Turizmin Ekonomik, Sosyal, Çevresel ve Kültürel Etkilerine Yönelik Yöre Halkının Farkındalığı; Gümüşhane Örneği

Turizm özellikle gelişmekte olan bölgeler için önemli bir ekonomik kaynak olarak görülmektedir. Özellikle ekonomik anlamda önemli ölçüde olumlu etkileri bulunan turizmin sosyal, çevresel ve kültürel olumsuz etkilerinin de olduğu göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konudur. Turizmin sürdürülebilir bir yaklaşımla ve katılımcı bir planlama anlayışıyla gelişim göstermesi hem bölgede turizmin kontrollü gelişimine hem de mevcut kaynakların korunmasına katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda bu çalışmada turizmin henüz gelişim aşamasında olduğu düşünülen Gümüşhane ilinde, turizmin önemli paydaşlarından biri olan yöre halkının turizmin etkileri konusundaki farkındalıklarını ve bilgi düzeylerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde katılımcıların genel olarak turizmin etkileri konusunda fikir sahibi oldukları ancak özellikle olumsuz etkileri ve kaynakların sürdürülebilir bir şekilde nasıl kullanılabileceği yönünde, ayrıca turizm faaliyetlerine etkin bir şekilde nasıl katılabileceklerine yönelik farkındalıklarının arttırılması gerektiği düşünülmektedir.

Public Awareness About The Economic, Social, Environmental and Cultural Effects Of Tourism; Gümüşhane Example

Tourism is seen as an important economic resource especially for developing regions. It is an important issue that tourism should have social, environmental and cultural negative effects which have significant positive effects especially in economic terms. The development of tourism with a sustainable approach and participatory planning approach will contribute to the controlled development of tourism in the region as well as the protection of existing resources. The aim of this study is to reveal the awareness and knowledge levels of the local people, who is one of the important stakeholders of tourism, about the effects of tourism in Gumushane province which is thought to be development stage related to tourism. When the results are examined, the participants have an idea about the effects of tourism in general. However, it is considered that awareness should be raised about especially in terms of negative impacts, how resources can be used in a sustainable way and how to participate actively in tourism activities

___

Akdu, U. ve Akdu, S., (2016). Duygusal emek ve iş stresinin tükenmişlik üzerindeki etkileri: profesyonel turist rehberleri üzerinde bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 47, 1142-1153.

Akova, O. (2006). Yerel halkın turizmin etkilerini algılamalarına ve tutumlarına yönelik bir araştırma. Akademik İncelemeler Dergisi, 2(1).

Alaeddinoğlu, F. (2007). Van halkının turisti ve turizmi algılama şekli. Coğrafi Bilimler Dergisi, 5 (1), S1-16

Bertan, S. (2010). Pamukkale’deki yöre halkının turizmi desteklemesi ile turizmin sosyo-kültürel etkileri arasındaki ilişki. Uluslararası İktisadi Ve İdari İncelemeler Dergisi, 2(4), 83-92.

Bull, A. (1991). The Economics of Travel and Tourism, London: Willey.

Cepni, Z. (2010). Yapısal Eşitlik Modellemesi, (Sunum, Mersin 2010) http://yunus.hacettepe.edu.tr/~cepni/mersinsemsunu.ppt; Erişim Tarihi: 30/08/2018

Çetin, T. (2009). Beypazarı’nda turist-yerli halk etkileşimi ve turizmin sosyal, kültürel ve ekonomik etkileri. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 9 (1), S.15-32.

Davidson, R. (1989). Tourism. London: Pitman.

Doğan, H. Ve Üngüren, E. (2012). Yerel halkın Isparta turizmine yönelik görüşleri üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), 103-122.

Doğan, H. ve Üngüren, E. (2010). Alanya halkının turizme sosyo-kültürel açıdan bakışı. E-Journal Of New World Sciences Academy, 5(4), 396 – 415.

Gürbüz, A. (2002). Turizmin sosyal çevreye etkisi üzerine bir araştırma. Teknoloji, 5 (1-2), 49-59.

Holloway, J.C. (1992). The Business of Tourism, Third Edition. London. Pitman.

Kalaycı, Ş. (2008). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. 3.Baskı, Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Karaman, A. ve Gül, M. (2015). Kırsal turizmin sosyo – kültürel - ekonomik etkileri çerçevesinde Konya ili Hadim ilçesi için öneriler. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, 10(2015), 1-23.

Murphy, P. E (1985). Tourism: A Community Approach. London: Routledge

Mcıntosh, R. W ve Goeldner, C.R (1990). Tourism: Princioples, Practices and Philosophies. New York: John Wiley and Sons.

Özdemir, M. A. ve Kervankıran, İ. (2011). Turizm ve turizmin etkileri konusunda yerel halkın yaklaşımlarının belirlenmesi: Afyonkarahisar örneği. Marmara Coğrafya Dergisi 24(Temmuz), 1-25.

Öztürk, Y., Akdu, U. ve Akdu, S. A. (2007). Yabancı turistlerin konut/devre mülk satın almalarının yöre halkı üzerindeki sosyal ve kültürel etkileri: Fethiye örneği. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (2), 11-29.

Ryan, C. (1991). Recreational Tourism: A Social Science Perspective. London: Routledge.

Sarıışık, M. ve Boğan, E. (2016). Yerel halkın turizm faaliyetine yönelik görüş ve algılamalarının belirlenmesi üzerine Alanya’da bir araştırma. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Nisan 2016, Sayı:12

Sharpley, R. (1994). Tourism, Tourist & Society. Nothhamptonshire: Edmundsbury Press.

Smith, W.L. (1989). Hosts and Guests. London: Blackwell.

Solmaz, C. (2014). Yerel halkın bölge turizmine bakış açısının belirlenmesi: Burdur’da bir araştırma. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(10), 91-105

Tutar, F., Alpaslan, C., Tutar, E. ve Erkan, Ç. (2013). Turizm sektörünün istihdam üzerine etkileri. Küresel İktisat Ve İşletme Çalışmaları Dergisi, 2(4), 14-27.

Witt, S.F., Brooke, M.Z ve Buckley, P.J. (1991). The Management of International Tourism. London: Unwin Hyman

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-7423
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Gümüşhane Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Turist Rehberlerinin Yaşadıkları Deneyimlere Göre Doğu Karadeniz Bölgesi Yayla Turizminin Değerlendirilmesi

Fazıl KAYA, Sema KÜÇÜKALİ, İsmail KIZILIRMAK

Türkiye’de Turizm Gelirleri ve Cari İşlemler Dengesi Arasındaki İlişkinin Analizi

Canan SANCAR ÖZKÖK, Yusuf Ekrem AKBAŞ

Korunan Alanların Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Değerlendirilmesi: Gümüşhane Limni Gölü Tabiat Parkı Örneği

İsmail ÇALIK, Barış PİR

Zenginleştirilmiş Jeoturizm Güzergahlarına Dair Farkındalık Oluşturulması: Eski Gümüşhane-Dörtkonak Güzergahı

Alaaddin VURAL

Giresun İlinin Ekoturizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi

Mehmet Mert PASLI, Nazik ÇELİKKANAT PASLI

İklim Değişikliğinin Turizme Etkisini Belirlemeye Yönelik Hazırlanan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili

Eray POLAT, Ertuğrul DÜZGÜN, Mehmet YEŞİLTAŞ

Makroekonomik Değişkenlere Dayalı Kredi Riski Ölçümü: Türkiye Bankacılık Sektöründe Kredi Riski Stres Testi Uygulaması

İbrahim KARAASLAN, Özlem SAYILIR

Konya İlinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Kültürel Mirasın Korunması ve Kullanımına Yönelik Yerel Halkın Görüşleri

Erkan GÜNEŞ, Yeliz PEKERŞEN, Hatice Ferhan NİZAMLIOĞLU, Recep Tayyip ÜNÜVAR

Üniversite Tercihlerinde Prestij, Deneyim ve Kulaktan Kulağa İletişimin Etkisi

Emel YILDIZ, Mahmut KOÇAN

Doğu Karadeniz Bölgesinde Bulunan Korunan Alanların Rekreasyonel Kullanımları

Mehmet ÖZ, Muhammed Said FİDAN, Hakan ADANUR, Osman KOMUT