İlahiyat Fakültesi Hazırlık Sınıfından Sonra Arapça Öğretiminde Kesintiye Uğraması Sorunu

Türkiye’de genel olarak dil öğretiminde problemler bulunmaktadır. Bunların giderilebilmesi için çeşitli yöntemler denenmiştir ve denenmeye de devam etmektedir. Bu konuda genel kanaat Türkiye’de dil öğretiminin istenilen düzeyde yapılamadığıdır. Bu problem Arapça öğretimi için de geçerlidir. İlahiyat fakültelerinde Arapça öğretimi hazırlık sınıfında ger. Bunun sebebi bu fakültelerin lisans eğitiminde Tefsir, Hadis, Fıkıh, İslam tarihi gibi temeli Arapçaya dayanan derslerin bulunmasıdır. İlahiyat eğitimine başlayan bir öğrenciden bu dersleri görmek için hazır olması beklenmektedir. Çok yoğun geçen hazırlık döneminden sonra Arapça dersleri kesintiye uğramaktadır. Böylece öğrenci belli bir süre sonra Arapçayı unutma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Fakat Arapça öğreten Mütercim Tercümanlık, Doğu Dilleri ve Edebiyatı bölümlerinde Arapça – Türkçe, Türkçe –Arapça çeviri, Medya Arapçası gibi dersler bulunmaktadır. Bu dersler temel dilbilgisi dersleri işlendikten sonra görülen derslerdir. Dolayısıyla ilahiyat fakültelerinde de Tefsir, Hadis vb. derslerin anlaşılabilmesi için yoğun ve öğrenciyi bıktıracak bir Arapça hazırlık müfredatına gerek yoktur. Ayrıca Arapça öğretimi sadece hazırlık sınıfı ile sınırlı kalmamalıdır. 

The Problem of Interaction in Arabic Education after Faculty of Theology Preparatory Class

There are problems in language teaching in Turkey. Tried several methods to eliminate these problems and will continue to try. General opinion on this issue, the language teaching unable at the desired level. This problem is also valid for Arabic teaching. Arabic teaching at the faculty of theology and Islamic sciences faculty made in the preparatory class. The reason of this there are the lessons that they stay in Arabic as Tafsir, Hadith, Fıqh, İslamic history in undergraduate education of these faculties. It is expected from students who started the student who started the theological education be ready to study these lessons. The Arabic lessons cease after the busy preparatory period. Therefore, the student forgets the Arabic after a while almost. However, in translation interpreting department and Arabic language and literature department that teacher Arabic have as the lessons Arabic - Turkish, Turkish-Arabic translation and Media Arabic. These lessons are study after basic grammar lessons. Because there is no need for Arabic preparation curriculum that will bore student and so busy to be understood the lessons as Tafsir, Hadith in theology faculties. In addition, Arabic teaching should not be limited only with preparation class. 

___

Aly, Emad Abdelbaky, Ahmet Hamdi Can, Orhan Oğuz, Muhammed Mahmut Olçun, ve Serkut Mustafa Dabbagh. Yeni Başlayanlar İçin Arapça Konuşma Kitabı. Ankara: Son Çağ, 2017.Aly, Emad Abdelbaky, Orhan Oğuz, Ahmet Hamdi Can, Muhammed Mahmut Olçun, ve Serkut Mustafa Dabbagh. Yeni Başlayanlar İçin Arapça Okuma Kitabı. Ankara : Son Çağ, 2017.Aziz, Serkevt M. «Edebiyat Öğretiminde Çağdaşlaşma.» VI. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı, 2011: 162-164.Bayram Özer, Celalettin Korkmaz. «Yabancı Dil Öğretiminde Öğrenci Başarısını Etkileyen Unsurlar.» Ekev Akademi Dergisi, 2016: 59-84.Bostancı, Ahmet. «İlahiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminde Kullanılan Ders Kitapları ve Diğer Araç Gereçlerin Tespit ve Analizi.» Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2005: 1-30.Bulut, Ali. Belâgat Meânî-Beyan-Bedî. İstanbul: İfav, 2014.—. el-Belağatu'l-Muyessera. İstanbul: İfav, 2015.Civelek, Yakup. «Türkiye'de Arapça Öğretimine Dair Bazı Teklifler Riyad Arap Dil Enstitüsü Örneği.» Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1998: 225-283.Kırmızı, Bülent. «Etkili Bir Almanca Öğretimi İçin Öğretmen Beklentileri.» Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2009: 268-280.Koç, Ahmet. «İlahiyat Fakültesi (İlahiyat Lisans Programı) Öğrencilerinin Sorunları ve Beklentileri.» M. Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2003: 25-64.Soysaldı, Mehmet. «Türkiye'deki İlahiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminde Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Yolları.» Ekev Akademi Dergisi, 2010: 247-279.Soyuipek, Hasan. «İlahiyat Fakülteleri Hazırlık Sınıflarında Yürütülen Arapça Öğretimine İlişkin Öğrenci Başarılarının Tespit Edilmesi: Isparta İlahiyat Fakültesi Örneği.» Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2014: 71-87.Soyupek, Hasan. «İlahiyat Fakültelerinde Yürütülen Arapça Öğretimine İlişkin Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesine İlişkin Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi Isparta İlahiyat Fakültesi Örneği.» Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2003: 77-95.Yusuf Özcan, Asım Yapıcı. «İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Arapça Dersine İlişkin Tutumlarının İncelenmesi (Ç.Ü. İlahiyat Fakültesi Örneği).» ÇÜİFD, 2016: 113-142.