Türk Kamu Yönetiminde İç Denetimden Beklentiler: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Örneği

Öz 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile ülkemizde kamu kesimine iç denetim uygulaması getirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk Kamu Yönetiminde bulunan iç denetim uygulamasının, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü örneği üzerinden, iç denetimden beklentiler yönüyle değerlendirilmesidir. Ayrıca genel olarak denetimden beklentilerin neler olduğu konusu üzerinde durulmuştur.  Bu çalışmada, nitel metodolojiden yararlanılmış ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde görevli İç Denetçiler ile İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığında görevli eski veya yeni yöneticilerle yapılan görüşmeler sonucu ortaya konulan fikirler esas alınmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü uygulamasında, günümüz iç denetim sisteminin olması beklenilen denetim anlayışına yakınlık derecesinin yüksek olduğu değerlendirilmiştir. Ancak kamu iç denetimi uygulamasının giderilmesi gereken eksiklikleri de bulunmaktadır. İç denetim sisteminin kamu kesimi uygulamasında aksayan yönlerinin belirlenmesi ve bunlara yönelik çözümler sunulması suretiyle, bu sistemden daha yararlı sonuçlar elde edilebilecektir. 

___

  • Acar, İ. A. ve Şahin, E. A. (2009). Plan – Bütçe İlişkisi Açısından İç Denetim. Maliye Dergisi, 156, 83-103.
  • Batmaz, Y. (2010). Türk Kamu Yönetiminde Değişen Denetim Anlayışı: İç Denetim. TODAİE, Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı, Dönem Projesi, Numarası: 1600, Ankara.
  • Bilge, S. ve Kiracı, M. (2010). Kamu Sektöründe İç Denetim ve İç Denetimin Başarıyla Uygulanmasında Rol Oynayan Faktörler (Kamu İç Denetçileri Üzerine Bir Araştırma). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Çoban, M. C. ve Aydın, A. H. (2010). Kamu Yönetiminde İç Denetimin Kurumsal Gelişimi. İbrahim Ethem Taş ve Ahmet Hamdi Aydın (Ed.) Küreselleşme Sürecinde Kamu Yönetiminde Eğitim ve Araş- tırma. Kahramanmaraş: KSÜ Yayınları.
  • Erdoğan, M. (2005). Denetim. Ankara: Maliye ve Hukuk Yayınları.
  • Ergun, T. (2004). Kamu Yönetimi – Kuram/Siyasa/Uygulama. Ankara: TODAİE Yayınları.
  • Kırdı, I. (2011). Kamu Sektöründe İç Denetimin Değişen Rolü. Denetişim, 8, 9-13.
  • Sawyer, L. B. ve Dittenhofer, M. A. ve Scheiner, J. H. (2003). Sawyer’s Internal Auditing:The Practice of Modern Internal Auditing. (5. Baskı). Florida: IIA - The Institute of Internal Auditors.
  • Silvoso, J. A. ve Bauer, R. D. M. (1965). Auditing. (2. Baskı). Ohio: South-Western Publishing Company. Uzun, A. K. (2014). İç Denetim Ne (Değil)dir?. Halis Kıral (Ed.) İç Denetim-Yönetime Değer Katmak içinde (s.55-68). Ankara: İç Denetim Koordinasyon Kurulu Yayınları.
  • Waring, C. G. ve Morgan, S. L. (2014). Gelişmekte Olan Ülkelerde Kamu Sektörü Performans Denetimi.