Arap Baharının Orta Asya Cumhuriyetlerini Etkileme Potansiyeli

Arap Baharı olarak adlandırılan Ortadoğu’daki toplumsal protesto hareketleri ve bununla beraber gelen siyasal değişim süreci, bütün dünyada dikkatle izlenmektedir. Özellikle benzer otoriter siyasal sistemlere ve sosyo-ekonomik yapıya sahip olan Orta Asya cumhuriyetlerinde, Arap Baharı hem umut hem de korku ile takip edilmektedir. İnternet, uydu televizyon ve mobil telefon kullanımı gibi iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi, yine buna bağlı olarak sosyal medyanın yoğun kullanımı gelecekte Arap sokaklarında cereyan eden olayların Orta Asya’da da gerçekleşme ihtimalini gündeme getirmektedir. Çalışmada, sosyoekonomik göstergeler dikkate alınarak Arap Baharı’nda görülen sosyal protesto ve siyasi değişim sürecinin, önümüzdeki yıllarda Orta Asya’da gerçekleşme potansiyelinin olup olmayacağı tartışılacaktır

Arap Baharının Orta Asya Cumhuriyetlerini Etkileme Potansiyeli

Keywords:

-,

___

  • Schmitz, Andrea/Wolters, Alexander. “Revolutionen in Zentralasien? Der “Arabische Frühling” als Herausforderung für die Region”, Zentralasien Analysen. Nr: 43-44, 2011, 2-14.
  • Schmitz, Andrea/Wolters, Alexander. “Politischer Protest in Zentralasien. Potentiale und Dynamiken”, SWP-Studien. 2012/04.
  • Blank, Stephan. “Russia and Central Asia Fight The Arab Revolutions”, Central Asia-Caucasus Analyst. 37:8, 2011, 6-8. Reichmuth,
  • Zentralasiatischer Wirklichkei”, Zentralasien Analysen. Nr: 46, 2011, 2-5. “Politische Analyse zwischen Erwartung und
  • Heinemann-Grüder, Andreas/Haberstock, Holger. “Sultan, Klan und Patronage. Regimedilemmata in Zentralasien”, Osteropa. 8-9/2007, 121-138.