Kredi Kartı Kullanımını Etkileyen Faktörlerin Analizi: Doğu Karadeniz Örneği

etkileyen faktörleri belirlemektir. Hanehalkının kredi kartı kullanımındaki artışın tüketim harcamalarını ve dolayısıyla ekonomik canlanmayı sağladığı bilinmektedir. Ayrıca kredi kartı kullanımı bankacılık sektörü açısından gelir sağlama fonksiyonu taşımakla birlikte pek çok risk unsuru da içermektedir. Bu nedenle hanehalkının kredi kartı kullanımını etkileyen faktörlerin tespit edilme gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Çalışmadaki veriler, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilde (Artvin, Rize, Gümüşhane, Trabzon, Giresun ve Ordu) yaşayan hanehalkı üzerinde yüz yüze anket yöntemi ile elde edilmiştir. Bu veriler ışığında, hanehalkının demografik özellikleri, kredi kartı sahiplik oranları, kredi kartı kullanımını etkileyen faktörler ve kredi kartı kullanmayan hanehalkının motivasyonları frekans analizi ile belirlenmiştir. Öncelikle kredi kartı kullanımı ile demografik faktörler ve yaşanılan yer arasındaki ilişki ki-kare testi ile incelenmiştir. Daha sonra yaşanılan yer ile kredi kart tercih faktörleri ve kredi kart kullanmama nedenleri arasındaki ilişki anova testi ile saptanmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların %76’sının kredi kartı kullandığı, %24’ünün ise kullanmadığı belirlenmiştir. Hanehalkının kredi kartı kullanımında etkili olan en önemli iki faktörün, taksitli alışveriş ve ödeme kolaylığı olduğu tespit edilmiştir. Kredi kartı kullanmayanların motivasyonu ise, faiz konusundaki duyarlılıklarının yanı sıra, kredi kartı kullanımının harcamaları artırması olarak ortaya çıkmıştır. 

Analysis of Factors Affecting The Use of Credit Card: A Sample on The Eastern Black Sea Region

The purpose of this study is to determine the credit card ownership rates of the households living in the Eastern Black Sea region and the factors affecting the use of credit cards. It is known that the increase in household credit card usage leads to consumption expenditures and thus economic recovery. In addition, although credit card usage has a function of providing income in the banking sector, it also contains many risk factors. Therefore, the factors affecting the credit card usage of households should be determined. The data in the study were obtained by face-to-face survey method on the households living in 6 provinces (Artvin, Rize, Gümüşhane, Trabzon, Giresun and Ordu) in the Eastern Black Sea Region. According to these data, the demographic characteristics of households, credit card ownership rates, the factors affecting the use of credit card and the motivations of the households that do not use credit card were determined by frequency analysis. The relationship between credit card usage and demographic factors and the place of residence and the factors related to credit card usage were examined with chi-square test. Finally, the relationship between the place of residence and credit card preference factors and the place of residence and the reasons for not using credit cards were determined by anova test. As a result of the study, it was determined that 76% of the participants used credit card and 24% did not use it. It was determined that the two most important factors that affect the credit card usage of households were the installment shopping and payment convenience. It was determined that the motivation of the people who do not use credit card, besides their sensitivity of interest, is the fact that credit card usage increases the expenditures.

___

Alam, S.S., Rahim, R. A., Haq, M. R. & Khan, M. A. R. (2014). What ınfluence credit card debts in young consumers in Malaysians. Journal of Public Administration, Finance and Law, 6, 106-116.

Altan, M. ve Göktürk, İ. (2008). Türkiye’de memurların kredi kartı kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 39, 110-126.

Akdoğan, Ö. (2015). Anı ve fotoğraflarla türkiye’nin kartlı ödeme sistemleri tarihi. Aryan Basım Tanıtım ve Matbaa, İstanbul.

Armstrong, C. J. ve Craven, M. J. (1993). Credit card use and payment practices among a sample of college students. Proceedings of 6th Annual Conference of the Association for Financial Counseling and Planning Education, 12, 48-159.

Aslanoğlu, S. ve Korga, S. (2017). Kredi kartı kullanımı ve kompulsif satın alma: Kırıkkale ilinde bir uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, 9(1), 148-165.

Babuşçu, Ş. ve Hazar, A. (2016). Genel bankacılık bilgileri. Bankacılık Akademisi Yayınları, Ankara.

BKM (Bankalararası Kart Merkezi) (2018). https://bkm.com.tr/wp-content/uploads/2015/06/BKM-FAAL%C4%B0YET-RAPORU-2018_bask%C4%B1_.pdf./ Erişim Tarihi: 16.05.2019.

Blankson, C., Paswan, A. & Boakye, K. G. (2012). College students’ consumption of credit cards. International Journal of Bank Marketing, 30(7), 567-585.

Cebeci, İ. ve Uçar, S. (2016). Bireysel finansmanda etkili bir araç: kredi kartı üzerine ampirik bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 72, 1-20.

Çiçek, R. ve Demirdelen, K. (2010). Kredi kartı kullanıcılarının kart tercihlerini değerlendirmeye yönelik bir araştırma: Niğde Üniversitesi akademisyenleri örneği. Yönetim: İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü Dergisi, 66, 1-20.

Evans, D. S. (2004). The growth and diffusion of credit cards in society. Payment Card Economics Review, 2, 59-76.

Fictch Ratings (2002). Dealing the cards: an overview of European credit card ABS. Consumer ABS (Asset-backed Securitized) / Europa Criteria Report, New York.

Golin, J. ve Delhaise, P. (2013). The bank credit analysis handbook a guide for analysts, Bankers and Investors. Wiley Finance Series, USA.

Hayhoe, C. R., Leach, L. & Turner, P. R. (1999). Discriminating the number of credit cards owned by college students’ credit and money attitudes. Journal of Economic Psychology, 20, 643-656.

İnsel, A. ve Yalım, C. (2001). Türkiye ekonomisinde tüketim davranışı. İşletme ve Finans Dergisi,16(173), 42-53.

İslatince, N. (2017). Üniversite öğrencilerinin kredi kartı tercih etme nedenleri önem sıralaması: anadolu üniversitesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. Journal Of Current Researches On Social Sciences, 7(3), 125-138.

Kaya, F. (2009). Türkiye’de kredi kartı uygulamaları. Türkiye Bankalar Birliği, Yayın No:263.

Kurtuluş, K. ve Nasır, S. (2006). Consumer behavior of credit card users in an emerging market. 6th Global Conference on Business & Economics, Gutman Conference Center, USA.

Mantel, B. ve McHugh, T. (2001). Competition and ınnovation in the consumer e-payments market? considering the demand, supply and public policy ıssues, emerging payments. Occasional Working Paper Series, 4, 1-59.

Qi, M. ve Yang, S. (2003). Forecasting consumer credit card adoption: what can we learn about the utility function. International Journal of Forecasting, 19(1), 71-85.

Özkul, Fatma Ulucan ve Tapşın, Gülçin (2010). Kredi kartı kullanımı ile kullanılabilir gelirin tüketim üzerindeki etkisi ve türkiye ekonomisi üzerine bir ampirik çalışma. MUFAD Muhasebe ve Finansman Dergisi, 47, 138-153.

Reisoğlu, S. (2004). Banka kredi kartları ve uygulama sorunları. Bankacılar Dergisi, 49, 100-123.

Sungur, İ. (2013). Türkiye’de banka ve kredi kartları operasyonlarının hukuki çerçevesi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), İstanbul., 1- 268.

Teoh, W. M., Chong, S-C. & Yong, S.M. (2013). Exploring the factors ınfluencing credit card spending behaviour among Malaysians, International Journal of Bank Marketing, 31(6), 481-500.

Teoman, Ö. (1989). Hukuki yönden kredi kartı uygulaması. İktisat Bankası Eğitim Yayınları, No:12, Yön Ajans Matbaası, İstanbul.

Yayar R. vd. (2011). Üniversite öğrencilerinin kredi kartı sahibi olmaları üzerinde etkili olan faktörler: gaziosmanpaşa ve inönü üniversite’lerinden ampirik bulgular, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 2(1), 152-169.

Yılmaz, E. (2000). Türkiye’de kredi kartı uygulaması ve ekonomik etkileri, Türkmen Kitabevi, İstanbul.