İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE KADIN OLMAK

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı toplumunda toplumsal alanda, özellikle eğitim ve hukuk alanlarında önemli değişimlerin yaşandığı dönem olmuştur. Tanzimat’ın ilanı ile başlayan Osmanlı kadınının toplumsal hayattaki yeri konusundaki değişmeler İkinci Meşrutiyetin ilanı ile önemli bir hız kazanmıştır. Özellikle İkinci Meşrutiyet dönemi kadınlarının elde ettiği geniş eğitim imkanı, kadınların toplumsal hayatta daha aktif olarak varlığını ortaya koymasını sağlamıştır. Önemli değişimlerin yaşandığı Meşrutiyet toplumunda kadın, modernlik ile geleneksellik arasında kalmıştır. Dönemin kadınları tarafından özgürlüğün ilanı olarak algılanan İkinci Meşrutiyetin ilanı, yeni modern kadın modelinin de şekillenmeye başladığı süreç olmuştur. İkinci Meşrutiyet dönemi, başta eğitimli kadınlar olmak üzere dönemin kadınlarının toplum hayatında yer edinme mücadelesi verdikleri dönemdir. Bu çalışmada, Tanzimat döneminden başlayarak verilen bu mücadele sürecinde elde edilen sosyal, siyasal, ekonomik gelişmeler ile hukuki haklar üzerinde durularak, İkinci Meşrutiyet Dönemi kadınlarının toplum hayatına katılabilmek için dernekleşme, çalışma ve yayın hayatı ile ilgili gayretleri değerlendirilecektir

“İkinci Meşrutiyet Döneminde Kadın Olmak”

Keywords:

-,

___

  • Alkan, Ö.Mehmet & Ahmet N. Yücekök& İlter Turan, Tanzimattan Günümüze İstanbul’da STK’lar. İstanbul : Tarih Vakfı, 1998.
  • Berktay, Fatmagül, Osmanlıdan Cumhuriyete Feminizm: Tarihin Cinsiyeti. İstanbul: Metis Yayınları, 2003.
  • Çaha, Ömer, Sivil Kadın. Ankara : Vadi Yayınları, 1996.
  • Çakır, Serpil, Osmanlı Kadın Hareketi. İstanbul : Metis Yayınları,1996.
  • Caporol, Bernard, Kemalizm’de ve Kemalizm Sonrasında Türk Kadını (1919- ). Ankara: Türkiye İş Bankası Yayınları, 1982.
  • Durakbaşı, Ayşe, Halide Edip Türk Modernleşmesi ve Feminizm. İstanbul: