CENİNİN MİRASÇI SIFATIYLA VERGİ MÜKELLEFİYETİ

Ceninin, hak ehliyetine sahipliği ile kişilik hakkı kazanması ve buna bağlı olarak bazı malvarlığı haklarına sahip olması onun bu hak sahipliğine bağlı olarak vergi mükellefi olup olmayacağı sorusunu akıllara getirmektedir. Miras hukukunun esasları itibariyle cenine tanınan haklar, ceninin doğumuna bağlı olarak terekenin intikali gibi konular medeni hukuk çerçevesinde, veraset yoluyla iktisap edilen malların vergilendirilmesi konusu ise vergi hukuku çerçevesinde incelenmiştir. Bu çalışmada medeni kanunun cenine tanıdığı miras hakkı ve bu haklara bağlı olarak vergi hukuku açısından ceninin bir mükellef sayılıp sayılmayacağı konusu genel olarak ele alınmıştır
Anahtar Kelimeler:

Cenin, Miras, Vergi Mükellefi

CENİNİN MİRASÇI SIFATIYLA VERGİ MÜKELLEFİYETİ

CENİNİN MİRASÇI SIFATIYLA VERGİ MÜKELLEFİYETİ Şafak E. ÇOMAKLI Atatürk Üniversitesi Doçent safakcomakli@gmail.com
Keywords:

-,

___

  • Berki, Şakir; “Türk Medeni Kanununda Çocukların Mirası“, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 22-23, Sayı 1-4, 1965-1966, s.261-303.
  • Çomaklı, Şafak E.; Türk Vergi Hukukunda Fail Kavramı, Ankara, Savaş Yayınevi: 2008.
  • Helvacı, İlhan; Türk Medeni Kanununa Göre Mirasın Reddi, İstanbul, Filiz Kitabevi: 2002.
  • İmre, Zahit ve Hasan Erman, Miras Hukuku, İstanbul, Der Yayınları: 2011.
  • İnan, Ali Naim & Hakan Albaş, Şeref Ertaş, Miras Hukuku, Ankara, Seçkin Yayınevi: 2008.
  • Kılıçoğlu, Ahmet M. Miras Hukuku, Ankara, Turhan Kitabevi: 2009.
  • Mutluer, M. Kamil; Genel Vergi Hukuku, İstanbul, Bilgi Üniversitesi Yayını: 200 Ünver, Tülay Aydın, Ceninin Hukuki Konumu, İstanbul, XII Levha Yayıncılık: 20 Velidedeoğlu, H. Veldet, Türk Medeni Hukuku, İstanbul Üniversitesi Yayın No: 991, Hukuk Fakültesi No:204, İstanbul: 1963.