KADIN VE ERKEK GİRİŞİMCİYE AİT İŞLETMELERİN FİNANSAL PERFORMANS VE BÜYÜMESİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: KOCAELİ İLİ’NDE BİR UYGULAMA

Girişimciler, ister erkek isterse kadın olsun yeni mal ve hizmet üretmek, yeni üretim biçimleri geliştirmek, yeni organizasyonlar kurmak ve yeni pazar kanalları bulmak suretiyle içinde bulundukları ekonomiye katkıda bulunurlar. Ancak bu ortak nokta dışında kadın ve erkek girişimciler arasında çeşitli açılardan farklılıklar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, işletmenin finansal performansı ve büyümesi üzerinde girişimcinin erkek ya da kadın olmasının bir farklılık yaratıp yaratmadığının belirlenmesidir.Bu amaçla, Kocaeli Sanayi Odasına kayıtlı, tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen erkek ve kadın işletme sahibi girişimciye anket uygulanmış ve elde edilen verilere ANOVA analizi uygulanmıştır.

COMPARING FINANCIAL PERFORMANCE AND BUSINESS GROWTH OF FEMALE- AND MALE- CONTROLLED BUSINESSES: A SURVEY FOR KOCAELİ

Entrepreneurs, either man or female, all of them produce new goods and service; they develop new production mechanism and establish new organizations and market channels for contributing to the economy. But there are some differences between male and female entrepreneurs except this shared purpose. The aim of the study is to determine differences between gender, financial performance and growth of businesses. A survey was implemented to male and female entrepreneurs by random sampling which is listed in Kocaeli Chamber of Industry and these data analyzed with ANOVA analysis.