Mikroorganizmaların Özelliklerini Anlama Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Gelişimsel Bir Çalışma

Bu araştırma; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite son sınıf seviyelerinde öğrenim gören öğrencilerin mikroorganizmaların özelliklerini anlama düzeyleri ve mevcut kavram yanılgılarının belirlemesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini; Bayburt ilinde bulunan, rastgele seçilmiş bir ilkokul (n=30), bir ortaokul (n=30), bir lise (n=30) ve Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencileri (n=30) oluşturmaktadır. Araştırmada, gelişimci araştırma yöntemi (enlemsel) kullanılmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen Kavramsal Anlama Testi (KAT) ve yarı yapılandırılmış mülakat ile toplanmıştır. Kavramsal Anlama Testi ile öğrencilerin mikroorganizmaların özellikleriyle alakalı bilgi düzeyleri ve kavram yanılgıları tespit edilmiştir. Bunun yanında öğrencilerin bu kavrama yönelik duygu ve düşüncelerini öğrenebilmek için yarı yapılandırılmış mülakattan yararlanılmıştır. Test ve mülakatlardan elde edilen bulgular, mikroorganizmaların özellikleriyle alakalı olan anlamaların farklı kategorilerde yer aldığını göstermiştir. Hatta mikroorganizmaların özellikleriyle alakalı bütün öğrenim seviyelerinde kavram yanılgıları ile karşılaşılmıştır.    

A Developmental Study to Determine the Levels of Understanding the Properties of Microorganisms

The aim of this study was to determine the level of understanding of microorganisms and to determine the current misconceptions of elementary school, middle school, high school and university students. The sample of the research; In Bayburt province, a randomly selected primary school (n = 30), a secondary school (n = 30), a high school (n = 30) and Bayburt University final year students (n = 30) are the students. In the research, developmental research method (latitude) was used. The data were collected by the Conceptual Understanding Test and semi-structured interview developed by the researchers. With the Conceptual Understanding Test, students' knowledge levels and misconceptions related to the characteristics of microorganisms were determined. In addition, semi-structured interview was used to learn the students' feelings and thoughts about this concept. Findings from the tests and interviews show that the understandings related to the characteristics of microorganisms are in different categories. In fact, misconceptions were encountered in all levels of learning related to the properties of microorganisms.

___

Eser, H., Çetin, G., Özarslan, M. ve Işık, E. (2015). Biyoloji öğretmen adaylarının mikroplara ilişkin görüşlerinin çizme-yazma tekniğine göre incelenmesi. Uluslararası Eğitim, Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(1), 17-25. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/201883 adresinden alınmıştır.

Gürbüz, F. (2008). İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin “ısı ve sıcaklık” konusundaki kavram yanılgılarının düzeltilmesinde kavramsal değişim metinlerinin etkisinin araştırılması (Yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Karadon, H. D. (2010). İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin mikroorganizmalar hakkındaki temel bilgi ve görüşlerinin araştırılması ve hijyen eğitimi sürecindeki önemi (Yüksek lisans tezi). Muğla Üniversitesi, Muğla.

Kurt, H. (2013). Biyoloji öğretmen adaylarının “bağışıklık” konusundaki bilişsel yapıları. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 242-264. http://www.zgefdergi.com/Makaleler/461617516_21_15_KURT.pdf adresinden alınmıştır.

Temizyürek, K. (2003). Fen öğretimi ve uygulamaları. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Töman, U. (2011). Enerji ve enerji ile ilgili kavramların farklı öğrenim seviyelerinde öğrenilme durumunun araştırılması (Yüksek lisans tezi). KTÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Töman, U., Odabaşı-Çimer, S., Gürbüz, F. ve Ergen, Y. (2014). Mikroorganizma kavramının farklı öğrenim seviyelerinde öğrenilme durumunun araştırılması. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(5), 18-29. http://dergipark.gov.tr/ejedus/issue/15934/167553 adresinden alınmıştır.

URL-1: http://www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFFB892C7D158D51C9, 27 Temmuz 2018.

URL-2: https://www.bilgiustam.com/mikroorganizma-nedir/, 27 Temmuz 2018.

Uzunkaya, A. (2007). “Kavram yanılgısı ve çoklu zeka alanlarının ilişkilendirilmesine dayalı bir öğretimin kavram yanılgılarının giderilmesindeki etkisinin incelenmesi”“Mikroorganizmalar?...”(Yüksek lisans tezi). Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.

___

APA Töman, U , Çeker, E . (2019). Mikroorganizmaların Özelliklerini Anlama Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Gelişimsel Bir Çalışma . Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi , 10 (3) , 570-584 .