Entelektüel Sermayenin Finansal Tablolara Yansıtılması

Teknolojik gelişmeyle birlikte gerçekleşen siyasi, sosyal ve ekonomik değişimin sonucu olarak işletmeler için maddi olamayan varlıkların değeri bir derece daha önem kazanmıştır. Finansal tabloların birincil amacı işletme yöneticilerine, ortaklarına ve diğer üçüncü kişilere işletmeyle ilgili doğru ve güvenilir mali bilgiler sunmak olmasına rağmen maddi olmayan bir varlık olan entelektüel sermayenin muhasebe sistemi içerisinde gösterilememesi ve bunun sonucu olarak finansal tablolara yansıtılamaması finansal tabloların bu birincil amacının gerçekleştirilmesinde en büyük engeldir. Bu nedenle, entelektüel sermayenin finansal tablolar içerisinde gösterilmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada da esas itibariyle entelektüel sermayenin finansal tablolar aracılığıyla sunulması üzerinde durularak bu konunun işletmeler açısından önemi vurgulanacaktır.

As a consequence of political, social and economic changes which occurred simultaneously with technological development, intangible assets have gained more and more importance for business firms. Although the main goal of financial statements is to provide business managers, shareholders and third parties with accurate and reliable information about company, “intellectual capital” as an intangible asset is not demonstrated in accounting system. So, the absence of intellectual capital in financial statements is the first and significant obstacle for these statements in the accomplishment their main goal. For this reason, indication of intellectual capital in financial statements is extremely important. In this paper, the indication of intellectual capital in financial statements will be taken into account and its importance for business firms will be emphasized.

___

AKDOĞAN, Nalan ve Nejat TENKER; (1992), Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri, Dördüncü Baskı, Gazi Üniversitesi Basın Yayın, Ankara.

ALAGÖZ, Ali ve Rabia ÖZPEYNİRCİ; (2007), “Bilgi Toplumunda Entelektüel Varlıklar ve Raporlanması” Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 9(11), ss.167-185.

ASLANOĞLU, Suphi ve İsrafil ZOR; (2006), “Bilgi Varlıklarının Değerlemesi: Entelektüel Sermaye Ölçüm ve Değerleme Modelleri; Karşılaştırmalı Bir Analiz” Muhasebe ve Finansman Dergisi, 29, ss.159-165.

ÇAKI, Sertaç ve İ pek SAVAŞÇI; (2003), “Entelektüel Sermaye Bileşenlerinin Değerlendirilmesi: Hipermarketler Üzerine Bir Bakış”, 2. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Kocaeli Üniversitesi İİBF, İstanbul, Beta Basım Yayın Dağıtım.

ÇIKRIKÇI, Mustafa ve Abdulkerim DAŞTAN; (2002), “Entelektüel Sermayenin Temel Finansal Tablolar Aracılığıyla Sunulması”, Bankacılar Dergisi, 43, ss.18-32.

ERCAN, Metin K. ve Başaran ÖZTÜRK; (2003), Değere Dayalı Yöntem ve Entelektüel Sermaye, Birinci Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.

ERKAL, Zekeriye E.; (2006), Entelektüel Sermaye Ölçülmesi ve Raporlanması, Birinci Baskı, Derin Yayınları, İstanbul.

ERKUŞ, Hakan (2003), Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi ve Raporlanması, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Malatya.

KARACAN, Sami; (2007), Entelektüel Sermayenin Muhasebeleştirilmesi ve Finansal Tablolarda Sunulması, Birinci Baskı, Orient Yayınları, Ankara.

KAYA, Hatice P. (2008) Entelektüel Sermayenin Finansal Tablolar Aracılığıyla Sunulması Sorunu ve Çözüm Önerileri, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kayseri.

ÖNCE, Saime; (1999), Muhasebe Bakış Açısı ile Entelektüel Sermaye, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

ÖRNEK, Ali Şahin; (2000), “Balanced Scorecard: Bilgiden Stratejiye Ulaşmada Kullanılabilecek Yeni Bir Araç”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(3), ss.255-276.

STEWART, Thomas A.; (1997), Entelektüel Sermaye Kuruluşlarının Yeni Zenginliği, Çev: Nurettin Elhüseyni, Mess Yayınları: İstanbul.

SULLIVAN, Patrick H. Jr. ve SULLİVAN, Patrick H. Sr.; (2000), “Valuing Intangibles Companies, An Intellectuel Capital Approach”, Journal of Intellectual Capital, 1(4), pp.328-340,