TÜRKİYE’DE KURU KAYISI ÜRETİM VE PAZARLAMA PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öz Çalışmanın teorik kısmında Türkiye’de üretilen yaş ve kuru kayısı hakkında genel bilgiler verilmektedir. Araştırmanın amacı kayısının üretim ve pazarlanma problemlerini belirlemek ve çözüm önerileri sunmaktır. Ayrıca, kayısı üretim ve pazarlama problemlerinin işletmelerin türlerine ve hedef pazarlarına göre farklı algılanıp algılanmadığını ortaya koymaktır. Çalışmada veriler yüz yüze anket yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 12.00 paket programında değerlendirilmiştir. ANOVA analizi ile işletmelerin problemleri algılamalarında farklılık olup olmadığı belirlenmiştir. İşletmelerin türlerine ve hedef pazarlarına göre üretim ve pazarlama problemlerini farklı algıladıkları saptanmıştır.

___

Anonim (2003), Kayısı İhtisas Borsasının Kurulması Ve Malatya’nın Vadeli İşlemlere Geçebilmede Ekonomik Yeterliliği, Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme Ve Tanıtma Vakfı, Yayın No:4, Malatya.

Asma, Bayram Murat, Ogün Birhanlı. (2004), Mişmiş, Malatya.

Asma, Bayram. Murat(2000), Kayısı Yetiştiriciliği, Evin Ofset, Malatya.

Atalan, Cevdet. (1995), Malatya’da Kuru Kayısı İhracat Pazarlaması Ve Sorunları, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Baysar, Ahmet. (2001), “Alternatif Kayısı Kurutma Metotları”, Kayısı Sempozyumu, Malatya.

Dpt. (1989), Malatya Kayısı İşleme Ve Değerlendirme İmkanları Araştırması, Ankara.

Gazanfer, Sebahattin “Economıcs And Commercıalızatıon Of Aprıcots” X International Symposium On Apricot Culture, Acta Horticulturae No: 384, 1995, Ss.29-34.

Gezer, İbrahim. (1998), “Mekanik Kayısı Hasadında Kullanılan Hasat Sistemleri, 1. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, Malatya.

Gülcan, Ruhinaz , Adalet Mısırlı Ve Arkadaşları (2001), Kayısı Yetiştiriciliği, Türkiye Bilimsel Ve Teknik Araştırma Kurumu, Ankara.

Gün, Hüseyin. (1998), “Kayısının Kükürtlenmesi Ve Kurutulması (Alternatif Bir Yöntem)”, 1. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, Malatya.

Gün, Hüseyin. (2001), “Kuru Kayısı Üretiminde Kalite” Kayısı Sempozyumu, Malatya.

İgeme (1996). Kuru Kayısı Ürün Profili, Sayı:1 Ankara.

Karabat, Selçuk, Uğur Güloğlu (1998), Malatya İlinde Kayısı Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Malatya.

Malatya Kayısı Araştırma, Geliştirme Ve Tanıtma Vakfı(1998). 1. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, Malatya.

Malatya Ticaret Borsası Kayıtları 2004.

Malatya Ticaret Ve Sanayi Odası Kayıtları, 2006.

Mucuk, İsmet. (2001), Pazarlama İlkeleri, 13. Baskı, Türkmen Kitabevi, İstanbul.

Olgun, F.Akın, Hakan Adanacıoğlu, Kenan Peker. (2003), Türkiye’de Kuru Kayısı Üretim, Pazarlama Durumu Ve Alternatif Pazarlama Olanakları Üzerine Bir Araştırma: Malatya İli Örneği, Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme Ve Tanıtma Vakfı ,Yayın No:5, Malatya.

Özay, Güner. (1998), “Hasattan – Ambalaja Kayısı İşleme Teknolojilerinin İyileştirilmesi” 1. Kayısı Şurası Sonuç Raporu, Malatya.

Özçelebi, İhsan, Kenan Peker (1994), “Kayısı Üretim Ve Pazarlamasında Karşılaşılan Sorunların Çözülmesinde Kayısı Tarım Satış(Pazarlama) Kooperatiflerinin Rolü”, Türkiye I.Tarım Ekonomisi Kongresi, İzmir.

Standart (1994). Kayısı Özel Sayısı, Ankara.

Ulusoy, A. Sadi. (1989), “Kuru Kayısı Dış Pazar Araştırması”, İGEME, Ankara.

http://www.tzob.org.tr/tzob/basin_b%C3%BClteni_2005/basin_2005/10_07_20 05.htm

http://www.malatyatb.tobb.org.tr/kayisihareketi.asp (08.12.2006)