TATİLCİLERİN ÇADIRLI KAMP FAALİYETLERİNE KATILIM MOTİVASYONLARININ BELİRLENMESİ

Tüketici eğilimlerinin sürekli değişmesiyle birlikte klasik kitle turizmi hareketlerinden alternatif turizm türlerine doğru bir tercih durumu söz konusu olmaktadır. Alternatif turizm türlerinden birisi olan kamp turizmi de özellikle bahar ve yaz sezonlarında, turistlerin hem doğa ile iç içe olma hem de kendi tatil noktalarını belirleme gibi avantajlara sahip olması nedeniyle tercih edilmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, tatilcilerin çadırlı kamp faaliyetlerine katılım motivasyonlarının belirlenmesidir. Araştırmada veriler 29 Temmuz ve 11 Ağustos tarihleri arasında, toplamda 189 kişi olmak üzere; İzmir ilinin Dikili ilçesindeki Bademli Mahallesi’nde bulunan “Deniz Kamp” ziyaretçileri üzerinde anket veri toplama yöntemiyle sağlanmıştır. Anket formunun içeriği, Albayrak (2013) tarafından oluşturulan itici ve çekici seyahat motivasyonlarını içeren ölçekten faydalanılarak hazırlanmıştır. Araştırmada itici motivasyonların rahatlama, prestij, yenilik ve bilgi arayışı ve sosyalleşmek; çekici motivasyonların doğal çekicilikler, olay ve aktiviteler ve turistik olanaklar şeklinde önem derecesine göre sıralandığı; tatilcilerin ilgili işletme ve genel çadırlı kamp faaliyetlerine katılım memnuniyet düzeylerinin de yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

DETERMINATION OF THE PARTICIPANT MOTIVATIONS OF VACATIONERS IN TENT CAMPING ACTIVITIES

With the ever changing consumer trends, there is a preference towards alternative tourism types from classical mass tourism movements. Camping tourism, which is one of the alternative tourism types, is preferred especially in the spring and summer seasons because tourists have advantages such as being nested with nature and determining their own holiday points. The aim of the research in this direction is to determine the motivation of the holiday makers who participate in tent camping activities. The survey was conducted between July 29 and August 11 and survey data collection method was used on 189 people who visited the "Deniz Kamp" which is located in the Bademli Quarter of the Dikili district of Izmir province. The content of the questionnaire was prepared from the scale that including the motivations factors of driving and attractive travel motivations formed by Albayrak (2013). As a result of the research, driving motivation results in as relaxation, prestige, innovation, search for information and socialization and natural attractions, events, activities and touristic opportunities are the result of attractive motivations which are all classified according to order of importance. Also, participation into the related business and to the general tent camping activities show that it gives high satisfaction degree to vacationers.

___

  • Albayrak, Aslı, “Kış Turizmi Turistlerinin Seyahat Motivasyonları”, 14. Ulusal Turizm Kongresi, Detay Yayıncılık, 2013, 144-164.
  • Baloğlu, Şeyhmus ve Muzaffer Uysal, “Market Segments of Push and Pull Motivations: A Canonical Correlation Approach”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8:3, 1996, 32-38.
  • Birdir, Kemal, Kamil Unur ve Ali Dalgıç, “Türkiye ve Dünya’da Kamping ve Yeni Bir Turistik Ürün Olarak ‘Glamping”, 1. Eurisia International Tourism Congress: Current Issue, Trends and Indicators (EITOC-2015), 28:30 Mayıs 2015, 168-177.
  • Doğantan, Ece, Frigya Bölgesine Alternatif Konaklama Tesisi Önerisi: Karavancılık. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir, 2014.
  • Hacıoğlu, Gökdeniz ve Dinç Yakup, Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi: Örnek Animasyon Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık, 2009.
  • Her Mevsim Karadeniz Projesi Master Planı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Harman Yayıncılık, 2013.
  • Kalaycı, Şeref. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, 2010.
  • Kasalak, Murad Alpaslan, "Ege ve Akdeniz Bölgelerini Seyahat Eden Ekoturistlerin Sosyo-Demografik Özellikleri ve Motivasyonları Üzerine Bir Araştırma", Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10:52, 2017, 1088-1096.
  • Kozak, Metin, “Comparative Analysis of Tourist Motivations by Nationality and Destinations”, Tourism Management, 23, 2002, 221-232.
  • Kurnaz, Hande A., Hüseyin Çeken ve Burhan Kılıç. “Hüzün Turizmi Katılımcılarının Seyahat Motivasyonlarının Belirlenmesi”, İşletme Araştırmaları Dergisi. 5:2, 2013, 57-73.
  • Pizam, Abraham, Yoram Neumann ve Arie Reichel, “Tourist Satisfaction Uses and Misuses”, Annals of Tourism Research, 6:2, 1979, 195–197.
  • Ural, Ayhan ve İbrahim Kılıç. Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi SPSS 10.0-12.0 For Windows, Detay Yayıncılık, 2006.
  • Yoon, Yooshik ve Muzaffer Uysal, “An Examination of the Effects of Motivation and Satisfaction on Destination Loyalty: A Structural Model”, Tourism Management, 26:1, 2005, 45-56.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

KONYA İLİNDE KÜLTÜR TURİZMİ: İNCE MİNARELİ MEDRESE VE KARATAY MEDRESESİ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Elif Merve YILMAZ, Mine ULUSOY

TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ

Özlem KÖROĞLU, Selin MANAV, Kağan Çağrı KARACA

TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN "TÜRK MUTFAĞI" KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ

Özlem KÖROĞLU, Selin MANAV, Kağan Çağrı KARACA

ÖN LİSANS DÜZEYİNDE TURİZM EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN ÇEVREYE İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARI

Nuran AKŞİT AŞIK

‘’YABANCI İSTİHDAMI BİR FIRSAT MI YOKSA RİSK Mİ?“ TÜRKİYE’ DE FAALİYET GÖSTEREN KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Tuncay YILMAZ, Beyza ARI

VERGİ FELSEFESİ Aydınlanma Çağı Düşünürlerinin Keyfî Vergileme Üzerine Eleştirel Düşünceleri

Coşkun Can AKTAN

TURİZM ÖĞRENCİLERİNİN ALDIKLARI EĞİTİMİN YETERLİLİĞİ VE STAJ HAKKINDAKİ ALGILARI: ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Mustafa BOZ, Polat YÜCEKAYA, Karahan KARA

TATİLCİLERİN ÇADIRLI KAMP FAALİYETLERİNE KATILIM MOTİVASYONLARININ BELİRLENMESİ

Semih ŞALK, Şeyma DUMANLI, Özlem KÖROĞLU

TURİZM ÖĞRENCİLERİNİN KAYGI DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Nuran AKŞİT AŞIK

YEREL HALKIN TURİZMİN ETKİLERİNE YÖNELİK ALGILAMALARINA İLİŞKİN KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA: ALANYA VE SAPANCA ÖRNEĞİ

Erhan BOĞAN, Bekir Bora DEDEOĞLU