ŞEFFAFLIK, İLETİŞİM VE HESAP VEREBİLİRLİĞİN YEREL YÖNETİM BAŞARILARINA ETKİLERİ

Günümüz kamu yönetimi anlayışında, merkezi ve yerel yönetim faaliyetlerinde hesap verebilirlik, şeffaflık, iletişim gibi kavramlar vazgeçilmez vasıflar konumundadır. Bu etik değerler çok önemli kamu hizmetlerini düzenleyen kanunlara, yöneltmeliklere uygulama yönergelerine temel teşkil eder duruma gelmiştir. Bu anlayışın getirdiği açık yönetim kavramı dahilinde düşünüldüğünde toplum ve devlet arasındaki mesafeyi kaldırmak, kamu hizmetinin kalitesini artırıp bunu topluma hissettirmek ve yerel yönetim başarısının bu anlamda gerçekleştirilmesini sağlamak esas amaç olmalıdır. Yönetim açısından son yıllarda dünya ve Türkiye literatüründe de inceleme altına alınan seffaflık, hesap verebilirlik ve iletişim gibi değerlerin yerel yönetim uygulamalarındaki etkisini, uygulanabilirliğini ölçmek, yerel yönetim başarılarına etkisini değerlendirmek gerekmektedir. Bu anlamda yetkili insanların, bu kavramların sadece kanunda veya yapılan araştırmalarda kalmasının ötesine geçip, bu değerleri yapılacak her işte, yatırımda, politikada ilk olarak düşünülmesini sağlamak, özetle; iş yapış şekline yansıtmak için bir bilinç yaratmaları gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda, devlet iş yapısının etkin ve etkili olması, uygulamaların bu değerlere sahip olması ve sonuç olarak yerel yönetimlerin performans değerlerinin toplum ve çalışanlar gözünde arttırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada toplum ihtiyaçlarının devlete en yakın konumda bulunduğu yerel yönetimlerin bu değerler kapsamında değerlendirilmesi ciddi bir gereklilik olarak vurgulanmaktadır. Bucak ilçesinde yaşayanlar üzerinde yapılan araştırmada; yerel yönetim başarıları, şeffaflık, iletişim ve hesap verebilirlik değerleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma, yerel yönetimlerimize evrensel değerlere ve standardlara ulaşmalarında bir katkı sağlayacaktır.

Şeffaflık, İletişim ve Hesap Verebilirliğin Yerel Yönetim Başarılarına Etkileri

Keywords:

-,

___

  • Aksoy, Necdet, Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkiler ve Teknoloji Kullanımı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müfettişi, Türk İdare Dergisi, Yıl: 78, Sayı: 452, Eylül 2006.
  • Aktan, Coşkun C. ve Çoban, Hilmi, Kamu Sektöründe İyi Yönetim İlkeleri, 2000.
  • Atiyas, İzak ve Sayın, Şerif, Kamu Maliyesinde Saydamlık, 2001.
  • Bilgin, Mehmet H., Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Tartışmaları, Kadir Has Ün. İ.İ.B.F. Perşembe Konferansları, 2005.
  • Çoruh, Mustafa, Belediyeler ve Internet, International School of Management, Paris, 2008.
  • Eckardt, Sebastian, Political Accountability, Fiscal Conditions and Local Government Performance-Cross-Sectional Evidence From Indonesia, Public Administration and Development, Public Admin. Dev. 28, published online in Wiley InterScience, DOI: 10.1002/pad.475, The World Bank Office, Indonesia, 2008.
  • Fabry, Sandra, Transparency in Government Spending: An Idea Whose Time Has Come for Florida, Adjunct Scholar, The James Madison Institute, State Government Affairs Manager, Americans for Tax Reform, Policy Brief, 850 (386)-3131-P.O.Box. 37460, Tallahassee, FL 32315, Number 4, April, 2008.
  • Hanberger, Anders, Democratic Accountability in Decentralised Governance, ISSN 0080–6757
  • Doi: 10.1111/j., 1467-9477.2008.00220.x, 2008, The Author(s), Journal compilation, 2008 Nordic
  • Political Science Association, Scandinavian Political Studies, Vol. 32, No. 1, Blackwell Publishing Ltd, Oxford, UK, 2009.
  • Henden, H. Burçin ve Henden, Rıfkı, Yerel Yönetimlerin Hizmet Sunumlarındaki Değişim ve e- Belediyecilik, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Alaplı MYO, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, ISSN:1304-0278, Güz-2005, Cilt: 4, Sayı:14.
  • Katz, Ellen M., Transparency in Government-How American Citizens Influence Public Policy, Kaynak, Ramazan, “Proje Üretiminde Tedarik Yönetimi: Üreticinin Gelecekteki Alım Yoğunluğunu Etkileyen Faktörler” Doktora Tezi, G.Y.T.E. İşletme ABD, Gebze, 2003.
  • Kloot, Louise, Performance Measurement and Accountability in Victorian Local Government, Victoria University of Technology, Department of Accounting and Finance, Melbourne City, Victoria, Australia, The International Journal of Public Sector Management, Vol. 12, No. 7, MCB University Press, 0951-3558, 1999.
  • Köseoğlu, Özer, Belediyelerde Performans Yönetimi, Türk İdare Dergisi, Sayı: 447, Yıl: Haziran- Mackay, Ilva, Toward a System of Communication for Local Government, presented to SALGA Members Assembly, eThekwini Metropolitan Municipality, Deputy Chief Executive Officer of GCIS, June 25-27, 2006.
  • Mussari, Riccardo, Accounting and Accountability in Italian Local Governments: Recent Changes and Challenges for The Future, Public Budgeting and Finance, Winter-1994.
  • Nelson, Paul J., Multilateral Development Banks, Transparency And Corporate Clients: Public- Private Partnerships’ and Public Access to Information, Graduate School of Public and International Affairs, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, USA, Public Administration and Development, Public Admin. Dev. 23, published online May 28, 2003, Wiley InterScience, DOI: 1002/pad.276.
  • Öner, Şerif, Belediyelerde Yönetime Katılmada Halkla İlişkilerin Rolü ve Önemi, Dokuz Eylül Ün., Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:3, Sayı:2, 2001.
  • Öztürk, Namık K., Kamu Sektöründe Performans Ölçümünün Amaçları ve Yöneticilerin Konumu, Muğla Ün. İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi Bölümü, Türk İdare Dergisi, 2000.
  • Ryan, Christine, Stanley, Trevor and Nelson, Morton, Financial Accountability and Management, August 2002, 0267-4424, Accountability Disclosures by Queensland Local Government Councils: 1999, School of Accountancy, Queensland University of Technology, 2 George Street,
  • Brisbane 4000, Australia, Blackwell Publishers Ltd. 2002, 108 Cowley Road, Oxford OX4 1JF,
  • UK and 350 Main Street, Malden, MA 02148, USA.
  • Soysal, Abdullah ve Alıcı, Sedat, Yerel Yönetimlerde Kaliteli Hizmet Anlayışının Geliştirilmesi ve Kurumsallaştırılması, Kahramanmaraş Sütçü İmam Ün., Türk İdare Dergisi. Şahin, Ali, Türk Kamu Yönetiminde Yönetsel İletişim ve Bu Konuda Düzenlenen Bir Anket Çalışmasının Sonuçları, Selçuk Ün., İ.İ.B.F., Kamu Yönetimi Bölümü, Maliye Dergisi, Sayı: 152, Ocak-Haziran 2007.
  • Şentürk, Hulusi, Belediyeler İçin Avrupa Birliği Rehberi, Belediye Yönetim Dizisi, 2005.
  • Taşçı, Deniz; Koç, Umut, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı-Örgütsel Öğrenme Değerleri İlişkisi: Akademisyenler Üzerinde Görgül Bir Araştırma, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt/Vol.: 7, Sayı/No: 2, 2007.
  • Tortop, Nuri, Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkiler ve Saydamlık, Türk İdare Dergisi, Sayı: 449, Aralık-2005.
  • Yılmaz, Abdullah, AB’ye Uyum Sürecinde Türk Kamu Yönetiminin Dönüşümü Üzerine Notlar, D.P.Ü. Kütahya D.D.B.F. Kamu Yönetimi Bölümü, D.P.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. , Nisan 2007.
  • Yomralıoğlu, Tahsin ve Çelik, Kemal, Konumsal Bilgi Sistemi İçin Yerel Yönetimlerde Re- Organizasyon İhtiyaçları, Karadeniz Teknik Ün., Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Yerel Yönetimlerde Kent Bilgi Sistemi Uygulamaları Sempozyumu, Trabzon, 1999.