullanılabilir hale getirilmesi ihtiyacı ise reel opsiyonları ortaya çıkarmıştır. Reel opsiyonlar finansal opsiyonlarla benzer özellikler sahiptir. İki tip opsiyon arasındaki en önemli fark reel opsiyonların genellikle finansal piyasalarda işlem görmemesidir. Bu çalışmada ilk olarak finansal ve reel opsiyonlar hakkında bilgi verilmiş ve iki tip opsiyonun karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada ayrıca opsiyon değerleme yöntemleri hakkında bilgi verilerek, gerçek bir yatırım projesine reel opsiyon yöntemi uygulanıp opsiyonun değeri hesaplanmış, klasik proje değerleme yöntemlerine göre kabul edilmeyecek bir projenin opsiyon değeri ile kabul edilebilir bir proje olduğu ortaya çıkmıştır. Kısaca bu çalışmada finansal opsiyonlar ile reel opsiyonlar arasındaki farklar irdelenerek, reel opsiyonlar için gerçek bir uygulama yapılmış ve reel opsiyonların proje değerlemedeki önemi açıklanmaya çalışılmıştır.

THE COMPARISON OF FINANCIAL AND REAL OPTIONS AND THE USE OF REAL OPTIONS IN AN INVESTMENT PROJECT

An option gives its owner the right but not the obligation to buy (Call option) or to sell (Put option) an underlying security in a predetermined period of time at a predetermined price. The use of options in real asset investments gave birth to real options. Real options and financial options have similar properties. The most important difference is that generally real options are not traded in financial markets. In this study first of all, real options and financial options are defined and compared. Also, information about option pricing methods is given. As a case study, real options approach is applied to a real investment project and value of the option is calculated. Consequently, it has been found out that a project, which is not acceptable according to traditional project valuation approaches, becomes acceptable by using real options approach. In brief, in this study differences between financial options and real options are explained and with an actual case study, the importance of real options in project valuation is shown.

___

  • AMRAM, M., ve N. KULATILAKA (1999), Real Options - Managing Strategic Investment in an Uncertain World, Harvard Business School Press.
  • ALPAN, F. (1999), Örneklerle Futures Anlaşmalar ve Opsiyonlar, Literatür Yayıncılık.
  • BLACK, F., ve M. SCHOLES (1973), “The pricing of Options and Corporate Liabilities”, Journal of Political Economy, 81, 637–654.
  • COPELAND, T.E., ve V. ANTIKAROV (2001), Real Options - A Practitioner's Guide, TEXERE.
  • CORNETT, M.M. ve A.S. SAUNDERS (2003), Financial Markets and Institutions, McGraw-Hill Inc.
  • COX, J. C., ve S.A ROSS (1976), “The Valuation of Options for Alternative Stochastic Processes”, Journal of Financial Economics, 3, 145-166.
  • COX, J. C., ROSS, S. A. ve M. RUBINSTEIN (1979), “Option Pricing: A simplified Approach”, Journal of Financial Economics, 7, 229-263.
  • DUBOFSKY, D.A. (1992), Options and Financial Futures, McGraw-Hill Inc..
  • HULL, J.C. (1991), Introduction to Futures and Options Markets, Pearson Prentice Hall.
  • HULL, J.C. (2006), Options, Futures, And Other Derivatives, Pearson Prentice Hall.
  • JARROW, R. ve S. TURNBULL (1996), Derivative Securities, South-Western College Publishing, 1996.
  • LESLIE, K. J., ve M.P. MICHAELS (1997), “The Real Power of Real Options”, The McKinsey Quarterly, 3, 4-22.
  • MUN, J. (2002), Real Options Analysis, John Wiley& Sons Inc..
  • NEELY, J. E. ve R. NEUFVILLE (2001), “Hybrid Real Options Valuation of Risky Product Development Projects”, International Journal of Technology, Policy and Management içinde.
  • ÖZOĞUL, S.A. (2005), Yatırım Kararlarının Değerlemesinde Reel Opsiyonlar: Bilişim Teknolojileri Yatırım Uygulaması, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • SCHWARTZ, E. S., ve M. MOON (2000), “Rational Pricing of Internet Companies”, Financial Analysts Journal, 56, 62-75
  • SHAPIRO, A.C. (2005), Foundations of Multinational Financial Management, John Wiley & Sons Inc.
  • SHARPE, W.F., ALEXANDER, G.J. ve J.V. BAİLEY (1998), Investments, Prentice-Hall.
  • ULUSAL VE ULUSLARARASI PİYASALAR (2006), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği.
  • WANG, T. ve R. DE NEUFVILLE (2005), “Real Options “in” Projects”, 9th Real Options Annual International Conference in Paris.
İzmir İktisat Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8173
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

STOKASTİK OYNAKLIK MODELİ İLE İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA KALDIRAÇ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yeliz YALÇIN

İŞLETMELERDE FİNANSAL YENİDEN YAPILANMA DİNAMİKLERİ: ÖRNEK OLAY ANALİZİ

G. CENK AKKAYA, N. MİNE TÜKENMEZ

TÜRKİYE’DEKİ A VE B TİPİ YATIRIM FONLARI PERFORMANSININ DEVAMLILIĞININ PARAMETRİK VE PARAMETRİK OLMAYAN YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ

VELİ AKEL

DEVRALMANIN DEVRALAN İŞLETMELERİN HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ÜZERİNDEKI ETKİSİ: SERMAYE PİYASASI KURULU İZNİ İLE GERÇEKLEŞEN DEVRALMALARIN DEVRALAN İŞLETMELERİN HİSSE SENEDİ GETİRİ ORANLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

LEVENT ÇITAK, FATMA KAPLAN YILDIZ

FİNANSAL OPSİYONLARLA REEL OPSİYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE GERÇEK BİR YATIRIM PROJESİNDE REEL OPSİYONLARIN HESAPLANMASI

OKTAY TAŞ, ÇAĞDAŞ YAŞAROĞLU, KAYA TOKMAKÇIOĞLU

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ PİYASALARI ARASINDAKİ KORELASYON DÜZEYİNİN İNCELENMESİ

HAKAN SARITAŞ

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE FİNANSAL GÜÇ DERECELERİNİN TAHMİNİNDE YAPAY SİNİR AĞLARI VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİKSEL ANALİZ TEKNİKLERİNİN PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

MELEK ACAR BOYACIOĞLU, YAKUP KARA

BASEL II STANDARTLARI’NIN KOBİ’LER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ANKET UYGULAMASI

NEVİN YÖRÜK

İMKB İLE BAZI ÖNDE GELEN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI ARASINDAKİ BÜTÜNLEŞMENİN TEMEL ENDEKS VE ANA SEKTÖR ENDEKSLERİ TEMELİNDE ANALİZİ

LEVENT ÇITAK, ONUR GÖZBAŞI

YATIRIMCI DUYARLILIĞININ İMKB SEKTÖR GETİRİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

SERPİL CANBAŞ, SERKAN YILMAZ KANDIR