BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ODAKLI SÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞİM MODELİ

Sürdürülebilir gelişimi anlamak ve çevresel sorunlarla baş edebilmek adına her sene sayısız organizasyon düzenleniyor olsa da en geniş katılım ve küresel bakış açısı ile Birleşmiş Milletler Dünya ve Çevre Zirveleri bir üst akıl oluşturmayı başarmıştır. 1972, 1992, 2002 ve 2012'de düzenlenen konferanslar ile dünyadaki çevre gündemini belirlemiş ve hem resmi hem de sivil birçok kurum ve kuruluşu küresel bazda hareket etmeye davet etmiştir. Araştırma, içerik analizi ile araştırma kapsamında ele alınan ana çevre ve gelişim konferansları sonucunda ortaya çıkan politika, söylem ve eylem planlarının incelenmesi ile küresel ölçekte Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın nasıl bir sürdürülebilir gelişim modeli önerdiğini irdelemektedir. Bu bilgi birikiminin ortak paydasından oluşturulan gelişim modeli ile günümüz şehirlerinde ve yerel yönetimlerde sürdürülebilir gelişimin bulduğu karşılık incelenmiştir. Tam bir tanımı ve kapsamı bulunmayan sürdürülebilir gelişim için araştırma ile incelenen kriterler ve değerlendirmeler, geniş içeriği ve kapsayıcı özelliği ile literatürde yer alan bu boşluğa katkı sağlamayı hedeflemiştir.

SUSTAINABLE DEVELOPMENT MODEL FOCUSED ON UNITED NATIONS‘ POLICIES

Although many organizations are held every year to understand sustainable development and to cope with environmental problems, The United Nations World and Environmental Summits have succeeded to create a superior mind with its broadest participation and global perspective. It has determined the environmental agendum of the world with the conferences that were organized in 1972, 1992, 2002 and 2012. It also has invited many institutions and organizations, both civil and official, to move on a global basis. The policies, discourses and action plans emerging as the result of the major environmental and development conferences have been examined through content analysis. In this direction, it has been examined how the United Nations Environment Program proposes a sustainable development model in global scale. The development model is based on the common stake of more than forty years of know-how. The reaction of it to local governments within the framework of sustainability and today’s cities was discussed. For sustainable development that do not have a full definition and scope, the criteria and evaluations developed by the research aimed to contribute to this gap in the literature with its broad content and containment features.

___

  • Özmehmet, E. Sürdürülebilir Mimarlık Bağlamında Akdeniz İklim Tipi İçin Bir Bina Modeli Önerisi, Doktora Tezi, DEÜ Fen Bilimler Enstitüsü, İzmir, 2005.
  • Cantzen, R. Daha Az Devlet Daha Çok Toplum, Özgürlük, Ekoloji, Anarşi, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 1994.
  • Mengi, A., Algan, N. Küreselleşme ve Yerelleşme Çağında Bölgesel sürdürülebilir Gelişme, Siyasal Kitapevi, Ankara, 2003.
  • Satterthwaite, D. Sustainable Cities or Cities That Contribute to sustainable Development?, Urban Studies, Cilt 34, Sayı 10, 1997.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2005.