GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARININ TURİZME VE EKONOMİYE KATKISI

Bilindiği üzere turizm bir ülkenin var olan değerlerini tanıtma konusunda en önemli olgudur. Turizm alanında kültür ve sanat ürünlerinin tüketimi ilk sıralardadır. Yapılan istatistiklere göre turizm gelirleri içerisinde en büyük payı el sanatları ürünleri oluşturmaktadır. El sanatları bu anlamda hiç bir şekilde göz ardı edilemeyecek potansiyel bir güce sahiptir. İçinde buluduğumuz çağda teknolojik açıdan çok ileri gitmiş toplumların geleneksel unsurlara sahip çıktıkları ve kültürel değerlerden turizm alanında etkin şekilde faydalandıkları görülmektedir. Bu nedenle el sanatlarımızın standart bir üretim anlayışı ile pazarlama, kalite, model, arşivleme konularındaki organizasyon eksikliğini gidermek için değişmez bir devlet politikası oluşturulmalıdır. Bu bağlamda bildiride, geleneksel Türk el sanatlarının turizm aracılığı ile dünya literatüründe hakettiği yeri alması için devlet veya özel kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, yerel yönetimler ve birey olarak yapılması gerekenler ayrıntılı olarak tartışılmıştır
Anahtar Kelimeler:

Turizm, ekonomi, el sanatları

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARININ TURİZME VE EKONOMİYE KATKISI

As you know, tourism is the most important phenomenon for a country to introduce its existing values. Consumption of culture and art products are in the first place of tourism field. According to the statistics, the largest share in tourism revenues is constituted by handicraft products. In this sense handicrafts has a potential power that is not to be ignored in any way. It is seen that societies advanced technologically in the current era protect their traditional elements and benefit from their cultural values in tourism field. Therefore, a stage policy should be established to trouble shoot the lack of organization in marketing, quality, model, archiving issues of handicrafts with the uderstanding of a Standard production. In this context, things needed to be done by the state or private agencies and organizations, universities, local governments and individuals for Turkish handicrafts to take its rightful place in the world literature through tourism is discussed detailed in the statement

___

  • Bayazit, Murat. & Ceylan, Uğur & Saylan, Uğur. “Geleneksel El Sanatlarının Bölge Turizmine Etkisi: Güneydoğu Anadolu Bölgesi”, Journal of Life Sciences. 1:1, 2012, 899-908.
  • Kahveci, Mücella. “21. Yüzyıla Girerken Geleneksel Türk El Sanatları”, Folkloristik. 1998,387-397. http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/mucella_kahveci_21.yuzyila%20girerken_ geleneksel_turk_el_sanatlari.pdf (İndirme Tarihi: 22.03.2013)
  • Oka (2012). Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı - Yeşilırmak Havzası El Sanatları
  • Envanteri Oluşturma ve Pazar Araştırması, http://www.oka.org.tr/ContentDownload/TR83BolgesiElSanatlarininPazarlanmasi AraitirmasiRaporu.pdf (İndirme Tarihi: 25.02.2013)
  • Öter, Zafer. “Türk El Sanatlarının Kültür Turizmi Bağlamında Değerlendirilmesi”, Milli Folklor. 22: 86, 2010, 174-185.
  • Yararlanılan İnternet Sayfaları http://www.kultur.gov.tr (İndirme Tarihi: 22.03.2013) http://www.dpt.gov.tr (İndirme Tarihi: 05.03.2013)